19. maj 1941–26. junij 2012

Nora se je rodila kot najstarejša izmed štirih sester v New Yorku, v pisateljski družini judovskega rodu. Po maturi na šoli Beverly Hills High School je študirala književnost na univerzi Wellesley College v Massachusettsu. Po diplomi leta 1962 je pripravništvo opravljala v Beli hiši, v kateri je takrat predsedoval John F. Kennedy. Pozneje se je zaposlila kot novinarka pri časopisu New York Post. Uveljavila se je tudi kot pisateljica in scenaristka. Najbolj je postala znana po romantičnih komedijah. Kot scenaristka se je podpisala pod 14 filmov, kot režiserka pod 8 filmov, pri 10 pa je bila producentka.

Njeni najbolj znani filmi Silkwood (1983), Ko je Harry srečal Sally ... (1989), Romanca v Seattlu (1993), Čaka te pošta (1998), V objemu čarovnice (2005), Julie & Julia (2009). Poročila se je trikrat – prvič s pisateljem Danom Greenburgom, nazadnje pa s scenaristom Nicholasom Pileggijem, s katerim je bila poročena do svoje smrti (25 let). V drugem zakonu z novinarjem Carlom Bernsteinom je rodila dva sinova. Leta 2006 so ji diagnosticirali levkemijo. Umrla je leta 2012, ko je bila stara 71 let, ter je pokopana v New Yorku. Svojo bolezen je zelo dobro skrivala, tako da so bili tudi njeni dobri prijatelji popolnoma šokirani ob novici o njeni smrti.

Zanimivosti

  • Trikrat je bila nominirana za oskarja za najboljši originalni scenarij - za filme Silkwood, Ko je Harry srečal Sally in Romanca v Seattlu.
  • Vse tri Norine sestre so pisateljice in scenaristke.
  • Oče in mama sta bila alkoholika.
  • Več let je bila Nora ena od redkih ljudi, ki je vedela, kdo je 'globoko grlo' v znani politični aferi Watergate. Globoko grlo je bil nekdanji direktor FBI Mark Felt, ki je bil prijatelj njenega drugega moža.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.