24. maj 1914–27. januar 1986

Lilli Peiser se je rodila v judovski družini v Poznanu, tedanji Prusiji (danes Poljska). Njen oče je bil priznan kirurg, mama pa je bila odrska igralka. Pri Lillijinih štirih letih se je družina preselila v Berlin.

Po končanem študiju drame je leta 1933 podpisala pogodbo s frankfurtskim gledališčem, vendar je bila njena pogodba razdrta zaradi Hitlerjevega vzpona in novega proti židovskega zakona. Najprej je odšla v Pariz, pozneje pa se je preselila v London, kjer je začela kariero kot filmska igralka. Debi je imela leta 1935 ter v naslednjih desetih letih igrala v številnih angleških filmih. Leta 1943 se je poročila z igralcem Rexom Harrisonom, s katerim sta dobila sina.

Leta 1945 je družina odšla v Hollywood. V ZDA je začela igrati fatalne ženske v filmih noir, pozneje pa je igrala tako v komedijah, grozljivkah kot tudi v dramah. Dvakrat je bila nominirana za zlati globus, njeni soigralci pa so med drugimi bili tudi Gary Cooper, Fred Astaire,  Clark Gable, Laurence Olivier, Romy Schneider, William Holden ... Igrala je tudi v številnih evropskih filmih in bila za svoje vloge večkrat nagrajena.

Leta 1957 se je ločila in istega leta ponovno poročila z argentinskim igralcem Carlosom Thompsonom, s katerim je ostala vse do smrti. Leta 1975 je napisala avtobiografijo, izšla je tudi v nekdanji skupni državi, izdala pa je tudi fiktivni roman Red Raven (Rdeči krokar). Umrla je v 71. letu starosti v Los Angelesu zaradi raka na želodcu. Pokopana je na hollywoodskem pokopališču slavnih Forest Lawn Memorial Park.

Zanimivosti

  • Kot mlada deklica je postala prvakinja v namiznem tenisu. 
  • Njeni najbolj znani filmi Body and Soul (1947), But Not for Me (1959), The Pleasure of His Company (1961) ter mini serija Peter Veliki (1986).
  • Njen sin Carey Harrison je priznani angleški pisatelj in dramatik.

Foto: Profimedia.si