Intervju z Angeliko Hribar, vnukinjo lastnikov tovarn Šumi in Pletenina

Angelika Hribar, vnukinja Dragotina Hribarja in Evgenije Šumi, lastnikov tovarn Šumi in Pletenina, že lep čas raziskuje zgodbe svoje družine, napisala je tudi Rodbinsko kroniko Dragotina Hribarja in Evgenije Šumi, obširno pričevanje o slovenskem meščanstvu ter nemalo prispevkov o svoji družini za Kroniko. Odločila se je, da bo do konca življenja odkrivala duhovno zapuščino družine Hribar.

Maria Parr: V otroštvu potrebujemo možnost, da se lahko zatečemo v drugi svet

Maria Parr je ena od najpomembnejših sodobnih norveških pisateljic za otroke in mladino. Zelo radi jo primerjajo z Astrid Lindgren in Johanno Spyri (avtorico Heidi). Med letošnjim slovenskim knjižnim sejmom je bila na obisku v Sloveniji, ko se je med drugim srečala tudi s svojimi bralci, kar jo je precej ganilo. 

Marina Mårtensson: Čutim, da sem s prihodom v Slovenijo obogatila svoje življenje

Pevka Marina Mårtensson pravi, da je Švedinja in bo to vedno ostala, ampak po mamini strani tudi zelo ponosna Polslovenka, natančneje Istranka. Pri 26 letih je prišla v Izolo le za tri mesece na dopust in ostala. Zdaj je minilo že tri leta, odkar živi v Sloveniji. Dala si je drugo možnost, da zaživi dobro življenje v slovenskem slogu, ki ji je bližji od švedskega. 

Muzej iluzij: Zakaj vaše oči vidijo stvari, ki jih možgani ne razumejo

Takšen muzej iluzij so sprva odprli v Zagrebu, nato v Zadru, septembra pa zahvaljujoč Dejanu Grbiću, idejnemu vodji muzeja in direktorju, tudi v Ljubljani na Kongresnem trgu. Vodja muzeja Urška Humar pa računa, da se bodo povezali s slovenskimi umetniki in kulturniki, ki bi delali tudi slovenske zgodbe, tako kot so naredili že v Zagrebu.

Dr. Rožič, pater Peter: Šele kadar smo svobodni, smo lahko drugim na voljo in s tem v korist

Dr. Rožič, pater Peter, trenutno predava filozofijo in politično filozofijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, deluje na nekaterih znanstvenih inštitutih in objavlja članke, hkrati pa je ravnatelj študentskega doma oziroma Magisa – jezuitskega kolegija v Mariboru. V veliko veselje mu je tudi opravljanje bogoslužja ter duhovnih in drugih vaj.

Faruk Šehić: Umetniki se ukvarjamo z najtežjimi temami in s tem pomagamo

Pisatelj Faruk Šehić, ki velja za vodilnega predstavnik tako imenovane poteptane generacije, živi v Sarajevu, kjer dela kot novinar in kolumnist. Za Knjigo o Uni je dobil nagrado Evropske unije za literaturo in nagrado Meša Selimovića. Junak knjige se iz labirinta vojne rešuje s pisanjem ter vračanjem v otroštvo, predvsem k reki Uni.

Tomaž Domicelj: Bil sem odličnjak, ampak mali 'pizdek' in sem vedno imel hudo ekipo

Kot kaže, bo tista njegova Za vedno mlad, zanj tudi držala. Glasbenik in slavist Tomaž Domicelj se prihajajočemu 70. letu prav nič ne priklanja, temveč gre s polno paro svojo pot naprej. Letos mineva 51 let od prvega nastopa, ki ga je imel na Šubičevi gimnaziji, ki jo je takrat tudi obiskoval.

Mag. Nastja Mulej: Kreativno razmišljanje omogoča, da si svoboden, samostojen človek

Mag. Nastja Mulej je edina licencirana trenerka metod kreativnega razmišljanja po dr. Edwardu de Bonu v Sloveniji.

Mojca Mavec: Več potuješ, več vidiš, kako ljudje zares živijo

Mojca Mavec, televizijska novinarka, voditeljica in avtorica oddaj Čez planke, že od samega začetka ni želela delati le turističnih oddaj, vedno je poskušala predstaviti tudi stvari, ki niso očitne na prvo žogo.

Zala Đurić Ribič: Kavo moraš naročiti kot Američan in jo popiti kot Bosanec

Kot da sem Đurova in Tanjina, se na svoj račun poheca Zala Đurić Ribič, čeprav je vse, kar je naredila, naredila sama.

Luzmila Luz Soto Bravo: "Zadovoljstvo sem našla v sebi in kamorkoli grem, ga vzamem s sabo."

Perujka Luzmila Luz Soto Bravo je svoje sanje uresničila v Kunovi v Slovenskih goricah. Z domačinom, možem Dhirajem Roschmannom, sta združila vse svoje izkušnje in spoznanja z različnih koncev sveta, združila obe kulturi in ustvarila svoje domovanje – center Pachamama.

Dr. Evgen Bavčar: Slepi fotograf, ki s svojim prispevkom v umetosti in literaturi presega vse meje

"Moram povedati, da sem, ko sem oslepel, kot pravi Borges, postal zelo sam. Borges pravi, da slepota ni tema, ampak oblika samote. Takrat sem se nenadoma znašel brez prijateljev, le eden je še kdaj prihajal do mene."

Alenka Resinovič – Reza: Pravzaprav živim kot igralci - nov film, nova glavna vloga. To sem jaz.

Pri Alenki Resinovič – Rezi se vse dogaja zelo hitro, po navadi je pet korakov pred drugimi, kar je za okolico naporno. Ravno z dolgim korakom, kot temu reče, je prispela do svojega največjega dosežka: treh odraslih otrok, katerim da kapo dol, pa tudi od mikrofona do motike in kuhalnice, ki jo spretno vihti v Rezini kuhni, kjer pripravlja iz doma pridelane zelenjave smutije, juhe, solate ...

Tadeja Lampret: Všeč mi je, da se v New Yorku lahko izgubiš v množici, da nobenega ne zanima, kdo si

Delati v New Yorku, mestu kjer je konkurenca z vsega sveta, kakor tudi prebivalstvo, je gotovo zelo vznemirljivo, najmanj doživljajsko bogato, ima pa tudi svoje druge plati. Tadeja Lampret, Poptevejeva dopisnica iz Amerike, ki si je za bivanje izbrala New York, je iz newyorške perspektive spremenila pogled tako na Ameriko kot na Slovenijo.

Obstaja mit, da mladi ne berejo, a ni tako!

Alenka Veler si kot urednica mladinskega leposlovja v Mladinski knjigi želi dati najboljše, ujeti duha časa. Seveda obenem razmišlja o tem, da bo mlade nagovorila in bodo knjigo v roke vzeli z veseljem, po drugi strani pa jim hoče dati nekaj, kar je dobrega, nekaj, kar bi rada brala tudi sama.

Študent medicine nam je zaupal svoje izkušnje iz Onkološkega inštituta

Študent medicine Bernard Šutić je kar nekaj let preživel na Onkološkem inštitutu, na oddelku za zdravljenje limfoma, kjer je opravljal študentsko delo kot informator v sprejemni pisarni. Lepo se mu je bilo pogovarjati z vsakomer, ki je prišel, ga spoznavati, z nekaterimi od njih pa je ustvaril kar močne vezi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri