Skoraj vsak od nas verjame, da štiriperesna deteljica prinaša srečo. Vendar pa obstaja toliko boljših metod!

Na srečo gledamo zelo različno. Tako kot lepota je tudi sreča videti povsem drugačna v očeh določenega opazovalca. Morda se vi veselite prvih snežink, nekoga drugega pa osrečuje ples.

Znanost je denimo odkrila, da obstaja kar nekaj metod, s katerimi lahko vsi ujamemo srečo.

Na dolgi rok je pri sreči najpomembnejše, s kom jo delimo. V možganih namreč obstajajo celice, ki ne počnejo ničesar drugega, kot se 'prepletajo' z možganskimi celicami drugih ljudi. Če torej vsak dan sedite nasproti slabovoljnega partnerja, bo to zbilo tudi vašo voljo in razpoloženje. Če pa imate okoli sebe vesele, pozitivne in smejoče se ljudi, se bo to poznalo tudi na vašem razpoloženju!

Pokličite srečo!

Pred sončnim vzhodom, ko pravzaprav ne vemo, ali spimo ali smo zaspani, včasih začutimo neko nevidno prezenco. Kdo ve – mogoče so znanilci sreče, angelčki ali pa druge sile. Vendar pa so si znanstveniki enotni: kdor trdno verjame v te sile, gre lažje in srečnejše skozi dan – in celo izpiti mu grejo bolje od rok.

Nekaj novega

"Kdaj ste nazadnje nekaj storili prvič?" To je ključno vprašanje do osebne sreče. Kot otrok boste namreč srečni, ko se boste naučili nekaj novega in doživeli nekaj, česar niste še nikoli. Otroci vedo, kako ujameš srečo – samo poglejte, kako se znajo 'pačiti'.

Vesela hrana

Hrana, ki osrečuje, so na primer ostre začimbe (paprika ali čili). V njih se skriva capsaicin, ki poskrbi za povečano izločanje endorfinov. O, happy day!

Pačenje

Otroci to počnejo dokaj pogosto, 'deluje' pa tudi pri odraslih. Večkrat se pačite, saj boste tako avtomatično izboljšali svoje razpoloženje. Zajemite zrak, zaprite usta in ga desetkrat potisnite z ene strani na drugo. Nato zrak počasi izdihnite skozi našobljene ustnice. Petkrat ponovite – in kar žareli boste od sreče!

Ustvarite red

Razpoloženje kvarijo pokvarjeni aparati, zmečkane blazine in umazana posoda. Ameriški znanstveniki so ugotovili, da redno pospravljanje in odstranitev predmetov, ki jih več ne potrebujemo, poskrbi, da smo bolj srečni.

Živalsko srečni

Psi, mačke ali pa zajčki so pravi prinašalci sreče. Ker se ob živalih počutimo take, kot smo. Zaradi stikov z njimi smo radovednejši in pogumnejši. Ni nujno, da imate svojo žival – sprehajate lahko denimo sosedovega psa ali pa psa iz zavetišča.

Lisa - 5/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 5/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.