14. februar 1890–16. december 1956

Nina se je rodila v obalnem mestecu Tenby v Walesu (Velika Britanija) v relativno bogati družini. Po osnovni šoli je najprej obiskovala umetniško Pelham Art School, leta 1910 pa je izobraževanje končala na London School of Art. Leta 1914 je odšla v Pariz na akademijo znane ruske slikarke Marie Vassilieff. Na umetniških šolah je spoznala številne znane umetnike, v Parizu je bila znana gostja bara La Rotonde, kjer se je družila in prijateljevala z umetniki, kot so Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Serge Diaghilev, Jean Cocteau … Kot slikarka je najprej veliko obetala, bila pa je tudi slikarski model številnim znanim umetnikom. Zasebno je bila zelo nenavadna, promiskuitetna in divja, pila je kot žolna ter imela številne ljubimce in tudi kakšno ljubimko.

Leta 1915 se je poročila z norveškim umetnikom Roaldom Kristianom, vendar nista dolgo ostala skupaj, čeprav se nikoli uradno nista ločila. Leta 1917 se je preselila v London in nadaljevala z divjim življenjem, kot umetnica pa ni napredovala, saj ji je neprestano uživanje alkohola zavrlo vse talente. Leta 1932 je objavila zgodbo Laughing Torso, ki govori o njenem boemskem življenju in je postala velika uspešnica. Preostanek življenja je preživela v baru, po navadi v taverni Fitzroy v Londonu, kjer je pripovedovala zgodbe za kozarec alkohola. Leta 1955 je objavila še eno knjigo Is She a Lady? Umrla je pri 66 letih zaradi padca v pijanem stanju skozi okno 12 metrov globoko. Ali je šlo za samomor ali nesrečo nikoli ni bilo pojasnjeno.

Zanimivosti

• Leta 1986 je pisateljica Denise Hooker objavila njeno biografijo z naslovom Nina Hamnett: Queen of Bohemia (Boemska kraljica).
• Njeni ljubimci med drugimi so bili tudi: kipar Henri Gaudier-Brzeska, slikarja Roger Fry in Amedeo Modigliani, skladatelj Ernest John Moeran, poet Dylan Marlais Thomas …

Fotografija: Profimedia