Poglejte, kaj bralki svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Pismo bralke:

Lepo pozdravljeni.

Zbrala sem vse svoje stroške. Živim v hiši, spodaj živi hčerka z družino, jaz pa zgoraj s sinom in njegovo punco. Skupne stroške plačujeva vsak en mesec, to so kabelska in internet.

Plačujemo vsi trije 55 evrov, Snaga 20,28 evra, Nigrad 11,51 evra, voda 16,21 evra, elektrika okoli 88 evrov, jaz imam še obrok za TV 13,98 evra, Simobil okoli 20 evrov, dodatno zdravstveno zavarovanje 27,51 evra.

Imam pa tudi stanovanjsko posojilo, vzela sem 19.000 evrov za streho in okna. Odplačala ga bom leta 2025, obrok je 123,47 evra, in potrošniški kredit, ki ga bom odplačala leta 2019, obrok zanje je 100,29 evra. Poleg tega imam limit na TRR v višini 3.200 evrov.

Za bencin porabim okoli 100 evrov, za hrano (jem veliko raznih semen, zdrava olja, tudi razne dodatke) ne vem točno. Tudi kadim, na dan porabim 3,50 evra. Velikokrat se udeležim tudi raznih seminarjev in predavanj, tudi to stane.

Nisem napisala, plače imam od 900 do 1.100 evrov. Imam prijatelja, ne živiva skupaj, vendar mi tudi on pomaga, ko je preveč.

Rada bi bila samostojna in znala sama s svojim denarjem priti skozi. Ne vem, kako, nekako bi rada prišla vsaj na nulo iz minusa. Hvala, če ste to prebrali, vsakega nasveta bom zelo vesela. Bodite lepo.

Pozdravljena, ga. Mirjana!

Pozdravljeni

Naj se vam najprej zahvalim za to, ker ste si vzeli čas in si izpisali vse stroške. To je tisto nujno potrebno, brez katerega si ne moremo postaviti finančnih ciljev. Eden izmed prvih v vašem primeru je gotovo ta, da prenehate živeti od plače do plače. Da začnete živeti v okviru svojih zmožnosti, brez pomoči bližnjih.

Glede na stroške, ki ste jih navedli, lahko takoj rečem, da vam denar polzi iz rok in da na žalost še ne veste, kam gre. To, da ne veste, koliko daste za hrano, je že alarm in je treba takoj spremeniti. Kje so šele ostale kategorije, kot so oblačila, skupni stroški prevoza, morebitna popravila, zdravila itd.

Kaj zdaj?

Zdaj ste lepo začeli – evidentirajte čisto vse svoje odhodke in tudi prihodke. Med 900 evri in 1.100 evri prihodkov je precejšnja razlika. Morate vedeti, koliko ti znašajo v povprečju. Pri tem ne pozabite upoštevati tudi regresa in morebitnih drugih prihodkov.

Potem sledi natančna razporeditev stroškov. Sami ste napisali, kako si jih delite, to zdaj le še upoštevajte pri določanju posameznih budžetov (za stanovanje, prevoz itd.). Nikakor ne smete pozabiti na 10 % prihodkov (recimo 100 evrov), ki jih boste že s tem mesecem dali na stran in jih namenili za kreiranje rezerve, s katero boste v roku najkasneje 10 mesecev lahko prenehali živeti od plače do plače.

Obenem preglejte vse svoje obstoječe obveznosti (limit, PK, SK idr.), jih razvrstite glede na višino preostalih obveznosti in jih začnite odplačevati predčasno.

Gotovo ste že sami ugotovili, kako drag je limit in kako mesečno plačujete najmanj 40 evrov za nekaj, česar se pravzaprav sploh ne morete znebiti. Ja, dragi so limiti in banke imajo takšne stranke najraje. Obstaja možnost dogovora z banko, da vam omogočijo zniževanje limita – mesečno zmanjšujete glavnico. Na ta način bodo tudi obresti vse nižje.

Prepričana sem, da če se potrudite, boste našli najmanj 100 evrov razlike, ki jo lahko dodatno namenite v odplačevanje teh obveznosti. Takoj, ko se boste znebili ene, se lotite druge. Pri tem bodite pozorni na to, da vsa sredstva še naprej usmerjate v poplačilo preostanka dolgov. Ne pa da (tako kot smo vajeni) ob prvi sprostitvi ene izmed obveznosti razliko zapravimo. Ne, namenite jo za čimprejšnje odplačilo druge obveznosti.

Takšno pomoč, kot ste jo deležni vi, imajo le redki. Ne izkoriščajte tega. Vaši prihodki niso tako majhni, samo resnično se morate disciplinirati in ne dvomim o vašem uspehu. Pogumno naprej!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si