“Pri nas imamo kar lepo četico kosmatincev, in sicer dva bela švicarska ovčarja. Samec Lancelot – Lan je star pet let in pol, psička Queen pa štiri leta in pol. Imamo pa še glavnega šefa krdela, to je mešanček Odi, ki bo letos dopolnil 10 let,“ nam je zaupala Damjana in predstavila svojo izkušnjo s kemično kastracijo.

Kako bi opisali pse pasme beli švicarski ovčar?

To je zelo inteligentna in učljiva pasma, predvsem pa so to družinski psi, ki so najbolj nesrečni, če so sami, saj se najbolje počutijo kot družinski člani in radi ugajajo svojim lastnikom.

Kako pa je z negovanjem belega kožuha, je nega zahtevna?

Njihova dlaka je bela, a nezahtevna! Lahko se vrnete s sprehoda z blatnim psom, a ko se mu dlaka posuši, odpade vse od njega in je spet bel.Kakšnim ljudem bi priporočili psa pasme beli švicarski ovčar?

Pasmo bi priporočila družinam z otroki, saj so ti psi izredno nežni in čuteči do otrok, pa tudi parom in samskim … Skratka vsem, ki si želijo sobivanja s psom, saj v nasprotnem primeru so ti psi zelo nesrečni.

Pri vaši hiši pa ima glavno besedo vaš desetletni mešanček Odi – kako pa bi opisali njega?

Kljub svojim letom je še vedno zelo živahen, igriv 'scrkljanček', ki zna Lanu in Queen pokazati, kdo je glavni. (smeh) Ima pa posrečeno lastnost – on jasno pokaže, ali se mu ljubi na sprehod ali ne, in ko se mu ne ljubi, se umakne na svoj prostor in nas niti ne pogleda, ko se odpravljamo. (smeh)

Kaj vam osebno pomeni bližina hišnih ljubljenčkov oziroma dejstvo, da ste lastnica treh psov?

Življenja brez psov si ne predstavljam. Oni mi dajejo resnično ogromno ljubezni, pozitivne energije in gibanja. Skupaj odkrivamo čudovite neznane poti in ko se vrnemo domov, ni lepšega kot skupno crkljanje.Ali vaši psi kdaj kakšno ušpičijo? Kako se soočate s tem?

Svoje pse sem šolala, kar se mi zdi zelo pomembno za sobivanje s psom, zato kakšnih večjih težav z njimi nimam in šolanje ter socializacijo toplo priporočam vsem novim lastnikom psov. Edina težava, s katero se soočamo, je, ko je Queen v dobi gonitve. Odi je kastriran, Lan pa je šel večkrat na počitnice v Pasji dom k Nini Bešter, saj pri njej psi bivajo kot doma in kot lastnik si resnično brez skrbi. Zdaj smo testirali kemično kastracijo za leto dni in sem res zadovoljna, zato jo priporočam vsem, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Kastracija brez kirurškega posega

“Pri kemični kastraciji gre za postopek, pri katerem veterinar aplicira hormonski vsadek v podkožje psa v področje med lopaticama,“ so zapisali na spletni strani Klinike Loka (www.klinikaloka.com). “Vsadek vsebuje hormon, ki se počasi sprošča iz vsadka in zavira izločanje folikle stimuliranega in luteinizirajočega hormona iz hipofize. Pri samcih to povzroči zaviranje nastajanja moškega spolnega hormona testosterona,“ so še zapisali in našteli pozitivne učinke: pri psu ne nastaja testosteron, zmanjša se njegov spolni nagon, pojavi se začasna neplodnost, prav tako odsotnost spermatogeneze (nastajanja moških spolnih celic) in moda se zmanjšajo. “Na splošno velja, da se po 2 do 3 tednih po vstavitvi zmanjša količina testosterona, po približno 6 tednih pa psi postanejo neplodni (95 %). Psa lahko na ta način kastriramo za minimalno 6 ali 12 mesecev, odvisno od količine hormona, ki ga vstavimo v podkožje psa.“

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Sandra Ahčin

Liza - 05/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 05/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.