Bralka Urška Smole je z nami delila zgodbo o tem, kako je svojo ljubezen do kvačkanja združila z ljubeznijo do živali.

Življenje piše zgodbe. In zgodbe pišemo ljudje. Številni ljudje in naši živalski prijatelji nam jih pomagajo oblikovati. Mnogokrat so zgodbe, ki ostanejo 'na papirju', srečne zgodbe, saj smo ljudje take narave, da slabo pozabimo, ostanejo pa nam lepi spomini, ki nas grejejo še mnogo let. Ena od mojih srečnih zgodb je zgodba o srečnih kapicah, ki mi jo brez dvoma pomaga pisati Nataša Bešter, priljubljena voditeljica TV-oddaj Za zdravje in Štiri tačke … Pravzaprav se je ta zgodba začela davnega leta 1990, ko smo v dom navdušeno sprejeli prvo psičko pasme bernski planšar (takrat šestintrideseto v Sloveniji).

V pasmo bernski planšar se je dobesedno zaljubil moj ljubi oče, Vladimir Smole. Oče je bil leta 1938 rojen v Ljubljani. Zaradi ljubezni se je preselil na Štajersko, v Slovensko Bistrico, kjer je v dopisništvu ČGP Delo opravljal delo novinarja vse do upokojitve. Pred dvema letoma je nenadoma hudo zbolel. Po dvomesečni bitki z boleznijo je bila ta močnejša … Naša psička Nika nam je lepšala dneve vrsto let. Bila je zelo vesela, razigrana in prisrčna, in čeprav so bernčki veliki kužki, je bila Nika zelo nežna in ljubeča psička. Imela je tudi kar nekaj mladičkov.

Naša družina (predvsem oče Ladi) pa se je aktivno udeleževala 'pasjih' sestankov in oče je bil tudi eden od ustanoviteljev kluba bernskih planšarjev. Tam smo spoznali družino Bešter. Na klubskih sestankih smo se redno sestajali in resnično lahko rečem, da je pasje prijateljstvo povezalo številne med nami.

Psička Boni

Leto po smrti naše ljube psičke Nike je v našo družino prišla druga bernka. Psička Boni je bila najprej Beštrova, mi smo jo preimenovali v Vito. Tudi Vita je bila naš pasji sonček, zmeraj vesela naših druženj in zelo razigrana psička. Zelo rada je bila z očetom na našem vikendu v objemu pohorskih gozdov (Planina pod Šumikom, pod Tremi kralji na Pohorju). Na Planini smo našli tudi ljubkega zapuščenega kužka, ki smo mu dali ime Lumpi. Ta se je, najprej prestrašen in sestradan, nato pa brezmejno hvaležen in srečen, pridružil naši družini. Bernka Vita ga je takoj vzela za svojega in postala sta prava prijatelja in zaveznika v vseh mogočih vragolijah, skupaj z našimi hišnimi muckami, kokoškami, zajčki … Nekako skoraj istočasno sta se najprej Lumpi, nato pa še Vita (po osmih letih) od nas poslovila.

Vita se je zelo navezala na svojega pasjega prijateljčka, zato je njeno zdravje po Lumpijevi smrti vidno pešalo. Po nekaj mesecih je odšla tudi ona. Vsi v družini smo bili res zelo žalostni. O tem, da bi še kdaj imeli psa, smo se strinjali, da raje ne, saj vsako tovrstno slovo tako zelo boli. Ker so živali že od nekdaj pri nas člani družine, je slovo toliko bolj grenko in boleče. Ker pa so prav živali tiste, ki nam mnogokrat pomagajo živeti, nas tolažijo, nas razumejo, se nas razveselijo, naš dogovor o 'ne imeti kužka' ni veljal. Vsekakor smo bili in smo vsi v družini zapriseženi 'pasjeljubci' in nasploh živimo z živalmi, jih spoštujemo in smo jim iskreno hvaležni za njihovo pozornost.

Mešanka Lučka

Kmalu nas je prišla razveseljevat mešanka (podobna višavskemu terierju) Lučka, ki sem jo dobila za rojstnodnevno darilo. Čeprav se strinjam, da živali ne smejo biti 'darila', sem se Lučke zelo razveselila in jo takoj vzljubila. Lučka je bila zelo ljubka in nežna psička. Bila je tudi zelo bolna, imela je vrsto alergij. Pri dveh letih ji je odpadla dlaka, zato sem jo vozila v Moravske Toplice, v Veterinarsko ambulanto Nabergoj, kjer so ji pomagali pri tegobah.

Po petih letih je njeno telesce obnemoglo, saj je bilo polno tumorjev. Spet neskončna žalost in srčna bolečina. Po smrti mojega ljubega očeta Ladita avgusta 2016 sta v moje življenje prišli dve muci. Verjamem, da sta mi muci prinesli tolažbo v času zavedanja in prebolevanja tega tragičnega dogodka. Muci sem vzela k sebi domov, poimenovala sem ju Lili in Mimi. Z mano sta že dve leti in zdaj sta že krasni mačji dami.

Tibetanska terierka Misty

Ker pa ne morem brez pasje ljubezni, sem decembra 2017 postala prijateljica še ene pasje princeske, tibetanske terierke Misty. Pasma je srednje velika. Najprej sem jo videla v oddaji Štiri tačke leta 2015, ko je bila gostja v oddaji Barbara Krajnc s svojo prelepo psičko Donno in njenim leglom. Od takrat naprej sem sanjala o takšnem kužku tudi jaz. Predlani jeseni pa sem čisto slučajno zasledila, na Facebooku, da Barbarina druga psička Tara pričakuje leglo. In odločitev je padla …

Misty in mucki Lili in Mimi se lepo razumejo. Na začetku sta bili mucki malo zamerljivi, ko pa sta ugotovili, da je ljubezni dovolj za vse tri, so se spoprijateljile in zdaj sta prijateljstvo in ljubezen med njimi zrasla. Mnogokrat se iz srca nasmejim njihovim vragolijam in vedno znova kakšni novi 'pogruntavščini'. Vse tri imajo zelo rade moje prejice, tako da mi rade pomagajo pri kakšni novi kvačkarski stvaritvi. Kar jaz nakvačkam, zelo rade skrojijo po svoje.

Srečne kapice

Pasja ljubezen nas je pred mnogo leti povezala z družino Bešter. Prijateljstvo smo negovali skozi vsa leta skrbno, spoštljivo in hvaležno. Kot pravi Nataša Bešter, pasje prijateljstvo povezuje ljudi, po navadi za zmeraj. Še pred očetovo boleznijo je Nataša opazila moje kvačkane izdelke na Facebooku in takrat je zrasla ideja o kvačkanih kapicah. Nataša jih nosi v svojih oddajah Štiri tačke in Za zdravje. Jaz jim pravim, da so srečne kapice, saj so v njih ujeta leta lepih spominov, sreče, sočutja, hvaležnosti in spoštovanja med ljudmi in živalmi. Čeprav so številni med njimi že onkraj mavrice, se zgodba piše naprej.

Urškino sporočilo bralcem

Živali so tiste, ki dajo oziroma odprejo človeku širši pogled na življenje. Naučijo nas marsikaj, nam pomagajo in nas ne nazadnje neskončno osrečujejo. Pomembno je, da smo za te trenutke v življenju hvaležni, srečni in se trudimo, da jim je z nami lepo. Zagotovo so zgodbe, ki jih pišemo skupaj z živalmi, lepe zgodbe. Prav te nas učijo, da sta spoštovanje in sočutje do ljudi in živali tako zelo pomembni v današnjem svetu.

Besedilo: Urška Smole // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 08/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 08/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.