Da bodo letošnji velikonočni prazniki res nekaj posebnega, je Pekarna Grosuplje pripravila edinstven Presnec, velikonočni kruh, ki pod skorjico skriva mehko belo sredico s čudovito aromo po pehtranu.

V Mercatorjevi domači pekarni, Pekarni Grosuplje, obujajo tradicionalno krušno dediščino na sodoben način. Beli slovenski pšenicni moki, prvovrstnemu maslu in svežemu mleku so dodali obilo dišečega pehtrana. Vsako testo peki ročno razvaljajo in ga zavijejo v prepoznavno obliko velikega polža.

Dr. Janez BogatajPresnec je nastal v sodelovanju z etnologom prof. dr. Janeza Bogataja v želji po obujanju tradicionalne krušne dediščine. Velikonočni kruh, imenovan tudi presnec ali presmec, so naši predniki izdelovali iz bele ali polbele moke, z drožmi ali malo kvasa, pogosto brez soli. Ponekod so vlili med testo malo sladkega vina ali žganja.

Nekateri so si lahko privoščili še razne druge dodatke v testu, na primer malo cimeta, nekaj svežih vejic kopra ali nekaj janeževih zrn. Dodajali so tudi po 12 natrganih listov mlade pšenice, mladega regrata ali brinjevih jagod, ki so jih pred tem namočili v žganju.

Marsikje so v testo prazničnih presnecev dodajali maščobo, ponekod na Štajerskem tudi čebulo. Velikonočni kruh z dodatkom kumine so pekli le za ta praznik.

Da bodo prazniki zadišali po tradiciji

Hlebček previdno odvijte in ga narežite. Odlično se poda k slanim in sladkim jedem, zaradi polnega okusa pa je slasten tudi samostojno.

Presnec, velikonočni kruh s pehtranom iz Pekarne Grosuplje bo na voljo do 21. aprila 2014 samo v Mercatorjevih trgovinah.