Preženite jesensko-zimsko melanholijo

28. 10. 2012
Deli
Preženite jesensko-zimsko melanholijo

Jesensko-zimsko melanholijo preženite z oranžnimi kakiji, sočnimi mandarinami in aromatičnimi brusnicami.

Kaki

Zlato jabolko, kot mu tudi pravijo, so iz Azije, Kitajske in Japonske prinesli v Evropo okoli leta 1870, v slovenski primorski pas pa v prvih desetletjih prejšnjega stoletja.

Danes krasi večino vrtov v slovenski Istri, v strunjanski dolini pa je približno 30 odstotkov vseh nasadov kakijev v Sloveniji.

V primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A.

Brusnice

Rdeče in okrogle jagode imajo zaradi velike količine vitamina C kisel in rahlo trpek okus. Iz brusnic lahko pripravimo sok in marmelado ter omake, ki se izvrstno podajo k mesnim jedem, še zlasti k divjačini.

Posušene brusnice so odličen dodatek mislijem in nepogrešljive v božičnem pecivu.

Mandarine

Na številnih plantažah v dolini Neretve poteka v oktobru in novembru obiranje mandarin. Pogled na neskončne nasade privablja vse več turistov, ki lahko sveže mandarine kupijo kar pri pridelovalcih. Sočne neretvanske mandarine so že na prodaj tudi na naših tržnicah.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek