Da to ni tako preprosto, kot se sliši, nam je zaupala Suzana Šlebir, ki je pred letom in pol v svoje življenje sprejela pujso Pepi. 

Njena družba je popestrila Suzanino življenje in prinesla tudi nekaj odrekanja. “Imeti pujsa je velika odgovornost,” je že na začetku našega pogovora poudarila Suzana in dodala, da pujs ni za vsakogar, saj ga je treba v dom sprejeti kot družinskega člana, predvsem pa mu je treba posvetiti veliko prostora in prostega časa, če želimo, da je njegovo življenje srečno.

Iz majhnega pujska v veliko žival

Majhen pujsek je izredno simpatična žival, a zavedati se je treba, da kot vsako bitje tudi mali pujsek zraste v velikega pujsa, ki ima lahko tudi več kot 45 kilogramov. In odraslega pujska potem lahko imate v stanovanju, a je to toliko bolj zahtevno. “Pujsek potrebuje svoj prostor, ki je namenjen samo njemu,” poudarja Suzana, ki je svoji pujsi namenila prostor v hiši na toplem, na voljo pa ima tudi velik del travnika, na katerem je nekaj sence, kamnov in rastlinja, ki ga ves čas raziskuje s svojim radovednim rilčkom.

Njen življenjski prostor pa je treba prilagajati v vseh letnih časih – tako je poleti pujsa dobila samo svoj bazenček, v katerem si je hladila svoje parklje, pred zimo pa je po zaslugi Suzinega partnerja Klemna dobila še pokrito teraso, v kateri ima goro sena, po katerem tako rada rije s svojim simpatičnim rilčkom, ko se naveliča riti po snegu.

Eno samo razvajanje

Pujsa Pepi se izredno rada crklja, zato se vsakodnevno pusti 'čohati' svoji lastnici, v svoji 'postelji' pa ima celo medvedka iz blaga, ki ji dela družbo ponoči. Pujsa Pepi je tudi zelo aktivna pujsa, vsakodnevno ohranja linijo, saj se rada žoga in hodi na sprehode, ima tudi po meri narejeno oprsnico, s katero gre ponosno v svet. Na sprehodu med raziskovanjem okolice njenega doma ji nikoli ni dolgčas, saj ji delata družbo še psička Rina in maček Srečko, ki se je družinici pridružil julija, oktobra pa se je živalski druščini pridružil še zajček Čarli. Vsi skupaj se zelo lepo razumejo in sobivajo v srečnem domu na deželi.

Kaj pa šolanje?

Dejstvo je, da če živali posvetite dovolj časa, bo osvojila pravila lepega obnašanja. Ker pujsi veljajo za izredno inteligentna bitja, jih je mogoče lepo vzgojiti, neprimerno vedenje pa se navadno razvije zgolj zaradi dolgočasja. Pujsi Pepi je uspelo z rednim in doslednim treningom usvojiti lepo vedenje in nekaj ukazov, s katerimi si tako rada prisluži kakšen priboljšek. Pujsa je pridna, ker ima vedno kaj početi, najraje raziskuje okolico, jo s svojim rilcem preoblikuje in se pusti razvajati in negovati. Njena lastnica Suzi jo na primer pozimi razvaja s čajčkom, poleti z bazenčkom, kmalu pa bo tu pomlad, ko bo pujsa Pepi lepo urejena, saj ji Suzana za uhelj rada zatakne kakšno dišečo rožico.

Facebook zvezdnica

Da Suzana in Klemen posvečata veliko časa svoji pujsi, priča tudi profil na Facebooku. Pujsa Pepi je tako že prava mala Facebook zvezdnica, saj na svoji strani objavlja dogodivščine z domačega vrta in okolice. Kot vestna lastnika pa Suzana in Klemen redno spremljata dogajanje v zaprti skupini o pujskih, v kateri si z lastniki pujskov izmenjujeta izkušnje o bivanju, negi in aktivnostih s pujski. “Imeti pujsa ni enako kot imeti psa,” še enkrat poudari Suzana, ki jo boli srce, ko spremlja podatke, koliko pujsov letno lastniki brezbrižno zavržejo, ker ti postanejo preveliki ali prezahtevni.

“Ko imaš pujsa, se je treba določenim stvarem tudi odpovedati,” opozarja in v isti sapi pove, da pujsa ne moreš vzeti na dopust v tujino tako kot psa. Vsem, ki razmišljajo, da bi imeli pujska, zato svetuje, da še enkrat dobro premislijo in sprejmejo odgovorno odločitev. “Če se odločite za pujsa, poskrbite, da mu bo pri vas lepo!”

Kam po informacije?

Preden se odločite za pujska, si na spletni strani www.minipiginfo.com preberite, kaj vse prinese življenje s pujsom. Na strani so podane vse osnovne informacije o tem, kako skrbeti za pujsa, o primernem prehranjevanju, bivanju in aktivnostih, ki jih potrebujejo za zdravo življenje. Suzana priporoča tudi spletno stran www.bestfriends.org/resources/potbellied-pig-information. Če niste pripravljeni posvetiti toliko časa in pozornosti živali, pa raje spremljajte dogodivščine svetovno znane pujske Esther (www.facebook.com/estherthewonderpig).

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv