"Oblikovanje nakita je zame razmišljanje z rokami v plemenitih kovinah. Je konstantno opazovanje narave in preslikovanje njenih pestrih oblik v nakit,” je za našo revijo opisala svoj pogled na ustvarjanje nakita Uršula. 

“Želji po oblikovanju nakita sledim že od otroštva, ko sem vso žepnino vztrajno zapravljala za steklene bisere, minerale in fosile. Navdušenje nad kristalnimi strukturami in živimi barvami mineralov se je zakoreninilo v mojo bit, prav tako kot ljubezen do nakita. Med študijem unikatnega oblikovanja na ALUO sem se odločno usmerila v oblikovanje nakita, ko sem dobila prakso pri znamenitem mojstru zlatarju in srebrokovaču Christophu Steidlu Porenti. Tu sem po končanih predavanjih na fakulteti spoznavala tehnike oblikovanja nakita iz srebra in zlata. Z učenjem zlatarstva sem ugotovila, da sem našla tisto, kar me osrečuje. Po končani praksi sem si uredila svojo zlatarsko delavnico in začela razvijati svoj stil oblikovanja nakita. Pomembno pa je bilo tudi opravljanje pripravništva pri oblikovalki Lari Bohinc v Londonu. Tam se mi je odprl vpogled v svet modne industrije, oblikovanja nakita in trženja izdelkov,” nam je zaupala oblikovalka nakita, ki proces oblikovanja nakita pogosto začne z idejo oblike ali teksture, nato jo nadaljuje v skici, kjer razmisli tudi o tehniki, ki se bo uporabila za izvedbo ideje.

“V tej fazi se določijo tudi kamni in materiali. Na zlatarski mizi se nato odvije mnogo zanimivih procesov, ki se zaključijo z opasovanjem kamnov in poliranjem. Končni izdelek pa v polni luči zaživi šele na človeku,” je še povedala. “Zgodbe, ki jih narekuje moj nakit, so povezane s pestrimi teksturami narave. 'Skrivnostni vrt' je ljubka in igriva kolekcija, ki nas popelje v skrite kotičke cvetočih divjih vrtov. Sestavljajo jo svobodne linije, cvetlice, čebelice in detajli iz narave. 'Čisti kristal' je kolekcija, katere osrednji element so kristalne strukture, ki na telesu ustvarijo igro kontrastov med svobodno rastjo kristalov in geometrijskimi oblikami ter med grobim in gladkim. 'Morsko življenje' pa je tretja kolekcija, pri kateri se vse vrti okoli valovitih in koralnih oblik, okoli prebivalcev morskih globin.”

Kje jo najdete?

Izdelki so na voljo na spletni strani www.ursularihtar.com, v galeriji Kar=in v Ljubljani in v zlatarskem ateljeju v Šiški. Spremljate pa jo lahko tudi prek Facebooka (www.facebook.com/ursula.rihtar.jewellery) in Instagrama (www.instagram.com/ursularihtarjewellery).

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv, Matej Bergoč, Katarina Zakonjšek, Ana Goetz