Zakaj je Putin obseden s Krimom? Zakaj je bilo ZDA usojeno, da postanejo globalna velesila?

Zakaj se vpliv Kitajske po svetu nenehno veča? Zakaj je bilo Tibetu usojeno, da ne doseže neodvisnosti? Zakaj Evropa nikoli ne bo združena? Odgovori imajo zemljepisno podlago.
In vsi državni voditelji so ujetniki geografije, pravi novinar in vojni poročevalec Tim Marshall, ki v istoimenski knjigi obdela Rusijo, Kitajsko, ZDA, Latinsko Ameriko, Bližnji vzhod, Afriko, Evropo, Japonsko, Korejo, Grenlandijo in Arktiko – njihovo vreme, morja, gorovja, reke, puščave in
meje – ter podaja vsebinske okvire, ki jih v političnem poročanju pogosto pogrešamo.

Pojasnjuje, kako zemljepisne značilnosti teh držav vplivajo na njihove prednosti in slabosti ter na odločitve njihovih voditeljev. Marshall tako s pomočjo desetih zemljevidov ključnih predelov sveta pojasni zapletene geopolitične strategije, ki nenehno oblikujejo svet.

Zemljepisne spone geopolitike

Kaj je vplivalo na Rusko vmešavanje v Ukrajini? Je Zahod te dogodke predvidel? Če jih ni, zakaj ne? Kako daleč bo šla Moskva? Ali se Kitajska končno počuti varno znotraj kopenskih meja, kakor jih dojema, in kako bo to vplivalo na njen položaj na morjih ter na njene odnose z ZDA? Kaj to
pomeni za druge države v njeni bližini, na primer Indijo in Japonsko? ZDA so se več kot 200 let uspešno razvijale in uveljavljale tudi zaradi ugodnih zemljepisnih okoliščin in naravnih bogastev. Zdaj imajo nekonvencionalno nafto in zemeljski plin. Se bo to poznalo pri globalni politiki te države?
ZDA so izjemno močne in vzdržljive, zakaj se torej toliko govori o njihovem propadanju? So globoka nesoglasja v severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in južni Aziji nerešljiva, ali pa lahko slutimo nekaj upanja za prihodnost? In nazadnje – kako se Evropa odziva na negotovosti in spore v svoji bližini ali
bolj daleč?

Tim Marshall poudarja, da se je Evropa v preteklih sedemdesetih letih (še posebej pa od leta 1991) že povsem privadila miru in blaginji. Ali nam grozi nevarnost, da takšno stanje jemljemo kot samoumevno? Ali še vedno razumemo, kaj se dogaja okoli nas? Če želite razmišljati o teh vprašanjih, si preberite tole knjigo.

O avtorju

Tim Marshall je vodilna avtoriteta za mednarodno politiko; o tem poroča že več kot petindvajset let. Pri Sky News je bil urednik za diplomatska vprašanja, pred tem je delal pri BBC in radiu LBC/IRN. Poročal je iz petintridesetih držav, med drugim iz kriznih žarišč v Bosni, na Kosovu, v Afganistanu, Iraku, Libanonu in Siriji.

Knjigo lahko naročite tukaj:

http://felix.si/politika-in-aktualne-teme/15034-ujetniki-geografije-trda-vezava-9789610041160.html