29. november 1919 – 29. oktober 1994

Pearl se je rodila na karibskem otoku Trinidad, vendar se je pri dveh letih s starši preselila v New York. Po srednji šoli je obiskovala Hunter College v New Yorku, kjer je diplomirala iz biologije ter želela nadaljevati študij medicine. Zaradi rasne segregacije ji ni bilo dovoljeno postati zdravnica, zato se je posvetila teatru in plesu. Dobila je štipendijo za plesno šolo New Dance Group (NDG).

Začela se je zanimati za afriške plese ter se izobraževala prek knjig, člankov, slik in muzejev. Profesionalno je začela plesati leta 1942, od leta 1943 pa je nastopala tudi kot solistka. Poleg plesa se je ukvarjala tudi s koreografijo in v ta namen obiskala jug ZDA, kjer se je seznanila s plesom tamkaj živečih Afroameričanov. Leta 1948 je dobila državno štipendijo ter potovala po Karibih in Afriki ter proučevala črnske plese.

V Harlemu je tudi odprla plesno šolo za mlade. Leta 1953 je na otoku Trinidad spoznala Percivala Borda, s katerim se je poročila in dobila sina, ki je tudi postal plesalec. Leta 1978 je doktorirala, njena plesna šola pa je bila uspešna in znana. Kot gostujoča profesorica je med letoma 1984 in 1990 predavala ples kar na petih univerzah. Umrla je zaradi diabetesa v 74. letu starosti v New Yorku.

Zanimivosti

  • Leta 1943 je na srečanju temnopoltih v slovitem Madison Square Gardenu nastopala pred 20 tisoč gledalci.
  • Pearl velja za pionirko afriškega plesa v ZDA.
  • Njene plesne koreografije so vsebovale ponazoritev rasizma in diskriminacije.
  • Leta 1991 jo je z National medal of arts odlikoval ameriški predsednik George Bush starejši.