Tatiana (23. maj 1917–24. avgust 2000) se je rodila v Moskvi, in sicer nekaj mesecev pred izbruhom oktobrske revolucije. Njen oče je bil bančnik ruskega carja, tako da je družina pobegnila v Francijo.

Njen oče je bil bančnik ruskega carja, tako da je družina pobegnila v Francijo.Ustalili so se v Parizu, kjer je bilo veliko ruskih emigrantov. Tatiana je začela trenirati balet pod vodstvom Alexandra Volinina, ki je bil pred revolucijo učitelj v moskovskem teatru Bolšoj.

Deklica je hitro napredovala ter že kot 14-letnica leta 1931 podpisala sodelovanje z Ballet Russe de Monte Carlo. Pri ansamblu je ostala do leta 1942 ter navduševala v številnih baletnih predstavah. Znana je bila po veselem in toplem plesu, bila je zelo muzikalična in lahkotna, njeni skoki so bili visoki, imela je hitre noge in izjemno lepo gibanje rok.

Najbolj nepozabna je njena vloga Prelude v Les Sylphides (Michel Fokine). Leta 1943 se je poročila s plesalcem in koreografom Davidom Lichinom, s katerim je imela hčerko Tanice. Delala sta skupaj – koreografirala in plesala sta za mnogo baletnih ansamblov po svetu (ZDA, Argentina, Francija, Anglija).

Leta 1953 sta se zakonca upokojila ter ustalila v Los Angelesu, kjer sta odprla baletno šolo na Beverly Hillsu. Po smrti moža leta 1972 je Tatiana nadaljevala poučevanje baleta še vrsto let, med njenimi učenci pa je bilo tudi nekaj bodočih hollywoodskih zvezd. Umrla je pri 83 letih v Los Angelesu, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

• V mladosti jo je učila tudi Mathilde Kschessinska, primabalerina assoluta, ki je bila družinska prijateljica.

Baby balerine je vzdevek za tri mladoletne ruske emigrantke, ki so se leta 1931 pridružile Balletu Russe de Monte Carlo – poleg Tatiane sta bili to še Irina Baronova in Tamara Toumanova.

• Tatiano so poznavalci in kritiki označili za najbolj nenavadno plesalko svoje generacije.

Liza - 21/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.