24. januar 1925 – 11. april 2013

Maria se je rodila v mestu Fairfax v Oklahomi (ZDA) v bogati družini. Njen oče je bil pripadnik indijanskega plemena Osage, ki je obogatel, ko so v indijanskem rezervatu našli nafto. Njena mama je bila škotsko-irskih korenin, imela pa je še pet bratov in sester. Pri njenih osmih letih so se preselili v Los Angeles, kjer je obiskovala katoliško šolo ter plesala balet pri najboljših učiteljih. Poleg plesnega talenta je bila tudi izjemno marljiva in pri 17 letih se je pridružila baletu Ballet Russo Monte Carlo v New Yorku. Po 21 letih je začela plesati pri novoustanovljenem baletu New York City Ballet ter postala muza in primabalerina slavnega koreografa Georgea Balanchina. Sodelovanje je obema prineslo velik uspeh, prav tako je priljubljenost baleta v ZDA strmo narastla.

Maria je s svojo predanostjo, zanosom in strastjo kot tudi s popolno tehnično dovršenostjo postala ena najboljših balerin na svetu ter je kot prva Američanka nastopila v legendarnem moskovskem Bolšoj teatru. Leta 1965 se je na vrhuncu kariere poslovila, a ostala v baletu kot učiteljica in umetniška direktorica baletne skupine. Preselila se je v Čikago, kjer je ostala do svoje smrti. Poročila se je trikrat, prvič z 21 let starejšim Georgeem Balancinom, drugič s pilotom, oba zakona pa sta trajala samo dve leti. Srečo je našla v tretjem zakonu s poslovnežem Henryjem Paschenom, s katerim je imela hčerko Elisse, ki je znana pesnica. Umrla je v 88. letu starosti zaradi komplikacij po zlomu kolka v Čikagu.

Zanimivosti

• Bila je zelo ponosna na svojo indijansko kri in je vedno in povsod to poudarjala.
• Njeno častno indijansko ime je Wa-Xthe-Thomba, kar pomeni – Ženska dveh svetov.
• Bila je najbolj slavna izmed petih indijanskih balerin iz Oklahome, ki so se približno v istem času pojavile na sceni.

Fotografija: Profimedia

Liza - 05/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 05/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.