V Lidlu Slovenija izpolnjujejo svojo zavezo za zmanjšanje uporabe plastičnih materialov, zato od jutri dalje v svojih trgovinah na blagajnah ne bodo več prodajali nakupovalnih plastičnih vrečk.

To je prvi korak pri uresničevanju načrta za zmanjšanje uporabe plastike, s čimer bodo pomembno prispevali k trajnemu zmanjšanju potrošnje plastičnih nosilnih vrečk.

Lidlovi kupci bodo lahko na blagajni sedaj izbirali med različnimi papirnatimi vrečkami (s FSC certifikatom za papir iz trajnostnega vira), ki se jih lahko odloži med star papir ali na kompostnik. V prodaji bodo ostale še trajne vrečke, izdelane iz reciklirane plastike, ter vrečke za zagotavljanje hladilne verige za toplotno občutljive izdelke. V nekaj mesecih bodo v ponudbo dodali tudi bombažno vrečko, ki bo izdelana v okviru pravične proizvodnje (Fairtrade).

Sočasno z umikom plačljivih plastičnih vrečk z blagajn je Lidl Slovenija po vzoru mednarodne skupine Lidl sprejel zavezo, da bodo do leta 2025 zmanjšali uporabo plastičnih materialov v svojem poslovanju za 20 odstotkov. Zavezali so se tudi, da bo do leta 2025 vsa embalaža izdelkov Lidlovih blagovnih znamk narejena iz plastičnih materialov, ki jih bo možno 100-odstotno reciklirati, obnoviti ali ponovno uporabiti.

Zavezo o sistemskem zmanjševanju uporabe plastičnih materialov so v Lidlu Slovenija sprejeli ob 5. obletnici trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet. Eden od pomembnih stebrov omenjene pobude je tudi skrb za varovanje okolja in trajnostno ravnanje. Na tem področju Lidl Slovenija izvaja različne ukrepe za zmanjševanje obremenjevanja okolja – skrbijo za čim bolj izkoriščene logistične poti, saj so tovornjaki na vseh poteh več kot 90 odstotno polni, redno obnavljajo svojo mrežo trgovin z okolju bolj prijaznimi tehnologijami: denimo s pouporabo toplote iz hladilnih naprav v novejših trgovinah, z vgrajevanjem hladilnih teles, ki porabijo manj električne energije, z uporabo LED tehnologije pri osvetljevanju trgovin itd. Z umikom plačljivih plastičnih vrečk iz blagajn pomembno prispevajo k trajnemu zmanjšanju potrošnje plastičnih nosilnih vrečk.