Kava je svetovni fenomen in zelo pomemben del vsakdana številnih Zemljanov. 

In kava je vedno zanimiva, za vas smo izbrskali še nekaj zanimivosti, ki jih morda ne veste o kavi.

Beseda 'kava' je arabskega izvora

Obstaja več etimoloških razlag imena te poživilne pijače. Najbolj pogosta razlaga se začne z arabsko besedo qahwa. Ta beseda naj bi bila eden od arabskih izrazov za vino, na kavo pa so ga prenesli šele pozneje, ko se je pojavila. To ime naj bi ji pripisali zato, ker pri pivcu, podobno kot vino, ki odvrača poželenje po hrani, odpravlja potrebo po spanju. Prav zato, da bi v islamskem svetu prepovedane pijače kavo razlikovali od vina, so pozneje nekateri arabski sufiji besedo spremenili v qihwa. Nekateri etimologi povezujejo ime z imenom province Kaffa v južni Etiopiji, od koder naj bi izvirala rastlina.

Nihče ne ve, kdo je prvi odkril kavo

Po legendi naj bi bilo odkritje poživilnih učinkov kave slučajno. Pastir Kaldi, ki je pasel kamele ali po drugih virih koze, naj bi se v kraljestvu Jemen potožil tamkajšnjim menihom, da njegove črede večkrat prebedijo noč, hkrati pa tudi čudno poskakujejo in poplesujejo. Menihi so bili prepričani, da je čudno obnašanje povezano z nečim, kar so živali pojedle, zato so neke noči odšli s pastirjem za čredo. Tam so našli neko grmičje z rdečimi plodovi, ki so jih jedle živali. Eden od menihov je plodove prevrel in pil prekuhano pijačo. Ugotovil je, da ga je tekočina obdržala budnega vso noč. Od takrat naprej so menihi pijačo pili vsako noč pred molitvijo.

Najprej žvečili, nato kuhali

No, večina ljudi je najprej le žvečila kavna zrna, šele veliko pozneje so jo v Jemnu začeli kuhati in piti. V 15. stoletju so jemenski duhovniki pili kavo za boljšo koncentracijo in nočno bedenje. In takrat se je najverjetneje tudi začela uporabljati beseda kava (qahwa).
Pijačo, ki jo danes poznamo pod imenom kava, je leta 1583 prvi opisal nemški zdravnik Leonhard Rauwolf po vrnitvi z desetletnega potovanja po Bližnjem vzhodu.

Kava je od nekdaj priložnost za druženje

Prve hiše s kavo ali kavarne so se odprle v 16. stoletju v Kairu, in to v okolici pomembnih univerzitetnih središč. Tako so se ljudje dobivali na kavi, poslušali glasbo, igrali in se pogovarjali o politiki.

Prepovedana v Meki, tudi etiopska pravoslavna cerkev je ni dovolila

Kava je postala tako priljubljena v arabskem svetu, da so jo zaradi njene 'opojnosti' imenovali celo arabsko vino. V Meki so jo zaradi verskih razlogov leta 1511 celo prepovedali. Prav tako je kavo, ki jo je imenovala muslimanska pijača, prepovedala etiopska pravoslavna cerkev.

V notranjost Evrope čez Benetke

V Evropi so kavo prvi začeli piti na Malti, na celinsko Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju, na ozemlju današnje Italije pa so bile prve kavarne odprte okoli leta 1645. Rimskokatoliška cerkev je pitje kave zelo kritizirala, proglasili so jo celo za hudičevo pijačo.

Fotografiji. Shutterstock

Liza - 09/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 09/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.