Letos so potrošniške organizacije ponovno testirale sredstva za zaščito pred soncem, in sicer 15 izdelkov z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Vsa niso izpolnila obljub, zapisanih na embalaži. Za izdelke na testiranju so odšteli med 3,99 in 32,25 evra. Zmagovalca testa sta med najcenejšimi na trgu, medtem ko eden izmed (naj)dražjih vzorcev testa zaščite UVA ni prestal. Kot na testih ugotavljajo že vrsto let, so poudarili na ZPS, se je tudi tokrat izkazalo, da za dobro zaščitno sredstvo ni treba odšteti veliko denarja.

Naj vas ne zavedejo 'prodajne' obljube na embalaži

Na embalaži sredstev za zaščito pred soncem je poleg trditev o vodoodpornosti in oznak, povezanih z zaščito, mogoče najti še najrazličnejše (pogosto tržno naravnane) trditve. Ena izmed takšnih je na primer formula proti madežem. “Resnica je malce bolj zavita, in sicer naj bi ta formula omogočala le, da so madeži na obleki po pranju manj izraziti,” je izpostavil Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Sredstva za zaščito pred soncem so šele tretja raven zaščite

Sončne kreme, kot jih potrošniki pogovorno poimenujejo, naj pridejo na vrsto šele kot tretja raven zaščite – torej za izogibanjem soncu ter ustreznimi oblačili in sončnimi očali. To pomeni, da jih ne smemo uporabljati kot edino zaščito med celodnevnim 'praženjem' na plaži. Že med kopanjem smo dovolj dolgo na soncu, da presežemo najdaljši varni čas, pri tem moramo upoštevati še, da vodoodporna sredstva za zaščito pred soncem niso ravno tisto, kar si morda predstavljamo, opozarja Boštjan Okorn: “Dejstvo je, da po približno uro dolgem kopanju ščiti samo še s polovico označenega faktorja, izjema so sredstva, označena kot ekstra vodoodporna, ki bi morala v vodi vsaj polovico označenega faktorja obdržati dve uri. Po vsakem kopanju je zato treba ponovno nanesti zaščitno sredstvo, prav tako je treba nanos ponoviti po intenzivnem športnem udejstvovanju.”

Rezultati so objavljeni v reviji ZPStest 7-8/2018 in na www.zps.si .

Ohranite svežino tudi na potovanjih

Le kdo ne ljubi odvandrati v daljne dežele ali pa le v urbane sosednje prestolnice? Ne glede na to, kam potujete, je ena od stvari, ki ženskam na poti še posebej veliko pomenijo, intimna higiena. S temi nasveti boste ostale sveže v vsakem trenutku potovanja. Ohranjanje svežine intimnega predela med potovanji v poletnih mesecih je lahko ena od bolj zahtevnih nalog. Zanesljiv občutek udobja, higiene in dobrega počutja dajejo robčki za intimno nego NIVEA Intimo Fresh Comfort. Robčki z alojo in vonjem belega čaja nežno očistijo in osvežijo vaš intimni predel ter zagotavljajo dolgotrajen občutek čistosti, brezskrbnosti in svežine, tudi ko ste na poti.

Za vse, nagnjene k rdečici

Ljudje, ki so nagnjeni k rdečici, imajo velike težave tudi v poletnih mesecih, saj na stanje njihove kože negativno vplivajo tudi visoke temperature in izpostavljenost UV-žarkom. Kar je izjemno pomembno: največji sovražnik takšne kože je sonce, torej se je treba pred njim popolnoma zaščititi in se mu izogibati. Zato je Laboratorij Bioderma razvil rešitev za občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici – obarvano kremo z visokim zaščitnim faktorjem Photoderm AR SPF 50+.

Občutljivo lasišče zahteva posebno nego

Ne glede na to, kako pogosto si umivamo lase, je izjemno pomembno, da izberemo ustrezno nego za svoje lasišče, zlasti če je občutljivo. Če imate občutljivo lasišče, vas bo navdušila linija šamponov Dermo Capillaire, Eucerin, saj izdelki iz te linije obenem negujejo in ohranjajo naravno obrambno sposobnost lasišča. Predstavljamo vam tri izmed šamponov te linije: Eucerinov Dermo Capillaire 5 % UREA ŠAMPON je bil razvit posebej za suho in srbeče lasišče. Obogaten je z ureo in laktatom – vlažilnima faktorjema, ki naravno nastajata v zdravi koži –, ki suho in srbeče lasišče oskrbita s hranilno nego, ki ju potrebuje. Ob uporabi skupaj z Eucerinovo Dermo Capillaire UREA TERAPIJO pomiri in ublaži srbečico in izsušenost lasišča, lase pa naredi zdravo sijoče in voljne.

Hladilni gel za prhanje Ledena citronka

Ko se sprehajate po provansalskih poteh, vas spremlja posebna sveža dišava … Citronko že dolgo uporabljajo v zdravilne namene, pravijo pa ji tudi čarobna zel, ker pomaga poživiti telo in duha s svojo svežo limonasto dišavo. Odkrijte trenutek svežine in čarobnosti z L'Occitanovim novim Hladilnim gelom za prhanje Ledena Citronka, ki je obogaten z mentolom in izvlečkom iz ekološke citronke iz Provanse. Kožo očisti in nemudoma osveži. Za intenzivnejši občutek hlajenja ga nanesite na suho kožo, spenite ga z nekaj vode in nato sperite.

Osvežilni sladkorni piling za telo Citronka s citrusi

Ko se sprehajate po provansalskih poteh, vas spremlja posebna sveža dišava … Citronko že dolgo uporabljajo v zdravilne namene, pravijo pa ji tudi čarobna zel, ker pomaga poživiti telo in duha s svojo svežo limonasto dišavo. Odkrijte trenutek svežine in čarobnosti z L'Occitanovim novim Osvežilnim sladkornim pilingom za telo Citronka s citrusi, ki je obogaten z mentolom in izvlečkom iz ekološke citronke iz Provanse. Piling nežno odstrani odmrle kožne celice ter naredi kožo gladko in svilnato mehko. Njegova senzorična tekstura intenzivno osveži kožo ter jo odišavi z nežno dražestno in poživljajočo dišavo.