27. december 1934–14. oktober 2008

Pat se je rodila ob reki Temzi v okrožju Surrey (Anglija). Njen oče je bil znan avtomobilistični dirkač Alfred Moss. Avto jo je pri enajstih letih naučil voziti njen starejši brat. Pat je kot najstnica jahala konje in bila zelo uspešna pri preskakovanju ovir, uvrstila se je celo v reprezentanco. Pri 18 letih je začela voziti reli ter si z očetovo pomočjo kupila dirkalni avto. Naslednje leto je začela voziti za MG cars ter ostala pri njih sedem let. Glavni preboj je doživela leta 1958, ko je bila na dveh relijih najvišjega ranga dvakrat četrta kot edino dekle v konkurenci.

Prav tako je tega leta zmagala ne evropskem reli prvenstvu za ženske (skupno je ta reli zmagala petkrat). Čeprav je v svoji karieri tekmovala večinoma z moškimi, je dokazala, da je enakovredna, ter nekaj let veljala za enega najboljših reli voznikov na svetu. Njeni največji uspehi so zmaga na dirki Liege-Rome-Liege, zmaga na najstarejši dirki na Nizozemskem Tulip reli, drugo mesto na Cuoped des Alpes ter tretjo na reliju po Monte Carlu. Leta 1963 se je poročila s švedskim dirkačem Erikom Carlssonom. Po rojstvu hčerke Susan leta 1969 se je začela počasi umikati iz dirkanja. Dokončno se je upokojila leta 1974, čeprav je za zabavo pogosto dirkala praktično do smrti. Umrla je zaradi raka, stara 73 let.

Zanimivosti

• Njen brat Sir Stirling Moss velja za legendo dirkanja, med drugim je zmagal na šestnajstih dirkah formule 1.
• Vozila je številne avtomobile: MG, morris, austin, saab, ford, lancia, renault
• Izdala je dve knjigi: biografsko The Story So Far (1967) ter skupaj z možem o umetnosti hitre vožnje The Art and Technique of Driving (1965).

Fotografija: Profimedia

Liza - 01/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 01/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.