Vegetarijanstvo in veganstvo sta kot način prehranjevanja in življenja v družbi prisotna že lep čas. Vegetarijanci v večini ne uživajo predvsem mesa in mesnih izdelkov, vegani pa vseh živil živalskega izvora.

Tokrat je ZPS zanimala ponudba imitacij oziroma nadomestkov mesa, mesnih izdelkov in sira na slovenskih policah, ki po videzu ali pa po navedbah na embalaži spominjajo na običajne izdelke, a ne vsebujejo sestavin živalskega izvora.

V maju je prehranska strokovnjakinja ZPS obiskala velike trgovske centre in tudi manjše trgovine, kjer je iskala izdelke, ki so z opisom, sliko, logotipom ali blagovno znamko opredeljeni kot živila, primerna za vegetarijance ali vegane.

"Ugotovili smo, da pri nas ponudba mesnih nadomestkov oziroma rastlinskih 'sirov' ni ravno velika, kljub temu pa potrošniki lahko izbirajo med vegetarijanskimi hrenovkami, paštetami, klobasami, čevapčiči in celo pečenicami ter salamo, pa seveda imitacijami sira,'' je povedala Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije, in dodala: ''Nakupili smo 12 vzorcev mesnih oziroma sirnih nadomestkov različnih proizvajalcev, pregledali smo navedbe na etiketah ter deklaracijah in ugotavljali, koliko maščobe in soli vsebujejo. Tokrat v pregled nismo zajeli sojinih in zelenjavnih polpetov, ki prav tako spadajo med mesne nadomestke, saj smo jih podrobno pregledali že lani.''

Tudi pri tovrstnih izdelkih je pred nakupom dobro preveriti prehransko tabelo in sestavine

Kot izpostavljajo na ZPS, so imeli številni izdelki veliko vsebnost maščob, več kot 20 odstotkov, kar v treh izdelkih pa je bilo tudi zelo veliko nasičenih maščobnih kislin, kar je sicer značilno predvsem za živila živalskega izvora. Podroben pogled na sestavine teh izdelkov pa je razkril, da vsebujejo palmino olje, ki je znano po tem, da vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin (približno 50 odstotkov).

''Nadomestki mesnih izdelkov in sira naj bi bili dober vir beljakovin, vendar to ne drži za vse izdelke. Od 12 pregledanih vzorcev in osmih, ki so imeli prehransko tabelo, bi se le štirje lahko ponašali z navedbo 'visok vir beljakovin' (visok vir beljakovin imajo tisti prehrambni izdelki, pri katerih vsebnost beljakovin presega 20 odstotkov energijske vrednosti izdelka) in so zato primerni za glavni dnevni obrok,'' je poudarila Marjana Peterman.

Cene nekoliko višje od konvencionalnih mesnin in sirov

Cene neekoloških nadomestkov mesnih izdelkov in sira so v razponu od 8,80 do 13,95 evra na kilogram, kar je nekoliko dražje od konvencionalnih mesnin in sirov, ekološki izdelki pa so najmanj enkrat dražji – od 15,80 do 35,60 evra na kilogram.

ZPS nasvet
  • Tudi vsejedi naj posežejo po tofuju, seitanu ali sojinih kosmičih, saj so dober beljakovinski dodatek k številnim jedem.
  • Na živilih je treba prebrati sestavine in hranilno tabelo, da izvemo, kakšna je njihova hranilna vrednost in ali so primerni za zdravo izbiro, kajti tudi vnaprej pripravljeni rastlinski izdelki lahko vsebujejo preveč maščobe, nasičenih maščobnih kislin in soli.
  • Dobro se je prepričati, kakšna je cena izdelka na kilogram, saj lahko le tako primerjamo cene različnih pakiranj oziroma količin živil.
  • Prehranjujmo se raznovrstno, pestro in barvito, s hrano, ki je niso pripeljali od daleč.
Lisa - 33/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 33/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.