Špela Kšela je z nami delila izkušnje s psičko Lexo, ki si jo je želela že od malega, in čeprav je sprva podvomila o sebi, je danes odgovorna pasja lastnica.

Špela si je od nekdaj želela imeti psa in pred slabima dvema letoma se ji je želja končno uresničila. “Lexa je moja prva psička in moram reči, da rek 'Nikoli ne boš dobil psa, ki si ga želiš, ampak psa, ki ga potrebuješ' še kako drži,“ je svojo pripoved začela lastnica simpatične psičke.

Psičko našla preko Facebooka

“S prvim psom pride veliko prvih, novih stvari, ki si jih kot samo ljubitelj psov ne predstavljaš. Lexa bo v juniju dopolnila dve leti, v moj dom pa je 'pritačkala', še preden je bila stara dva meseca. Našla sem jo prek Facebooka, kjer so zanjo in še dva bratca, s katerima je bila v začasnem domu, iskali stalne domove. Dogovorila sem se za ogled, in to je bila ljubezen na prvi pogled – tako zame kakor tudi za Lexo.”

Učenje in pomanjkanje spanca

“Bila je zelo navihan mladiček, sploh všeč so ji bili čevlji. Preden ji je uspelo narediti kakršnokoli škodo, smo jih pač pospravljali v omare. Danes je ne zanimajo več. Velik problem, če lahko temu tako rečem, je bilo njeno lulanje po celem stanovanju in posledično učenje sobne čistoče, kar je pomenilo skoraj nič spanja. Ker sem v obdobju, ko sem Lexo dobila, pisala še diplomo, je bil ta prvi mesec zelo stresen in večkrat sem tudi podvomila o sebi in o tem, da sem za psa sploh sposobna skrbeti,“ je povedala Špela iskreno.

“Ko sva uspešno zaključili trening sobne čistoče in se navadili drugo na drugo, so stvari lažje stekle,“ je še dodala Špela, ki je s psičko tudi zelo aktivna. “Ko je malo zrastla, sva začeli hoditi na daljše sprehode po gozdu, kjer sva spoznali veliko ljudi z drugimi kužki, s katerimi se še danes dobivamo, da se psi med seboj igrajo. Lexa je zelo rada v središču pozornosti, da se jo boža in razvaja, obožuje daljše sprehode in plavanje.“

Mešanica pasem

“Lexa naj bi bila mešanka s staffordom, ampak je z odraščanjem postajala vse bolj podobna belgijskemu ovčarju. Ne vemo točno, katere vse pasme ima zmešane v sebi, in to je res debata, ki lahko traja v nedogled. Ima lastnosti obeh zgoraj omenjenih pasem, vsaj mislim, saj sem laik na tem področju,“ je povedala in opisala psičkin značaj. “Je zelo trmasta in zaščitniška, pametna, hitro učljiva in razvajena, ampak to sem si čisto sama kriva. Že kot majhno sem jo želela navaditi na njen prostor za spanje, njeno posteljo, a mi ni uspelo,“ je povedala v smehu in priznala, da psička spi poleg nje na postelji in občasno na kavču. “Vedno sem poslušala, da če psa pustiš, da spi pri tebi, se bo imel za tebi enakega in te bo sčasoma želel prevladati. S tem se niti malo ne strinjam in iskreno je tudi meni prijetno, ko jo sredi noči lahko stisnem k sebi,“ je povedala ljubeče.

Nega in poslušnost

“Z Lexo ni veliko dela, ker ima kratko dlako. Razen v prehodnem obdobju, ko je čas za menjavo dlake in je več dlake po stanovanju kakor na njej,“ je pripomnila in povedala še, da sta z Lexo lani obiskovali začetni tečaj poslušnosti na KD Maribor, letos pa se udeležujeta še nadaljevalnega, v juniju pa ju čaka še izpit BBH. “Ko je slabo vreme, sva večinoma notri in se učiva kakšne trike, tako za krajšanje časa. Lexa je res pridna psička, vse v družini lepo uboga in mislim, da si boljšega psa ne bi mogla želeti.”

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.