Slovenka nam je zaupala, kako se je soočila s težko boleznijo

Vsako leto se več bolnikov sooči z diagnozo ene od štirih težkih bolezni: z limfomom, levkemijo, diseminiranim plazmocitomom ali mielodisplastičnim sindromom.

"Joga je izjemno učinkovita proti stresu"

Izr. prof. dr. Dejan Dinevski je zaposlen na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je predstojnik Inštituta za biomedicinsko informatiko, telemedicino in teleoskrbo, sicer pa je učitelj joge ter predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju (JVVŽ) Maribor. Po njegovem so učinki joge na zdravje, psihofizično stanje in kondicijo izredno celostni, medicinsko pa je dokazano, da je joga učinkovita proti stresu.

Skrivnosti dobrega ekspresa

Daleč od tega, da je umetnost priprave dobre kave enostavna. S pomočjo Matevža Zanoškarja, ustanovitelja blagovne znamke Topespresso, vam predstavljamo le nekaj pomembnih korakov na poti do dobrega ekspresa. Za kaj več pa se boste morali obrniti kar nanj in njegovo specializirano ekipo baristov, šolanih v tujini s svetovno priznanim certifikatom organizacije SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) s sedežem v Londonu.

Andrej in Melinda Torokgyorgy Škufca: "Nehala sva le tekmovati, pleševa pa še vedno"

Za Andreja in Melindo Torokgyorgy Škufca, ki sta letos na evropskem prvenstvu v latinskoameriških plesih v Moskvi dosegla svojo najboljšo uvrstitev in tik pred slovesom od tekmovanj postala evropska prvaka, življenje poteka naprej. Svoje dolgoletne izkušnje in znanje naprej podajata novim generacijam plesalcev, sebi pa bosta privoščila še obilo osebnih izzivov, s katerimi bosta sledila želji po nadaljnjem osebnem razvoju.

Manekenka z Downovim sindromom

Downov sindrom je najpogostejša kromosomska bolezen, saj se po svetu na vsakih tisoč otrok rodi eden s to motnjo, vseeno pa se večina še vedno srečuje z nerazumevanjem in nestrpnostjo. K drugačnemu pogledu na ljudi s posebnimi potrebami, v tem primeru z Downovim sindromom, prispeva tudi Madeline Stuart, 18-letna Avstralka.

Miran Ipavec slovenec, ki je preštopal svet

Miran Ipavec je s svojim Avtoštoparskim muzejem, ki letos gostuje na Trubarjevi ulici v Ljubljani, vzbudil precej zanimanja. Ljudje se na razstavi zabavajo, slikajo, všeč jim je. Nekateri napišejo, da je najboljši muzej na svetu. Tega si niti slučajno ne domišlja, vsekakor pa meni, da je svojevrsten, kar tudi velja za njegov način spoznavanja ljudi, različne dogodivščine, ki človeka bogatijo, delajo bolj tolerantnega in sprejemljivega.

Na sprehodu po najlepših ljubljanskih ulicah

Ne glede na velikost in dolžino malih ljubljanskih uličic se njihov pomen in vloga nikakor ne moreta enačiti z njihovo velikostjo. Vsaka od njih ima svojo zgodbo, zgodovino in tudi pomen. Res pa je, da se je skozi čas ta spreminjal in tako so nekatere od teh uličic živele že boljše čase, medtem ko jih nekatere doživljajo danes.

Milan Dekleva: "Poezija je izčiščena misel, res skrajna ekonomizacija jezika"

Letošnji častni slovenski gost Dnevov poezije in vina, ki so potekali zadnji teden avgusta na Ptuju, je bil Milan Dekleva – pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, novinar, urednik, skladatelj in glasbenik, tudi športnik. Obiskovalce festivala je poskušal zaznamovati s svojo poezijo, izčiščeno mislijo, poetizacijo sveta, čeprav po njegovem take moči, kot so jih imeli ljudje pred nami, ne dosežemo več.

Tomaž Potaz: "Kopališče Ilirija je obala na jugozahodnem delu Ljubljane"

Tomaž Potza je na kopališče Ilirija prvič prišel s štirimi leti, leta 1940, ko ga je pripeljala sestrična. Kopališče Ilirija je od takrat, ko je veljalo za elitno kopališče s pedikerjem in frizerjem, do danes šlo skozi različne faze. Tomaž Potza ga redno obiskuje še danes, po 85 letih njegovega obstoja, s čimer se uvršča med 'ilirijane' in rekreativne plavalce, po nekaterih pa tudi med 'swimmoholike'.

Anica Mikuš Kos, Dr. Med.: "Populacija beguncev, ki pride v Evropo, je pozitivno selekcionirana"

Anica Mikuš Kos, dr. med., specialistka otroške psihiatrije, se je posvečala kliničnemu delu z otroki, mladostniki in starši, danes pa je predsednica Slovenske filantropije. Bila je tudi med nominirankami v akciji 1000 žensk za Nobelovo nagrado za mir 2005, je avtorica modela prostovoljskega dela mladih pri pomoči otrokom v stiskah. Za pomoč otrokom na vojnih območjih je zasnovala program za učitelje, ki temelji na znanju in veščinah za nudenje učinkovite psihosocialne pomoči otrokom.

Ana Vezovišek: "Moramo imeti nadzorovano porabo in vedeti, kam gre naš denar"

Specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek pomaga ljudem pokazati pravo pot ravnanja z denarjem. V podjetju Vezovišek & partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. Svoje znanje in izkušnje je zapisala v knjigi Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?

Suzana Trnovšek: “Ko sem hodila k zdravnikom, sem bila zelo izgubljena. Občutek nemoči mi je bil zelo neprijeten”

Suzana Trnovšek se ukvarja s samozdravljenjem in kozmetiko za nego kože brez konzervansov, ki jo izdeluje pod svojo blagovno znamko Shān. Včasih je bil njen cilj ta, da je uspešna, potem je zbolela. Zdaj je njen cilj, da je srečna, dela za svoje poslanstvo ter pomaga, da je planet boljši in bolj zdrav, med drugim tudi z učenjem ljudi, kako lahko prebudijo svojo zdravilno energijo.

Nina Sankovič: "Zavržemo 150 tisoč ton hrane, približno 72 kg na prebivalca na leto"

"Lepega dne smo se zbudili in prepoznali, da imamo moč in odgovornost, da lahko naredimo nekaj več. Če bodo rekli, da je Snaga prispevala, da so ljudje začeli drugače razmišljati, je to že nekaj," pove Nina Sankovič, ki pri Snagi skrbi za stike z javnostmi, z družbeno odgovornimi programi in programi za šole, vrtce, lokalno skupnost pa poskuša otroke in odrasle naučiti 'pravilnega' ravnanja s hrano in jih priučiti filozofije odgovorne potrošnje ter ponovne uporabe.

Anka Vesel: "Voziček je del mene, to je tudi vsa razlika med mano in vami, ki hodite"

"Bolje je, da živiš za danes, zjutraj vstaneš in si zadovoljen, da si se zbudil in vstal," pripoveduje parakolesarka Anka Vesel. Seveda pa nekdanji medicinski sestri to ni dovolj. Je podpredsednica Društva paraplegikov Gorenjske, udeležuje se likovnih delavnic in kolonij ter je edina tekmovalno aktivna slovenska parakolesarka in tudi gonilna sila akcije Zavrtimo Slovenijo, ki promovira šport in gibanje invalidov.

Suzana Golubov sanja o povsem navadnem dnevu

Zadnje čase nimam velikih želja, ne razmišljam o ničemer megalomanskem, pravzaprav si ne želim ničesar posebnega in prav tako nimam neuresničljivih pričakovanj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri