Prva znana stavka je bila v 12. stoletju pred našim štetjem v Egiptu. Takratni delavci so pod vodstvom Ramzesa III med gradnjo nekropole ustavili delo, dokler niso bili bolje obravnavani. Dogodek je ohranjen na papirusu in podrobno opisuje potek stavke. Stavka je bila za tisti čas nedopustna, a tedanji delavci so dosegli zvišanje plač.

Pravica do stavke

Leta 1917 je mehiška ustava, kot prva nacionalna ustava zagotovila pravico do stavke. Zaradi množične brezposelnosti je leta 1937 v Ameriki izbruhnil največji val stavk v njeni zgodovini. Povzročil je 4.740 stavk po vsej državi.

Prva stavka v slovenski zgodovini je bila 15. decembra 1987

Prva stavka v slovenski zgodovini je bila 15. decembra 1987, in sicer v Litostroju pod vodstvom Franceta Tomšiča, ko so stavkajoči izrekli nezaupnico partijskemu in samoupravnemu sistemu. Zahtevali so ustanovitev neodvisnih sindikatov in ustanovili iniciativni odbor Socialdemokratske zveze Slovenije. To je bil prelomen dogodek v zgodovini demokratizacije Slovenije.

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

In tako je danes, 23.januarja 2013, v Sloveniji dan splošne stavke javnega sektorja, saj so v 15 večjih slovenskih mestih napovedani protestni shodi, ki se bodo začeli pet minut čez 12. uro.

V Ljubljani bo skod na Prešernvi ulici, vlado pa jo je tako ali tako popihala iz prestolnice. Organizatorji pričakujejo okoli 5.000 udeležencev.

Shodi so napovedani še v Celju, Ilirski Bistrici, na Ravnah na Koroškem, v Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Kopru, Krškem, Murski Soboti, Postojni, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Škofji Loki in Velenju. Od teh največ, do 1.000 udeležencev organizatorji pričakujejo v Mariboru, skupno pa v teh mestih okrog 5.000.

Stavki javnega sektorja naj bi se sicer po ocenah sindikatov pridružilo več kot 100.000 zaposlenih. Potekala bo v zdravstvenih in socialnih zavodih, policiji, vrtcih in šolah ter drugih delih javnega sektorja. Tako jo bodo občutili tudi državljani. Vrtci in šole bodo namreč večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu bodo delali kot med dežurstvom.