Stanka se zelo dobro spominja svojih ustvarjalnih začetkov.

“Segajo v samo mladost, ko sem najbolj uživala pri risanju in packanju z barvami. Pozneje sem ustvarjalnost razširila na zbiranje člankov o modi, umetnosti in predelovanjem svojih oblačil in pohištva v nekaj novega. Moja želja je bila ustvarjalno pot nadaljevati in poglobiti v srednji šoli. Ker v času, ko sem se odločala za srednjo šolo, v Mariboru ni bilo šole, ki bi mi te slikarske, oblikovalske želje uresničila, sem končala na ekonomski šoli. Tako se je moje ustvarjanje vse bolj oddaljevalo od mene. Z vpisom na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani pa so se vrata do ustvarjalnega-umetniškega dela v meni priprla. Vendar nekje globoko v sebi sem bila prepričana, da bom nekoč delala to, kar me najbolj veseli,“ se spominja Stanka, ki je delala kot sociologinja in pozneje z možem vodila podjetje.

“Ko se je približeval moj 40. rojstni dan, sem ugotovila, da moram narediti velike spremembe, če želim početi stvari, ki so del mene že od nekdaj. Prodala sem podjetje in ponovno začela odkrivati umetnost, ustvarjanje,“ je še povedala ustvarjalka, ki se je navdušila nad mešano slikarsko tehniko.

“Ta tehnika mi dovoljuje veliko svobode v izražanju in se je nikoli ne naveličam. Moji najljubši materiali pri ustvarjanju so platno, les, starinski listi iz kakšne stare knjige ali leksikona, akrilne barve, svinčnik in vodotopne barvice. Moj zaščitni znak pa so čipke iz blaga ali papirja in črnilo v vseh barvah,“ nam je še zaupala Stanka, ki skozi igro z barvami in materiali ustvarja igrive slike – pogosto z ženskimi portreti in s pozitivnimi in inspiracijskimi besedili.

“Slike so nekakšen moj dnevnik, ki izražajo moj notranji osebni razvoj, dvome in veselje ... Kolekcijo slik sem dopolnila še z različnimi modnimi dodatki, v katere sem vgradila podobe in sporočila iz svojih slik. Tako so nastala še lična žepna ogledala, medaljoni, prstani, broške, uhani in magneti. Zadnja leta pa sem izrisala tudi številne mandale, ki so nastale kot inspiracija iz popotovanj po Indiji. Mandale ponujam kot slike ali kot nakit,“ je povedala Stanka, ki zdaj neizmerno uživa in vesela je, da je našla svoje mesto v številnih domovih po svetu in doma. “Skozi ustvarjanje sem končno našla svoje pleme modrih žensk.“

Kje jo najdete?
Stanka prodaja izdelke v spletni trgovini Etsy (www.ladyarttalk.com), njeno ustvarjalno pot pa lahko spremljate preko Facebooka (www.facebook.com/LadyArtTalk) ali Instagrama (www.instagram.com/stankavukelic).

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv