Otroci obožujejo rojstne dneve, še posebej svoje, ko imajo lahko veliko zabavo in seveda dobijo tudi darila. Starši so nekoliko manj vznemirjeni, saj se morajo lotiti organizacije zabave, ki pa ob številnih malih gostih lahko postane prav naporna.

Da vam vse skupaj malo olajšamo, imamo v rokavu nekaj super organizacijskih nasvetov, da bo poseben dan potekal po načrtu.

Izberite datum in uro

Če je dan rojstnega dne ravno ob koncu tedna, je to odlično! Če ni tako, izberite dan, ki je najbliže temu, saj ima večina povabljenih čas ravno takrat. Ura praznovanja je odvisna od tega, s čim boste postregli, kosilom ali popoldanskim prigrizkom.

Kraj praznovanja

Če imate na voljo primeren prostor, vam svetujemo, da praznujete kar doma. Če pa želite brezskrbno praznovanje, kjer drugi poskrbijo za vse potrebno, se lahko obrnete na ponudnike praznovanj. Izbirate lahko med ponudniki hitre prehrane, animatorji na kopališčih, v bowling centrih, na drsališču, v živalskem vrtu ... Ena od možnosti je najem dvorane, hale ali drugega primernega prostora.

Hrana

Najprej se odločite, ali boste torto naredili sami ali jo boste kupili. Predvsem morate vse narediti pravočasno, tudi naročila v zadnjem hipu niso najbolj dobrodošla. Pravočasno naredite seznam za nakup hrane, lahko tudi naročite pico ali pa naredite mini sendviče, zagotovo bodo odobravanje poželi mini hamburgerji ali hot dogi.

Otroci imajo na zabavah vedno radi čips, smoki, ponudite tudi sadje. Za otroke in starše imejte pripravljene ločene menije. Starše otrok povprašajte o morebitnih alergijah.

Pijača

Odlična izbira je sveža limonada, sladkana z medom. Lahko naredite tudi brezalkoholni punč, privoščite jim kakšno kokakolo, da bo slavljenec ponosen, kako ima 'kul' starše ... Na voljo naj bo seveda tudi navadna voda. Kupite slamice in lončke, nanje pa napišite imena gostov, da ne bo prišlo do zmešnjave.

Seznam povabljenih

Če imate omejen znesek za zabavo, vam bo seznam pomagal, da se držite števila povabljenih gostov, čeprav je res, da otroci niso kot odrasli in se pridejo na zabavo res zabavat, in ne jest ter pit. Saj veste, kaj pravijo – toliko kot je otrok star, toliko naj ima povabljenih.

Izberite temo

Če je otrok starejši, ga vključite v priprave in naj si sam izbere temo praznovanja. Letos so zagotovo moderni junaki iz filmov Vojna zvezd, vedno smo navdušeni nad gusarji, princeskami, Piko Nogavičko, vesoljci ... Skratka, tematski rojstni je lahko še posebno razburljiv. Seveda naj tudi gostje pridejo v maskah, v temi rojstnega dne pa naj bodo vabila in okrasitev.

Pripravite igre in majhne nagrade

Otroci bodo pri različnih igrah in ugankah navdušeno sodelovali, če bodo dobili za nagrado manjše darilo. To so lahko le sladkarije ali manjša pozornost.

Pošljite vabila

Vabilo lahko izdelate sami ročno ali elektronsko in pošljete staršem vsaj dva tedna prej, lahko tudi več. Če so vabila še v izdelavi, je dobro, da povabljene o terminu praznovanja obvestite po telefonu, osebno, e-pošti, Facebooku ali SMS-sporočilu, da bodo dovolj zgodaj obveščeni.

Torta

Vsako praznovanje se zaključi s pihanjem svečk na torti. Če ste kreativni, jo lahko spečete sami, bolj tematske oblike prepustite slaščičarjem ali pa najdite drugo alternativo torti.

Ne pozabite na fotografiranje

Da spomini ne bodo zbledeli. Fotografije lahko potem pošljete tudi staršem vseh malih gostov.

Sprostite se

In še zadnji nasvet – zabavajte se! Sprostite se in uživajte! Vaš otrok praznuje, praznujte z njim!

Besedilo: Tanja Pogačnik, Organizacija dogodkov za otroke Rubi in Rudi