Kdo bi si mislil, da lahko pomarančno lupino uporabite tako!

11. 2. 2023
Deli
Kdo bi si mislil, da lahko pomarančno lupino uporabite tako! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste že slišali za vse neverjetne učinke vsakodnevnega uživanja pomaranče? Kaj pa ponavadi naredite s pomarančno lupino? 

Pomaranče so priročne, okusne in – kar je najpomembnejše – dobre za vas. So odličen vir različnih bioaktivnih rastlinskih spojin, ki delujejo protivnetno in antioksidativno. Študije kažejo, da lahko redno uživanje pomaranč koristi vašemu zdravju na več načinov. Med drugim naj bi …

  • ohranjale oči zdrave in vid oster,
  • pomagale krepiti zdravje srca, 
  • zmanjšale tveganje kapi, 
  • preprečevale anemijo,
  • pomagale pri nadzorovanju apetita, 
  • poskrbele za lepo kožo, 
  • ohranjale krvne žile zdrave in
  • pomagale pri obnavljanju telesa.
  • Vsebovale naj bi tudi učinkovine proti raku, 
  • prehrana z visoko vsebnostjo citrusov pa lahko ščiti pred kroničnimi boleznimi. 

Preverite: Pri 24 letih je preživela srčni zastoj – le nekaj dni pred tem je ignorirala TA pomemben znak!

Zavreči pa vam ni treba niti lupine. Ali ste vedeli, da jo lahko uporabite tako? 

Profimedia

Iz nje izdelajte dišeče svečke

Zabaven DIY projekt, po katerem bo v vašem domu prijetno dišalo. 

Tako naredite: 

Preden pomarančo olupite oziroma izdolbete, jo položite a pult. To vam bo pomagalo določiti, kje sadež prerezati, saj želite, da svečka stoji ravno.

Nato pomarančo prerežite na pol in z manjšim nožem previdno ločite meso sadeža od lupine. Lupine ne smete prerezati. Z žlico iz lupine poberite pulpo. Ostati mora samo bela kožica. 

Iz ene pomaranče lahko naredite dve svečki, če je manjša pa eno – v tem primeru odrežete vrh pomaranče in ponovite postopek z nožem. 

"Skodelico" dobro operite in osušite. 

Nato pripravite vosek. Uporabite lahko čajne svečke (najbolj priročno) ali uporabite kombinacijo sojinega in čebeljega voska in kokosovega olja.

Če boste uporabili čajne svečke: 

Čajnim svečkam odstranite aluminijasto folijo in odstranite vrvico. 

Stopite vosek. 

Dodajte 60 kapljic esencialnega olja pomaranče oziroma po okusu in dobro premešajte. 

Vrvico, ki ste jo odstranili, postavite na sredino pomarančne lupine in nato vanjo previdno vlijte stopljen vosek. Pazite, da bo vrvica ostala na sredini. 

Pustite, da se vosek strdi. 

Prižgite svečko in uživajte v vonju citrusa.    

Če boste uporabili mešanico voskov:

Stopite 85 g sojinega voska, 2 žlici čebeljega voska v granulah in 2 žlici kokosovega olja (strjenega) ter dodajte esencialno olje.

Nasvet: 

Svečke je dobro porabiti v nekaj dneh in nikoli ne puščajte prižganih brez nadzora. Priporočljivo je, da svečke postavite na steklen krožniček. 

Preverite: Zato NE bi smeli pojesti VEČ KOT TRI brazilske oreščke na dan!

Še tri fantastične ideje, kako uporabiti pomarančno lupino

Profimedia
1. Naredite čistilo

Naredite okolju prijazno čistilo, ki dezinficira, preprečuje neprijetne vonjave, plesen in zelo dobro očisti madeže vodnega kamna. 

(Večji) kozarec za vlaganje (odvisno, kakšno količino potrebujete) napolnite z olupki pomaranče in prelijte z belim kisom. Pustite stati dva tedna. Nato odstranite olupke, kis zmešajte z vodo v razmerju 2 : 1 in čistilo je pripravljeno. 

2. Osvežilec zraka

Pomarančna lupina je lahko tudi odličen osvežilec zraka. In vse, kar morate narediti, je, da pomarančne lupine zavrete in pustite nekaj čas lahno vreti. Dodate lahko tudi pol čajne žličke cimeta.

3. Pripravite lupinico v prahu

Ki jo lahko uporabite v naslednjem receptu, ki zahteva pomarančno lupinico. Dobra stran: lupinica v prahu je manj kisla. 

Za pripravo tega recepta izberite neškropljene pomaranče. 

Pomaranče temeljito operite in osušite. Preden boste pomarančo olupili, obrežite lupino – samo oranžen del, ne zarežite pregloboko, ker bo sicer lupina grenka. 

Narezano lupino razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s peki papirjem, in pustite, da se posuši. Postopek lahko pohitrite tako, da lupino posušite v pečici pri 65 stopinjah Celzija za približno 4 ure oz. dokler lupinica ni suha in zvita. 

Posušeno lupino zmeljite v prah. Če je lupina oz. prah suh, bi moral prah zdržati nekaj mesecev. Sicer ga hranite v hladilniku, da podaljšate obstojnost. 

Preberite tudi: 
Kako vam lahko banane pomagajo pri hujšanju?
Ali pa:
Ta skrivna sestavina bo naredila vaše jutranje kosmiče zares kremaste (Pripravljeno v 10 minutah!)

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek