15. april 1926–6. februar 2012

Norma se je rodila v afroameriški družini v Harlemu (New York, ZDA). Njen oče je bil zdravnik, mama, ki je bila rojena na Barbadosu, pa je bila šivilja. Pri njenih desetih letih, ko je oče diplomiral iz medicine, so se preselili v Brooklyn. Zaradi nadarjenosti in izjemne marljivosti v osnovni šoli je dobila štipendijo na srednji šoli za nadarjene Hunter College High School. Leta 1950 je diplomirala iz arhitekture na univerzi Columbia. Leta 1954 je šele kot tretja temnopolta ženska prejela licenco za arhitekturo. Sprva je delala za znani arhitekturni biro Skidmore, Owings & Merrill v New Yorku, leta 1960 pa se je preselila v Los Angeles ter se pridružila biroju Gruen and Associates.

Leta 1966 je postala direktorica podjetja ter tudi ena od najboljših in najvplivnejših arhitektov v ZDA. V svoji karieri je sodelovala pri številnih projektih, njene najbolj znane stavbe pa so stolpnica Fox Plaza v San Franciscu, Pacific Design Center v Los Angelesu, Ameriška ambasada v Tokiu … Poročila se je trikrat. S prvim možem je imela sinova Davida in Gregoryja. Drugi mož je bil znani 'bauhaus' arhitekt Rolf Skarek. Po Skarekovi smrti pa se je poročila s Corneliusom Welchom, s katerim je ostala do svoje smrti. Umrla je v 85. letu starosti zaradi odpovedi srca na svojem domu v Kaliforniji.

Zanimivosti

• Za svoje delo je prejela številne nagrade, leta 1980 jo je odlikoval kot prvo temnopolto žensko tudi Ameriški inštitut arhitektov.
• Norma velja kot temnopolta ženska za pionirko na področju arhitekture, saj se je, ko je utirala pot sebi in drugim, soočala tako z moškimi stereotipi kot z rasizmom.

Fotografija: Profimedia