Brina Svit o prednostih multikulturne tržnice v Tržiču

Odkar živim na Krasu — dva, tri mesece na leto — hodim redno na tržnico v Monfalkon. Vsaj tako rečejo okoli mene Tržiču oziroma Monfiju, kot mu pravijo italijanski domačini, ali Montfalconu, kot se reče uradno. Tržnica sredi mesta, nekaj sto korakov od glavnega trga, je ena mojih najljubših, če ne najljubša.

Brina Svit o tem kako Francozi praznujejo državni praznik

To noč sem slabo spala, in to zaradi hrupnega in veseljaškega plesa v gasilski kasarni nedaleč od hiše, kjer živim. Plesa, ki je trajal do zgodnjih jutranjih ur in motil spanje bližnjih in daljnih sosedov.

Brina Svit o razkošnem okusu

Najprej sem se namenila pisati o avtomobilih oziroma o enem avtomobilu. Jaz, ki znam komaj šofirati in ki me vozila na štirih kolesih niso nikoli zanimala. Samo da je avto, o katerem naj bi bilo govora, več kot samo avto.

Brina Svit o občutku sedanjosti

Tole kolumno sem začela pisati na avtobusu številka 12 v Buenos Airesu. Z zvezkom na kolenih, a sem in tja s pogledom skozi okno, da preverim, kje sem. Pravzaprav težko verjamem, da sem spet tukaj. Kolikokrat sem si že rekla, da sem prišla zadnjič, da sem tu opravila vse, kar sem imela opraviti. Naučila sem se plesati tango in odkrila del sebe, ki ga prej nisem poznala. Zaljubila sem se v to mesto, v njegove barrios, drevesa, parke, ga prehodila v vseh smereh, se prevozila z vsemi avtobusi ...

Kolumna: "Bodimo pravi moški in dajmo oblast ženskam"

Ker sem se usedla pred to kolumno na 8. marec, si ne morem kaj, da je ne bi naslovila s tem sloganom, ki sem ga zasledila v francoskem tisku in se mi zdi najbolj globok in revolucionaren poklon mednarodnemu dnevu žena.

Kolumna: Kaj je laičnost?

Po mogočnem, zgodovinskem pariškem shodu 11. januarja, ko je tako rekoč celotna Francija skandirala Jaz sem Charlie, je seveda že v naslednjih dneh postalo jasno, da nismo vsi Charlie oziroma da ne razumemo vsi enako besed, kot so republika, svoboda izražanja in predvsem laičnost.

Kolumna Brine Svit: Izvenserijska serija

Če sem v zadnjem času kam povabljena, po navadi takoj povem: kadarkoli, razen v ponedeljek in četrtek, ker imam jogo. In ne v torek, ker gledam Un village français. Francosko vas? Kaj je to, me boste vprašali.

Kolumna Brine Svit: 'Novi svet'

Ko sem razmišljala, o čem naj bo tokrat govora v moji kolumni, sem najprej pomislila na Picassa. Prejšnji teden se je veliko govorilo in pisalo o njem. V nedeljo, na primer, mu je televizija Arte posvetila kar štiri dokumentarne filme.

Kolumna Brine Svit: Nož v hrbet

Knjiga je bila napisana in pripravljena v največji skrivnosti, natiskana zunaj francoskih meja, kot bi šlo za strogo zaupen dokument, postavljena na trg 4. septembra kot tempirana bomba.

Kolumna Brine Svit: Srečna polenta

Pred kratkim sem dobila nenavadno povabilo. Napisati novelo o hrani. O svojem odnosu do hrane in hranjenja. Povabili so me italijanski založnik Mondadori in organizatorji svetovne razstave Expo 2015, ki bo prihodnjega maja v Milanu in katere glavna tema bo, kako nahraniti planet. Obrnili so se torej na ženske avtorica z vsega sveta, da bi napisale nekaj o svojem odnosu do hrane.

Kolumna Brina Svit: Prilika o priliki

Nedelja zvečer. Zunaj trobijo avtomobili, in to tako naglas, da se komaj slišiš. Le kaj je zdaj to, pomislim ? Seveda, Alžirci so premagali Južno Korejo, si rečem, ko stopim na balkon in vidim vihrati alžirske zastave na avtomobilih. Čez nekaj dni bodo najbrž — no, upajmo, če se bodo Francozi prerinili v osmino finala — zastave francoske.

Kolumna Brina Svit: Med Evito Peron in Christino Kirchner

Kaj sploh počneš čez dan v Buenos Airesu, me zadnje čase sprašujejo moji plesalci tanga, kot da bi bil Buenos Aires samo tango. Poskušam se izogniti Eviti, pa mi ne gre, odgovarjam. "Izogniti Eviti? Naši Eviti?" me vprašajo sumničavo, kot bi izrekla kdovekakšno blasfemijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri