Zorana je letos januarja odprla s. p. in začela ustvarjati pod blagovno znamko Zoki.art.

“Zoki je moj nadimek še iz šolskih let, art pa zato, ker je bilo še edino prosto uporabniško ime na Instagramu,“ nam je zaupala ustvarjalka, katere ljubezen do ilustracij je vzniknila že v času študija likovne pedagogike, ves ta čas – tudi med vsemi tremi nosečnostmi – pa je zorela v njeni glavi.

“Zdaj, ko so vsi otroci odšli služit kruh v šolo in vrtec, je prišel čas, da začnem negovati tudi tega otroka. Zato sem pozornost namenila predvsem ilustraciji za najmlajše. Za zdaj sem najbolj uživala v ilustriranju slikanice Smaragdni gozd želja avtorice Petre Šuštar. Prav knjižna ilustracija za najmlajše je moja največja ambicija, ki bi si jo želela razvijati v prihodnosti,“ nam je zaupala Zorana, ki je poleg knjižne ilustracije nekaj svojih priljubljenih motivov prenesla tudi na izdelke – za začetek so zaživeli na majicah in voščilnicah, nekatere motive pa je natisnila kot umetniške grafike. Trenutno še raziskuje, kako se trg odziva na tovrstne izdelke, a do konca leta načrtuje še kakšen nov izdelek, ki bo zaživel po zaslugi njenih posebnih kreacij. “Zelo rada delam tudi ilustracije po naročilu. Taka naročila so vsakič izredno bogata izkušnja, saj so vedno zelo osebna, polna čustev, tako za mene, ko jih delam, kot za naročnika,“ nam je še zaupala ustvarjalka, ki se loteva večinoma otroških, igrivih, toplih in sanjavih motivov.

“Velikokrat jih postavim v neko surrealistično okolje, kotiček, v katerega se zatečemo, da nam je lepo. Vedno jih spremlja tudi nežno cvetje. Pogosto pustim veliko beline papirja, ki jim da dihati in poskrbi za neko umirjeno atmosfero ter tako ustvarja prijetno čustveno senzacijo za opazovalca. Rada vključim tudi zlate detajle, s katerimi poudarim, da gre za dogajanje v nekem drugem, brezčasnem prostoru,“ nam je še povedala ilustratorka, ki uporablja akvarele, gvaš, pastele, svinčnik, s katerimi bel list papirja spremeni v umetnino.

Kje jo najdete?

Dela si lahko ogledate na spletni strani zoki.art ali jo spremljate na Instagramu (www.instagram.com/zoki.art) in Facebooku (www.facebook.com/Zoki.art).

Fotografije: osebni arhiv