V nedeljo se je na shodu proti terorizmu po vsej Franciji zbralo več kot štiri milijone ljudi. Pariz, ki je bil prejšnji teden tarča ekstremističnih posameznikov, ki so za seboj pustili 17 nedolžnih žrtev, je pokal po šivih. Vsi Parižani, vseh slojev, ver in barv, so se želeli pokloniti žrtvam terorizma in teroristom sporočiti, da jih ni strah in da jim nihče ne bo zaprl usta in vzel svobode.

Groza na pariških ulicah se je začela v sredo, 7. januarja, ko sta dva moška, oborožena s puškama tipa kalašnikov, malo pred 12. uro vdrla v prostore francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, kjer je ravno potekal uredniški sestanek. Takoj sta ustrelila moškega, ki je čistil prostore, nato pa osem novinarjev tednika, policista, ki je varoval urednika Charba, in obiskovalca. Umrlo je 12 ljudi.

Naslednji dan je neznani moški v dopoldanskih urah južno od Pariza, v predmestju Montrouge, ustrelil policistko. Napadalec je bil oborožen z jurišno puško in v zaščitnem jopiču. Dan pozneje se izkaže, da je napadalec povezan s teroristoma, ki sta napadla Charlie Hebdo.

V petek sta bili v Parizu in okolici dve 'bojišči'. Prva drama se je odvijala v kraju Dammart, kjer sta se teroristična brata Kouachi skrivala v tiskarni. Brata sta želela umreti kot mučenika, zato sta med streljanjem prišla iz stavbe ter umrla pod streli policistov. K sreči ni bilo nobenih žrtev. Skoraj hkrati je policija sprožila napad tudi na judovsko trgovino v četrti Vincennes, kjer je sodelavec bratov Kouachi Amedy Coulibaly zadrževal talce. Coulibaly umrl v policijskem napadu, a je že prej ubil štiri talce.

je suis charlie

Na shod so prileteli številni svetovni pomembneži, med drugimi tudi evropska komisarka za zunanjo politiko Federica Mogherini, generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, županja Pariza Anne Hidalgo, prvi mož evropske komisije Jean-Claude Juncker, izraelski premier Benjamin Netanjahu, malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keita, francoski predsednik Francois Hollande, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, palestinski predsednik Mahmoud Abbas, kralj Abdulah in jordanska kraljica Rania. V Pariz sta na shod odletela tudi slovenski predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karel Erjavec.

Lisa - 3/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 3/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.