Glede na to, da se redko zgodi, da javno opozorimo na dobre plati zdravstva, so Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, EuropaColon Slovenija in Ustanova Mali vitez organizirali akcijo z naslovom Znanilci upanja, da skupaj s preostalimi bolniki izpostavijo tiste zdravstvene delavce, ki v odnosih z bolniki ohranjajo človeško toplino in pristen medsebojni odnos.

Kristina Modlic, predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijoKristina Modic, predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo

"Akcija je lepa, ker bo izpostavila tiste zdravstvene strokovnjake, ki poleg dobrega strokovnega pristopa bolniku ponudijo še nekaj več – toplo besedo, ga opogumijo in mu s tem vlijejo upanje, da bo vse dobro, kar je zelo pomembno. Posebej je to pomembno v prvi fazi, ko se bolnik z boleznijo sooča, med odkrivanjem bolezni in na začetku zdravljenja, ko je za večino bolnikov to velika pot v neznano.

Če kdaj, takrat res potrebuješ veliko spodbude, da zmoreš zaupati, da se bo vse dobro izteklo. Vemo pa, da če si pogumen in pozitivno naravnan, pomirjen in bolezen sprejmeš, se veliko lažje zdraviš. Če si psihično stabilen, se tudi fizično precej bolje počutiš. Akcija pa se nam zdi tudi koristna, ker bo ozaveščala tiste strokovnjake, ki mogoče v komunikaciji z bolnikom še ne zmorejo te dodane vrednosti – spodbude bolniku, pomirjujoče besede.

Sama imam zelo dobre izkušnje s strokovnim osebjem, in sicer ves čas zdravljenja bolezni, od odkrivanja do zdravljenja in okrevanja. Zame je bila zelo pomembna znanilka upanja topla in čuteča radioterapevtka dr. Lorna Zadravec Zaletel.

V moje zdravljenje se je vključila ob koncu zdravljenja, ker sem morala poleg kemoterapije in bioloških zdravil prejeti še obsevanje. Ima poseben pristop, zelo je čuteča, nežna, objame te čez rame, česar ne počne vsak zdravnik, je neke vrste mamica. To ni le moje mnenje, ampak mnenje številnih 'limfončkarjev', kot jim rečem, ki so dr. Zaletelovo poimenovali kar 'naša mama'."

O združenju na: limfom-levkemija.org

Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov SlovenijeMarija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije

"Nekaj novega se rodi, ko pride nekomu na misel. Če se mu zdi dobro, išče nekoga, ki bi ga podprl. Za to akcijo je prvo misel dala moja prijateljica Živa, in takoj sem bila za to. Zlasti ko sva se odločili, da ne bomo iskali naj onkologa, ki ima celo več doktoratov, ki krasno obvlada medicinsko znanost, ampak da bomo podprli tista prizadevanja, ki jih potrebuje celostna obravnava.

Vemo, da nezaupanje v medicino izhaja iz tega, ker smo po tehnološki plati krasno napredovali, po človeški pa ne, oziroma se dostikrat zdravnikom ta ne zdi pomembna.

Ker je moje poklicno in prostovoljsko delo namenjeno ravno temu – psihologiji, sem bila zelo za to, da mogoče tudi s tako vseslovensko akcijo te potrebe izpostavimo in pomagamo medicini. Organiziranje samopomoči se je sicer začelo že leta 1984 na Onkološkem inštitutu, kjer so usposabljali prostovoljce v okviru psihologije. Letos praznujemo 30 let in se trudimo poiskati še več svetlih primerov."

O društvu na: www.onkologija.org

dr. Lorna Zadravec Zaletel, predsednica ustanove Mali Vitezdr. Lorna Zadravec Zaletel, predsednica Ustanove Mali Vitez

"V Sloveniji za rakom oboli približno 50 otrok na leto in tudi otroci med zdravljenjem doživljajo veliko hudega, kot odrasli so soočeni z bolečino zaradi različnih diagnostičnih in tudi terapevtskih postopkov, doživljajo strah, osamo, zaradi kemoterapije jim je velikokrat slabo, bruhajo, so oslabeli, izpostavljeni zelo veliko življenju ogrožajočih infektom, izgubi las ... Vse to so zelo velike težave.

Seveda so otroku v največjo oporo in spodbudo med zdravljenjem njegovi starši, ki so tudi sami takrat v stiski in potrebujejo pomoč vseh 'znanilcev upanja'.

Ustanova Mali vitez ima ravno to poslanstvo, da pomaga mladostnikom premagati težave, tako čustvene, psihične kot telesne, da nekako uspejo v življenju, so samozavestni. Vemo, da ravno te čustvene težave, ki smo jih ugotovili pri približno 80 odstotkih mladostnikov, ki so v otroštvu preboleli raka, onemogočajo, da bi lahko uporabili svoje intelektualne sposobnosti. Dejansko jim ponudimo celostno psihosocialno rehabilitacijo s psihološko oporo, z različnimi druženji, tabori ... Zelo jih spodbujamo tudi pri pridobivanju izobrazbe, tako da jim damo tudi možnost šolanja ob neki štipendiji. Pomagamo tudi pri nakupu različnih tehničnih pripomočkov in smo predvsem tam zanje, če nas potrebujejo."

O ustanovi na: www.ustanova-malivitez.si

Ivka Glas, predsednica združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke Europacolon SlovenijaIvka Glas, predsednica združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke Europacolon Slovenija

"Naša zgodba ni bila lepa, vendar smo jo na koncu poskušali narediti lepo. V dveh mesecih smo splezali na Olimp in padli v brezno. V novembru smo izvedeli, da je mož ozdravljen, da ne potrebuje več nobenih kontrol, da lahko predano dela. Januarja pa smo doživeli popolno katastrofo. Bolezen se je ponovila in smo v tem trenutku poiskali lečečega onkologa, namesto spodbude in lepih besed, pa nismo več našli nobenega kontakta. Bili smo prisiljeni poiskati 'znanilce upanja'.

Diagnostika je potrdila drugačno diagnozo, kot je postavljena, diagnozo, ki ni bila optimistična, pa nam je vendar takrat prišlo na pot tudi veliko študentov, mojih kolegov, moževih znancev, tudi najine deklice so se vključile v to in smo poiskali kirurga v tujini, ki je rekel, da če ni drugje zasevkov, je možna operacija. Prišli smo k zdravnici na onkološki inštitut, ki je tudi prižgala svetlo luč in od tod naprej nam je bilo lažje. Skratka, mož je tri leta in pol po operaciji živel kakovostno življenje. Praktično je delal do zadnjega.

Vesela sem, da se je ta akcija sprožila, da nam je v teh težkih trenutkih, ko pravzaprav ne najdemo več poti do sočloveka, uspelo in bomo s to akcijo poiskali in dvignili tiste, ki so v nadpovprečju.

Takih je veliko! Kljub težkim trenutkom, ki smo jih doživljali, me je ta bolezen tudi okrepila. Danes na življenje gledam popolnoma drugače. Moje delo v združenju je posvečeno možu in vsem pacientom, ki se srečujejo s težavami."

O združenju na: www.europacolon.si

Znanilci upanja

Za častni naziv Znanilec upanja 2014 lahko oddate svoj glas za osebje (psihologi, socialni delavec ...). Nominacije se zbirajo na spletni strani www.znanilci-upanja.si ali prek glasovnic, ki bodo na voljo po zdravstvenih domovih, bolnišnicah, klinikah in na društvih: Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, EuropiColon Slovenija in Ustanovi Mali vitez organizirali ter po pošti na Zavod Med.Over.Net.

Pripravila: Suzana Golubov, foto: Goran Antley