Na svidenje, lise in črte. S temi petimi točkami boste poskrbeli za bleščečo čistočo svojih oken.

Zdrgnite okvirje

Najprej se lotite okenskih okvirjev. Pri normalno umazanih plastičnih okvirjih bo zadoščalo sredstvo za pomivanje posode, porumenela mesta pa očistite s pralnim praškom.

Bodite pozorni na podrobnosti

Okna čistite z vodo, čistilom, špiritom in gumijastim brisalcem za okna. Odločilne pa so podrobnosti: voda mora biti mlačna. Pomivalno sredstvo dodajte šele po špiritu, ker se bo drugače preveč penilo. Predvsem pa ne uporabljajte preveč pomivalnega sredstva.

Pustite rob

Namilite steklo (najprej na notranji in nato na zunanji strani), pustite pa ozek rob. Tega dela med vlečenjem brisalnikom namreč pogosto ne dosežemo.

Bodite hitri

Z gumijastim brisalnikom hitro in v vodoravni liniji posnemite vodo. Brisalnik večkrat obrišite. S krpo iz mikrovlaken očistite steklo ob robovih.

Za konec

Lise pološčite z najlonsko nogavico.

Domača in kupljena čistila

Odlično čistilo za steklo je alkoholni kis.

čistilo
250 ml alkoholnega kisa zmešate s štirimi litri vode in nato s to mešanico očistite okna. Če so okna zelo umazana, lahko vse trdovratne madeže poskusite odstraniti tako, da nanje kar neposredno nanesete alkoholni kis in obrišite s čisto krpo.

Limonov sok in voda. Tudi limonov sok je odlično naravno sredstvo za čiščenje (in loščenje) oken. Za čiščenje oken moramo limonov sok obvezno zmešati z vodo – navadno na liter vode uporabimo jedilno žlico limoninega soka. Mešanico pretočimo v stekleničko s pršilko in popršimo po steklu. Steklo nato le obrišite s čisto krpo.

Soda bikarbona.

soda bikarbona

Vzemite mokro krpo in po njej natrosite malo sode bikarbone. Tako boste z oken odstranili tudi najbolj trdovratne in zasušene madeže, ne da bi ob tem opraskali steklo. Ko enkrat okna očistite tako, kot ste jih želeli, vzemite čisto krpo in toplo vodo ter s stekla odstranite morebitne ostanke sode bikarbone.

Koncentrirano čistilo za steklo RM 500 Profi, Kärcher
Koncentrat čistila za stekla prihaja v 500 ml steklenički in je namenjeno čiščenju vseh steklenih površin. Odstranjuje trdovratne umazanije, mastne obloge in za seboj ne pušča prask.

Krpa iz mikrovlaken za čiščenje steklenih površin Profissimo
Primerna za čiščenje mastnih in umazanih površin, kot so: ogledala, steklo, avtomobilska stekla, okna, kristal, krom, legirano jeklo itd. Sestava: 100 % mikrovlakna (80 % poliester, 20 % poliamid). Uporaba: po uporabi krpo dobro izperite. Pranje: do 60 °C. Opozorila: pri pranju krpe ne uporabljajte mehčala. Krpe ne sušite v sušilnem stroju. Perite jo ločeno ali s perilom podobnih barv. Krpe ne uporabljajte za čiščenje površin z visokim sijajem in pleksi stekla.

Čistilo za steklo Ajax Trigger
Za dolgo svežino.

Čistilo za steklo Stelex Flower z močjo kisa z razpršilko
Čistila za steklo STELEX so zaradi svoje praktičnosti in učinkovitosti osvojile številne potrošnike. Odlično razmasti površine, odstrani tudi trdovratno umazanijo (iztrebke muh in drugih živali) in ponuja popoln sijaj.

Ekološko čistilo za steklo Glass classic
Biološko popolnoma razgradljivo EKOLOŠKO ČISTILO, s certifikatom Cradle to Cradle (C2C), ki odlično očisti in razmasti gladke površine, ščiti materiale z visokim sijajem, obenem pa se hitro suši in ne pušča sledi. Čistilo je vsestransko uporabno, preprosto za uporabo ter cenovno ugodno.

Liza - 25/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.