Zavest o tem, da morajo biti javni objekti prilagojeni tudi invalidom, smo že dodobra ponotranjili – logično se nam zdi, da imajo javne stavbe dvigala, da so pred nakupovalnimi centri parkirišča, namenjena invalidom, in da so semaforji opremljeni s posebno napravo, ki slepe opozori, kdaj lahko prečkajo cestišče. Vendar je v zadnjih desetlet­jih za posameznikovo polno življenje poleg fizične pomembna tudi dostopnost spletnih strani.

Ne gre samo za invalide – za vse nas gre

S kakšnimi težavami se pri uporabi medmrežja soočajo slepi in slabovidni, zakaj skrbniki spletnih strani ne pomislijo na gluhe in naglušne in konec koncev kakšne težave imajo pri uporabi spleta starejši, ki jim pešata vid in sluh?

O tem so govorili na Konferenci o dostopnosti spletnih strani, ki je v organizaciji založbe Beletrina konec preteklega meseca potekala v Cankarjevem domu, in ugotovili, da so spletne strani, ki so sicer namenjene vsem državljanom (predvsem spletne strani javne uprave), ljudem z različnimi oviranostmi pogosto slabo dostopne. V Sloveniji je invalidov kar 13 odstotkov, tudi starejših oseb je vse več – gre torej za veliko populacijo, ki je ne smemo kar tako zanemariti.

Na kaj vse bi morali biti pozorni pri kreiranju spletnih strani?

Informacije ne bi smele biti nevidne čutom osebe, ki spletno stran uporablja. Vedno je recimo treba ponuditi tekstovno alternativo za slike, za vse zvočne posnetke zagotoviti napisano besedilo, za video posnetke pa podnapise oziroma tolmača znakovnega jezika.

Pri uporabi barv je pomembno, da barve niso edini način posredovanja informacij, prav tako je pomembna izbira pravega kontrasta. Spletna stran mora biti v celoti dostopna prek tipkovnice, in ne samo z miško. Uporabniku mora biti na voljo dovolj časa za prebiranje in uporabo vsebin.

Utripajočim vsebinam se je treba izogibati oz. jih je treba uporabljati na način, ki ne prinaša tveganj. Obstajati morajo načini, ki uporabnikom omogočajo navigacijo, iskanje vsebin in ugotavljanje, kje na spletni strani so. Vsebina mora biti berljiva in razumljiva.

Spletne strani morajo funkcionirati na predvidljiv način, uporabniku pa je treba pomagati s preprečevanjem in popravljanjem napak.

Evropska unija je 3. decembra 2012 sprejela direktivo, da morajo države članice EU najpozneje do 31. decembra 2015 sprejeti potrebne ukrepe, na podlagi katerih bodo zagotovile dostopnost spletnih strani javnega sektorja za invalide.

Lisa - 6/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 6/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.