Timotej Turk: Kdor je slišal za cvetenje morja, ve, da ni nujno to slabo

Mladi raziskovalce mag. Timotej Turk Dermastia z Nacionalnega inštituta za biologijo, natančneje z Morske biološke postaje v Piranu, se je udeležil okrogle mize Skupaj za oceane.

Anamarija Lampič: V poletnem pripravljalnem obdobju najbolj garam, saj moram pripraviti telo, da bo zdržalo celo sezono

Triindvajsetletna Anamarija Lampič je tek na smučeh začela trenirati pri šestih ali sedmih letih, se pravi z igro, sproščeno, z užitkom. 

Tea Mamut: "Če se človeku zalušta sladkarija, naj jo poje kot se spodobi!"

V Zagrebu je v sklopu kreativne delavnice Sweets & Beyond, ki je potekala v gledališču Luda kuća – Ludara (Nora hiša – Norišnica), prepoznavna hrvaška slaščičarka Tea Mamut pripravila galetine s pomočjo novih Samsungovih gospodinjskih aparatov, obenem pa nam je tudi zaupala skrivnosti priprave dobrih slaščic ter predstavila svojo dolgo pot izobraževanja od New Yorka do Splita ter nabiranja izkušenj na poti do svoje slaščičarne O’š kolač (Bi pecivo).

Spanje je tista tretjina dneva ali življenja, ki je najpomembnejša, da lahko naslednji dan dobro funkcioniramo

Ob dnevu spanja (15. marec) so v ljubljanski knjigarni Konzorcij pripravili pogovor o pomenu spanja in predstavili knjigo Zakaj spimo – Moč spanja in sanj dr. Matthewa Walkerja. 

Tilen Genov: “Delfini se "smejijo" ne glede na to, ali so žalostni, pod stresom ali trpijo, vedno imajo isti izraz.”

Ko še nismo vedeli, ali delfini v Sloveniji so ali niso, se je takrat še gimnazijec Tilen Genov začel ukvarjati z raziskovanjem delfinov z izposojenim dedkovim daljnogledom ter ustanovil slovensko društvo za morske sesalce Morigenos (www.morigenos.org). 

Anže Rozman: “V glavi sem slišal glasbo, ampak potreboval sem nekaj časa, da sem dojel, da je to moja glasba …”

Mladi skladatelj Anže Rozman trenutno ustvarja v Los Angelesu v studiu filmskega skladatelja Hansa Zimmerja.

Agata Zupin: "Najboljši občutek je, ko na koncu treninga vem, da sem dala vse od sebe"

Mlada slovenska atletinja, 21-letna članica Atletskega društva Kamnik Agata Zupin, med drugim tekmuje v teku na 400 metrov z ovirami.

Judita Franković Brdar: “Po drugi strani pa menim, da ti življenje prinese toliko, kolikor lahko preneseš”

Glavno vlogo Ano v filmu Izbrisana, režiserja in scenarista Mihe Mazzinija, igra hrvaška igralka Judita Franković Brdar, ki smo jo lahko že videli v glavni vlogi v slovenskem mladinskem filmu Utrip ljubezni (2015), nekateri pa se jo morda spomnijo še iz filma Sonja in bik (2012). 

Eva Strmljan Kreslin: “Kvečjemu sem vesela in ponosna, da sem lahko ob Vladu in z njim, ker je zelo poseben človek”

Ekonomistka, magistrica poslovnih ved Eva Strmljan Kreslin je želela študirati sociologijo, zdaj pa ji znanje, ki ga je dobila pri študiju ekonomije, zelo koristi pri delu direktorice družinskega centra Javnega zavoda Mala ulica, še prej pri vodenju Društva za prostovoljno delo MOST. 

Bíborka Molnár-Gábor: "Navsezadnje smo tukaj, da bi se izboljšalo poznavanje Madžarske"

V Lendavi imamo največjo živečo manjšino, kjer se Slovenci in Madžari med sabo poznajo in lepo sobivajo, kot pravi Bíborka Molnár-Gábor, direktorica Balassijevega inštituta – Kulturnega centra Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani. 

Doc. dr. Miha Krofel: "Volkovom je tako kot ljudem predvsem zelo pomembno družinsko življenje"

Pred kratkim je izšla knjiga Modrost volkov nemške specialistke za volkove Elli H. Radinger, v kateri razkriva spoznanja o življenju volkov. 

Intervju s partizanom: Film Preboj ni samo slovo od naše generacije, namenjen je mladim...

Marca 1945 se je v težki zimi na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. 

Maruša Majer: Igra je vsekakor korak dlje od branja

Igralka Maruša Majer, po novem stalna članica igralskega ansambla ljubljanske Drame pravi, da je v tistem trenutku, tistih mesecih, ko so delali film Ivan, dala vse, kar je takrat zmogla. 

Pravljični adventni Gradec s 14 božičnimi tržnicami

Adventni čas v Gradcu, cesarskem mestu in prestolnici avstrijske Štajerske, ki je biser renesanse, mesto znanosti, arhitekture … je nekaj posebnega.

Dr. Sonja Bezjak: Za slogan smo si dali misel “Z norostjo proti neumnosti!”

Sociologinja dr. Sonja Bezjak, asistentka na katedri za socialno vključevanje in pravičnost na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani, je s svojim rodnim krajem zelo povezana, razume ga, kako deluje, predvsem pa se vanj vrača kot aktivistka, ki je s somišljeniki v gradu Cmurek na Tratah ustanovila Zavod Muzej norosti, v katerem se posvečajo snovni in nesnovni kulturni dediščini ter tudi naravni dediščini, saj pod gradom teče reka Mura.

Alenka Bole Vrabec res ne ve, kaj je dolgčas

Prevajalka, igralka in režiserka Alenka Bole Vrabec je študirala primerjalno književnost in dramsko igro.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri