8. april 1892–29. maj 1979

Mary se je rodila kot Gladys Louise Smith v Torontu (Kanada). V gledališču je začela igrati pri petih letih. Skupaj z mamo, sestro in bratom je potovala po ZDA in nastopala v družinskih teatrskih šovih. Leta 1907 je začel igrati stranske vloge na Broadwayu. Ker je leta 1909 pri gledališču zmanjkalo vlog zanjo, je presedlala k takrat še ne tako cenjenemu filmu. Samo v prvem letu pri 17 je igrala v kar 61 nemih kratkih filmih. Pri 20 letih pa je imela za sabo že 176 različnih filmov. Med letoma 1915 in 1925 je bila ena najbolj prepoznavnih igralk ter ena prvih hollywoodskih zvezdnic. Najbolj so si jo zapomnili po vlogah mladega revnega kodrastega dekleta, ki se znajde v težavah. Leta 1919 je skupaj še s Chaplinom, Fairbanksom in Griffithom ustanovila danes slavni filmski studio United Artists.

V 30. letih prejšnjega stoletja je končala igralsko kariero, v svetu filma pa je ostala kot producentka. Delež studia United Artists je prodala leta 1956 za takrat ogromnih 3 milijone dolarjev. Poročila se je trikrat, vsi trije možje pa so bili igralci. Najbolj znan je drugi mož, slavni Douglas Fairbanks. S tretjim možem Buddyjem Rogersom, s katerim sta imela hčerko in sina, je ostala skupaj do smrti. Umrla je v 87. letu starosti na svojem domu v Santa Monici (Kalifornija), pokopana pa je na v parku Forest Lawn Memorial Park v bližini Los Angelesa. Danes velja za eno najpomembnejših oseb pri razvoju in priljubljenosti sedme umetnosti.

Zanimivosti

• Imela je mlajšo sestro Lottie in brata Jacka, ki sta bila prav tako znana igralca.
• Leta 1929 je dobila oskarja za glavno vlogo v filmu Coquette, leta 1976 pa je prejela zlati kipec za življenjsko delo.
• Po končani igralski karieri je imela velike težave s prekomernim uživanjem alkohola.

Fotografija: Profimedia

Liza - 15/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.