“Pozdravljeni, sem kuža Aron in sem samček, star 7 let, sem mešanček med šnavcerjem in višavskim terierjem. Sem zelo živahen in ljubeč kuža, včasih znam biti tudi zelo trmast in svojeglav pa tudi zaščitniški,“ tako je svojega kužka predstavila njegova lastnica Maja Dolenc.

Kaj vam pomeni bližina psa?

Kot lastnici bližina psa pomeni ogromno, saj me polni s pozitivno energijo in veseljem. Ker imam epilepsijo, mi veliko pomeni, da se, če imam težave, lahko zanesem nanj, saj druge opozori, da je nekaj narobe. Veliko mi pomeni tudi njegova družba, da greva lahko skupaj na sprehod. Zelo rada hodiva tudi v hribe in na izlete.

Glede na to, da je vaš kuža zelo odgovoren, me zanima, ali kdaj kakšno tudi ušpiči?

Včasih pridejo tudi dnevi, ko me moj kuža ne uboga ali kakšno ušpiči. Takrat ga navadno okrega tisti, ki je zraven, in potem se zave, da je naredil nekaj narobe. Se mi pa zdi, da bolj kot mene uboga mojo mami.Ste ga morda šolali v pasji šoli, da je tako ubogljiv?

Psa nisem šolala v pasji šoli, tega sem se lotila kar sama doma, in sicer počasi, a vztrajno. Kakšno stvar sem prebrala tudi na spletu, predvsem vsebine o tem, kako se tega lotiti. Potrebovala sva kar nekaj časa, da sva se naučila dati tačko in pa sedi, a se je vztrajnost izplačala.

Kako bi opisali življenje s psom, mešančkom dveh pasem – šnavcerja in višavskega terierja?

Življenje s šnavcerjem je zabavno, saj ima vedno polno energije in pa obožuje daljše sprehode.

Kako pa je z nego?

Osnovna nega ni zahtevna, potrebuje pa veliko krtačenja v obdobjih, kadar ima daljšo dlako, in pa kopanje na vsake toliko časa. Zahteva pa tudi redno striženje.

Ali vaš kuža potrebuje veliko vaše pozornosti?

Pozornosti potrebuje kar veliko, saj je kar igriv, je pa tudi zelo radoveden. Njegov značaj je kar zanimiv, hitro zna tudi zameriti in biti trmast, ker ne mara biti osamljen. Ampak drugače pa je to zelo ljubeč in prijazen kuža.Bi morda poudarili kakšno prednost teh dveh pasem?

Prednost pasme je, da je zelo družinski pes in dober čuvaj, zelo dobro se razume tudi s starejšimi.

Komu bi torej takšnega psa priporočili?

To pasmo bi priporočila vsem ljudem, ki so radi aktivni in veliko časa preživijo zunaj.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 14/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 14/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.