20. januar 1926 – 8. avgust 2010

Patricia se je rodila kot Patsy Louise Neal v mestu Packard v zvezni državi Kentucky. Odraščala je v mestu Knoxville v Tennesseeju. Po končani srednji šoli je študirala dramo na Northwestern University v bližini Čikaga. Po univerzi je odšla v New York, kjer se je poskušala prebiti kot gledališka igralka. Že v drugi drami je zablestela in leta 1947 prejela nagrado tony za najboljšo stransko igralko. Na filmu se je prvič pojavila leta 1949 ter kmalu postala ena najboljših hollywoodskih igralk. Najbolj je znana po vlogah v filmih The Day the Earth Stood Still (1951), Zajtrk pri Tiffanyju (1961) ter Hud (1963), kjer je prejela oskarja za glavno vlogo. Pri 23 letih je postala ljubica poročeni igralski legendi, 25 let starejšemu Garyju Cooperju.

Leta 1953 se je poročila z britanskim pisateljem Roaldom Dahlom, s katerim je imela pet otrok. Družina je doživela precej tragedij, saj si je sin trajno poškodoval možgane pri štirih mesecih, hčerka je pri sedmih letih umrla za ošpicami, noseča Patricia pa je leta 1965 imela možgansko kap in bila tri tedne v komi. Otrok se je rodil popolnoma zdrav, sama pa se je morala ponovno naučiti govoriti in hoditi. V filmih je še vedno igrala, čeprav ne tako pogosto, saj je bila slabega zdravja. Ločila se je leta 1983. V zadnjem letu življenja je postala katoličanka. Umrla je za pljučnim rakom v 84. letu starosti, pokopana pa je v mestu Betlehem v Connecticutu.

Zanimivosti

• Njena vnukinja je nekdanja znana manekenka ter še vedno pisateljica Sophie Dahl.
• Leta 1988 je izdala avtobiografijo pod naslovom As I Am.
• Njeni soigralci so bili: Gary Cooper, Ronald Reagan, Doris Day, Lauren Bacall, John Wayne, Audrey Hepburn, Paul Newman, Kirk Douglas …

Fotografija: Profimedia