Feri Lainšček: Ljubljanska basen

Na območju Mestne občine Ljubljana je začel veljati odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin, ki na vseh javnih površinah prepoveduje hranjenje prostoživečih živali. Izjema so le veverice in ptice v Tivoliju.

Slavko Avsenik in njegova zapuščina

Glasbenika Slavka Avsenika so v Begunjah pokopali z državnimi in vojaškimi častmi. Ob njegovi vlogi na prizorišču evropske popularne glasbe in njegovem prispevku v slovensko glasbeno zakladnico je bila odločitev vlade za tako organizacijo pogreba nekako pričakovana in prav gotovo tudi pravšnja.

Feri Lainšček o svojih najmlajših in najstarejših bralcih

Bralna značka je gibanje, ki spodbuja prostovoljno branje v prostem času. Izmislila sta si jo pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik, prve bralne značke pa so bile podeljene že leta 1961 na Koroškem.

Kolumna: "Noč knjige. In potem spet dan ..."

Leta 1995 je Unesco razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V mnogo deželah se na ta dan vrstijo številni dogodki, ki slavijo knjigo, literarno ustvarjalnost in dejavnosti, ki so z njo povezane.

Kolumna o radiu in lokalni glasbi

Radio že kar nekaj časa poslušam le v avtomobilu. Ker sem pogosto na poti, lahko kljub temu rečem, da sem kar reden spremljevalec radijskih programov. Nobena radijska postaja mi sicer ni posebej ljuba, njihove frekvence me med potjo pač najdevajo v skladu z dosegom, včasih pa, kako posebej nadležno, kajpada tudi zamenjam.
Feri Lainšček

Kolumna Feri Lainšček: Uspavanka

"Za devetimi gorami je nekoč stal velik grad z mogočnim obzidjem," pravi moški glas ob otroški postelji.

Kolumna Feri Lainšček: "Sejem bil je živ ..."

Čas slovenskega knjižnega sejma je zame praznični čas. Tudi v tem obdobju seveda srečujem ljudi, ki imajo do knjige in vsega, kar je povezano z njo, zelo različen odnos. Nekateri so prav tako polni lepega pričakovanja, drugi le nekam butasto vihajo nos, tretji pa niti nimajo pojma, da tak sejem sploh je.

Kolumna Feri Lainšček: Denar, money, деньги …

Mlada pesnica je zavrnila denarni delež nagrade, ki jo svojim članom podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Gre torej za društveno ali pač stanovsko nagrado. Ker pa pisateljsko društvo za te namene nima lastnih sredstev, je pridobilo donatorja.

Kolumna Feri Lainšček: Strah za metulje v nevihti

Pred časom sem začel na spletnem socialnem omrežju v nadaljevanjih objavljati svoj najnovejši roman z naslovom Strah za metulje v nevihti, ki bo v knjižni obliki natisnjen šele proti koncu leta. Roman nastaja tako rekoč sočasno z objavami, bralci mi lahko na neki način dihajo za ovratnik, sam pa lahko njihove odzive in komentarje upoštevam pri nadaljnjem nastajanju svojega dela.

Kolumna Feri Lainšček: 'Verjemi v ljubezen'

Ko je na dobrodelni prireditvi za žrtve poplav v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in v Srbiji ob pesmi Verjemi v ljubezen publika v dvorani vstala, je bilo mogoče verjeti, da je na svetu še ena himna, ki je lahko nad vsemi drugimi. To je himna ljubezni, sem v tistih trenutkih pomislil in bil je to lep občutek. Res smo stopili skupaj in uspelo nam je ob tem zbrati tudi 100.000 evrov, kar za mnoge ljudi, ki so ostali brez najnujnejšega, ni le simbolična vrednost.

Kolumna Feri Lainšček: O jazzovski zvezdi Mii Žnidarič

Nikoli si nisem znal prav predstavljati, kako je lahko Mia v tovarni v Rušah dvigovala težke vreče z gnojili, saj je bila, ko sem jo spoznal, drobno, krhko in nežno dekletce, ki je želelo edino prepevati.

Kolumna Feri Lainšček: Veselite se s strahom

Švedski pisatelj Torgny Lindgren je v svoji literarni mojstrovini Lepa Merab opisal krojača Molina, ki se je sicer v Jörnu res izučil obrti, "a karkoli je sešil, ni bilo dobro." Suknjič je bil preozek v pasu ter grozno širok čez ramena, plašč je bil tako majhen, da ga ni bilo mogoče zapeti, obleka pa se je vlekla postrani.

Kolumna Feri Lainšček: Kaj pa resnica in pravica?

Kaj moremo, človek je pač družbeno bitje in politika je očitno edini način urejanja skupnih zadev. Na svetu je vse manj vrtov, v katere se je še mogoče zateči, ne da bi naleteli na vrtnarje in paznike, zato mi tudi ta pomlad ne prizanaša. Tako kot tudi ne vam, ki zdaj to prebirate, pa čeprav si resnično želim, da bi bila moja priljubljena revija še naprej polna predvsem občutkov lepega. 

Kolumna Feri Lainšček: Begunka

Dekle, ki mu ni vedel imena, in tudi ni bil ravno prepričan, da jo je sploh že videl, je čepelo na pručki v kotu in ga gledalo kakor sodnika.

Feri Lainšček: Tabletke za valentinovo

Upam, da praznujete valentinovo.

Kot v Romuniji ...

Mesto, v katerem živim, ne doživlja ravno svetlih trenutkov, in to si njegovi prebivalci vsaj ob kavi kdaj tudi priznamo. Murska Sobota je pač majhno panonsko mesto v najbolj odročni slovenski provinci in nekako je celo razumljivo, da so lahko posledice gospodarske krize tu še posebej opazne. Pa vendar se mi je komentar, ki ga na ulicah svojega mesta vse pogosteje slišim, prav neprijetno zataknil. »Kot v Romuniji,« običajno skomignejo, ko jim kaj ni po volji, ali pa so verjetno zgroženi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri