Boštjan Gorenc - Pižama o sproščujočem žgolenju empetrijev

Čeprav se sliši, kot bi vas želel vleči za nos, se občasno dejansko odpravim na kak sprehod v naravo. Ne ravno na gojzarsko hribolazenje med mahovnatimi skalami in ruševjem, kjer bi si na pleča nesebično prtal Čehe v belih štumfih in sandalih, ki bi vili roke k meni, naj jih rešim, ampak dovolj zakrajno, da se odmaknem od hrušča prometa.

Boštjan Gorenc -Pižama o brisačarjih

Dopust si kot priložnost za nabiranje zaloge spanca lahko tolmačijo zgolj ljudje brez otrok. Ali ljudje s tako starimi otroki, da so tudi sami že odkrili radosti podaljšanega poležavanja. Če imaš majhnega frkolina, je štukanje zamujenega spanca misija nemogoče, saj te tvoj zlati sonček prebudi približno sočasno z velikim žarečim soncem, ki se matasto preteguje nad jutranjimi meglicami. Roditelja bi še spala, dete pa že veselo brzi po počitniškem stanovanju in niti risanke ga ne umirijo za dalj časa.

Boštjan Gorenc - Pižama o kačjem olju in drugih šarlatanskih produktih

Kadar me kdo vpraša, ali si za rast brade pomagam s kakšnimi pripomočki, me vselej zasrbi jezik, da bi mu prodal tisto ponarodelo vražo. Da naj si mladec za hitreje rastočo in bujnejšo brado ksiht maže s kokošjimi kakci.

Boštjan Gorenc - Pižama: Preprosto igralno

Odkar imam otroka, med nakupovanjem redno zatavam v trgovine oziroma na oddelke z igračami. V nasprotju s sprehodi po knjigarnah za zdaj še premorem toliko samonadzora in obvladovanja trenutnih impulzov, da sem sposoben na plan oditi praznih rok. Čeprav bi bilo verjetno bolje reči, da zdaj končno premorem toliko samonadzora, da ne pokupim vsega, kar mi pade v oko.

Boštjan Gorenc - Pižama o otroških kvizih

Rednim bralcem zadnje Lisine strani se iskreno opravičujem, ker sledi še en zapis v nizu prevzetosti nad otroškim učenjem jezika in govora. Imel sem najtrdnejšo voljo, da se tokrat znova podam na drugo stran, med razburkane valove in ostre čeri dnevno-političnega življenja.

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: "Smrkavci"

Ne vem sicer, kakšne izvide je Andrej Šifrer v mlajših letih nosil domov od okulistov, toda če sodimo po pričetku pesmi o metuljčku sredi trat, je vsaj eno stvar gledal brez očal in jo videl manjšo, kakršna je bila v resnici.

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: "Literarni junaki so večni spremljevalci"

Vsakdo s seboj iz otroštva prinese literarne junake, ki ga spremljajo skozi življenje. Z vsako generacijo se rojevajo novi, nekateri pa ostajajo zimzeleni od svojega rojstva. V mislih živijo lumparije, o katerih smo prebirali. Odrezave bodice, ki so jih izrekali. Čustva, s katerimi so nas prežemali. Včasih znamo na izust odstavek ali dva, če so živeli v pesmih, verz, kitico, pesem ali celo zbirko. Še najbolj v spominu ostajajo tisti, s katerimi smo kobacali. Hude mravlje, lačni vrabčki, smrkavi sladkosnedi.

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: Prvi dnevi vrtca

"Drugi dan uvajanja v vrtec. Še vedno so najbolj zanimiva stvar nizki umivalniki s pipo na senzor. Za otroka ne vem."

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: Otroci s triki na ukaz

Starši se radi postavljamo s svojimi otroki. To je nekaj, kar je inherentno vlogi staršev. Imaš svojega sončka ali sončico, ki ga ljubiš z vsem svojim bitjem, in rad bi, da bi ves svet vedel, kako je tvoj otrok najlepši, najboljši, najbistrejši in še jerbas superlativov po izbiri.

Kolumna Boštjan Gorenc-Pižama: O skrivnostih iz kopalnice

Kolikor sem spreten in priročen v kuhinji, toliko bolj štorast in nepripraven sem v kopalnici, kadar je treba upravljati s tisto orjaško rdečo škatlo, ki čepi v kotu in zeva s svojim bobnom proti meni. No, osnovno vodilo uporabe pralnega stroja poznam: ne mešaj belih z barvnimi.

Kolumna Boštjan Gorenc-Pižama: Za koga se vedemo lepo?

Oni dan se je kolega, ki velja za profesionalnega bentilca z razlogom, na Facebooku hudoval nad starši, ki so oštevali svoje otroke. V kratkem razdobju je naletel na tri primere, kjer so starši otrokovo neprimerno vedenje poskušali korigirati z opominjanjem na odziv drugih. "Ne smeš razmetavati stvari, ker bo prodajalka jezna."

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: O kulturi govora

Predvečer mednarodnega dneva knjige sem prebil na enem od vrste dogodkov pod skupnim naslovom Pridobljeno s prevodom, ki jih vsepovsod po Sloveniji prireja Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Pogovori ponujajo zanimiv uvid v delo in razmišljanje prevajalcev, ki vsakodnevno gnetejo besede iz enega v drug jezik, in če zapazite, da se odvija v vaši bližini, le odskakljajte tja, saj vas nedvomno čaka zanimiva debata.

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: O risankah s katerimi smo odraščali

Pri nas doma smo prišli v tisto fazo, ko kratke, brezbesedne risanke na Baby TV niso več aktualne, ampak tamalko že spremlja tudi risanke, kjer pozorno spremlja govor in se odziva na izrečeno. Tako smo se počasi poslovili od angleško govorečih in momljajočih zmajčkov Dracov, scrkljanih telebajskastih Cuddlyjev in vedoželjne rožnate gosenčice Tully, ostali pri nabritem in neverbalnem backu Timmyju ter presedlali na slovensko govoreče risanke. In tu se je začelo nelagodno popotovanje po kanalih, ki skrbijo za založenost mulčadi s tovrstno robo.

Kolumna Boštjan Gorenc - Pižama: Po ujmi

Opazovati posledice vremenske ujme, ki se je nad Slovenijo razbesnela v začetku februarja, je bilo srhljivo.

Pižama pravi: "V koš z novoletnimi zaobljubami"

Ljudje smo ritualistična bitja. Življenje si razbijemo na kopico obredov, ki jih izvajamo v bolj ali manj rednih razmikih. Trikrat na dan umivanje zob, enkrat na teden na obisk k staršem (razen če še vedno živiš pod isto streho, potem enkrat na dva tedna), trikrat na teden obisk fitnesa. Padamo na številke. In čas, ki je kanček abstraktnejša enota kot prostor, ki ga dojemamo vizualno, si predstavljamo predvsem kot sosledje številk. Minut v uri. Ur v dnevu. Dni v mesecu. S cikličnostjo časovnih mer si jasno razmejimo življenje in te abstraktne mejnike dojemamo kot točke, ob katerih lahko začrtamo nove smernice svojega vedenja.

Boštjan o paleolitski dieti - Paleo (2. del)

"A v nedeljo pa tortice?" me je nekega dne ob zajtrku vprašala žena.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri