“Kot se vse v življenju zgodi z razlogom, je tudi Abby prišla v naše življenje ob ravno pravem trenutku. Bila je ljubezen na prvi pogled in od takrat dalje se pravzaprav naše življenje vrti okoli nje,“ nam je zaupal Miha Kutnar, ki si lastništvo psičke dalmatinke deli s prijateljem.

Hišni ljubljenček: samička Abby (Dalmo point Brown suggar)

Pasma: dalmatinka
Starost: 3 leta
Posebnosti: Večinoma poznamo dalmatince s črnimi pikami. Če sta oče ali mama rjava, pa se v tistem leglu skotijo le 2 ali 3 rjavi dalmatinci, in naša Abby je barve brown suggar. 

Kakšno je življenje s psom pasme dalmatinec?

Življenje z Abby je polno nežnosti. Res je razvajena in crkljiva psička. Stalno se hoče stiskati ob nekoga in želi, da jo božamo … Ponoči mora biti pokrita pod odejo in seveda zavzame tri četrtine postelje. (smeh)

Je nega dalmatincev zahtevna?

Kopamo oziroma prhamo jo, ko je umazana, jo pa vsakodnevno obrišemo z vlažilnimi robčki. Vsak teden jo dobro 'razčešemo' ali bolje rečeno zmasiramo s posebno rokavico, ki obenem odstranjuje dlako.

Kakšne so po vašem mnenju prednosti pasme dalmatinec?

Bral sem, da so dalmatinci izredno trmasti, vendar sam nimam takšne izkušnje. Obožuje otroke, res ima z njimi veliko potrpljenja, potrebuje pa tudi veliko časa. Abby je sama doma le nekaj ur dnevno, večino časa pa je nekdo z njo oziroma ob njej …Kakšnim ljudem bi priporočili to pasmo?

Je izredno družaben pes, zato naj se zanje odločijo le tisti, ki imajo zares dovolj časa, da se bodo z njimi tudi ukvarjali.

Kaj pa tisti malo manj lepi trenutki, ko psička ne uboga ali kakšno ušpiči?

Do zdaj se še nikoli nismo soočili z nobeno slabo izkušnjo, kot je grizenje copat, čevljev, uničevanje pohištva … Kadar ne uboga na sprehodu, se sprehod konča ali pa se nadaljuje na povodcu. Abby ima izredno dober spomin, zato redko isto neumnost naredi večkrat. Bolj kot kazen, ko naredi kaj narobe, je ključ v tem, da dobi nagrado, ko naredi stvari pravilno.

Ste psičko šolali v šoli ali ste jo lepega vedenja učili doma oz. na kakšen način?

Ko je bila Abby stara približno leto dni, smo obiskali šolo Alfakan in se naučili pravil lepega vedenja prek pozitivne motivacije s hrano. Ta način prakticiramo še danes. Najtežje je biti dosleden pri pravilih, ker Abby, kot vsak otrok, preizkuša, kje so meje, in vsakič poskuša korak dlje. Stvari, ki smo se jih naučili v šoli, smo pridno utrjevali in jih še vedno. Pri nas velja pravilo 'utrujen pes je priden pes', zato vsakodnevno poskrbimo, da je dovolj utrujena, da se ji ne ljubi misliti na neumnosti. Ko je bila še mlajša, smo ob odsotnosti od doma za omejitev uporabljali boks, ki ga je vzljubila. Danes ima prosto gibanje po stanovanju in v boks odide le še, kadar nas ima dovolj in potrebuje malo miru zase.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv