Objavljamo seznam taborov in počitniških varstev, ki bodo potekali v organizaciji Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) za slepe in slabovidne otroke, mladostnike in njihove družine ter družine s slepim ali slabovidnim staršem.

Tabor Živ žav,

na katerem bodo udeleženci pridobili nove informacije o življenju z okvaro vida, spoznali druge družine, ki se soočajo s podobnimi izzivi, pridobili izkušnje prek različnih aktivnosti in informacije, ki jim bodo v pomoč pri vzgoji, je namenjen družinam s slepim ali slabovidnim otrokom, starim do 8 let. Potekal bo od 1. do 5. 6. 2016 v domu oddiha v Izoli.

Tabor Mavrica,

na katerem bodo udeleženci dobili priložnost za srečanje z drugimi družinami, ki se srečujejo z izzivi, ki jih prinaša življenje z otroki in mladimi z dodatnimi motnjami, priložnost za izmenjavo izkušenj in sprostitev, je namenjen družinam slepih in slabovidnih otrok ter mladih z dodatnimi motnjami, starejših od 6 let. Potekal bo od 12. do 15. 5. 2016 v domu oddiha na Okroglem pri Kranju.

Tabor Bomo zmogli – bomo ja!,

na katerem bodo udeleženci krepili odnose z vrstniki, razvijali socialne veščine in veščine vsakodnevnega življenja, je namenjen slepim in slabovidnim otrokom ter njihovim sorojencem, starim od 8. do 14. let (starostna omejitev velja tudi za sorojence). Potekal bo od 26. 6. do 1. 7. 2016 v domu oddiha na Okroglem pri Kranju.

Gremo mi po svoje!

Na tem taboru bodo udeleženci lahko pridobili različne spretnosti in veščine v sproščenem vzdušju ter družbi svojih vrstnikov, namenjen je slepim in slabovidnim mladostnikom ter njihovim sorojencem, ki so stari od 14 do 18 let (starostna omejitev velja tudi za sorojence). Potekal bo od 25. 8. do 28. 8. 2016 v domu oddiha na Okroglem pri Kranju.

Tabor Ne se bat – imej se rad!

Udeleženci bodo dobili priložnost za soočanje z novimi izzivi, za učenje novih veščin in izmenjavo izkušenj. Namenjen je mladim slepim in slabovidnim, starejšim od 18 let. Potekal bo od 6. do 9. 10. 2016 v domu oddiha Zveze v Piranu.

Počitniško varstvo

Počitniško varstvo je namenjeno slepim in slabovidnim otrokom in mladostnikom, ki si želijo počitnice preživeti z vrstniki v okviru počitniškega varstva, ki ga zagotavljajo Zveza prijateljev mladine (ZPM) in društva prijateljev mladine. Slepim in slabovidnim otrokom, ki se bodo odločili za vključitev v njihove programe, bodo poskušali zagotoviti spremljevalca. Več o aktivnostih, ki jih izvaja ZPM ter seznam društev prijateljev mladine, najdete na spletnem mestu http://www.zpms.si.

Varstvo in družabništvo

ZDSSS poskuša v sodelovanju s prostovoljci zagotavljati varstvo in družabništvo za slepe in slabovidne otroke in mladostnike ter za otroke slepih in slabovidnih staršev. Otroci lahko v družbi prostovoljcev gredo na sprehod, na igrišče, igrajo družabne igre, poslušajo glasbo, ustvarjajo ... Varstvo in druženje poteka enkrat tedensko po dve uri oziroma po dogovoru s starši. Izvajajo ga prostovoljci, ki so na Zvezi opravili usposabljanje za spremljevalce slepih in slabovidnih otrok.

Spremstvo

Glede na izražene potrebe ZDSSS poskuša v sodelovanju s prostovoljci zagotavljati spremstvo slepim in slabovidnim otrokom med 15. in 18. letom. S spremljevalcem lahko obiskujejo recimo obšolske dejavnosti, se udeležijo prireditev, opravljajo različne opravke ... Storitev spremljanja lahko uporabljajo slepi in slabovidni mladostniki, ki se po definiciji slepote in slabovidnosti uvrščajo v 2., 3., 4., in 5. skupino.

Več o aktivnostih v letu 2016 za slepe in slabovidne otroke, mladostnike in njihove družine ter družine s slepim ali slabovidnim staršem www.zveza-slepih.si/?naslov=aktualno