Intervju

Nika G. Klun: "Odkar delam s sivko se veliko lažje spopadam s stresom"

Ker je sivka tako vsestranska in priljubljena, smo se povabili na obisk v koprski Butik Lavanda. Svoj omamno dišeči kotiček nam je prijazno razkazala lastnica Nika Gustinčič Klun, ki je v ponudbo vključila izdelke s sivko in v barvi sivke.

Tajča Pavček: "Za zdravo telo so pomembni trije dejavniki: prehrana, gibanje in skrb za duha"

Tajča Pavček je po poklicu profesorica športne vzgoje, lastnica ekološkega podjetja Ekolife natura, sicer pa voditeljica presnega kotička v oddaji Za zdravje, ki bo vodila projekt Fit in zdravi čez vso zimo, prehladu se le nasmejimo. Pred petimi leti se je soočila z začetki multiple skleroze, bolezen pa je s spremenjenim načinom življenja popolnoma pozdravila. Če je zmogla ona, boste zmogli tudi vi zimo preživeti brez prehladov. Ste za izziv?

Barbara želi zabeležiti, kako ljudje res živijo na podeželju

Barbara Zrimšek, koordinatorica projekta in avtorica oddaj Ljudje podeželja (Village Folk), ki obenem urednikuje še torkovi Dobri uri, ob zgodbah o ljudeh z različnih koncev Evrope, ki pridelujejo hrano, začne razmišljati. Bolj razmišljamo o tem, kaj se nam dogaja, pravi Barbara, prej bomo ugotovili, da nam ni tako hudo, kot mislimo, da nam je. "So nekatere stvari, ki jih lahko spoštujemo, in za katere smo lahko zadovoljni, da živimo v enem trenutku. To so me naučile te zgodbe."

"Po presaditvi vitalnega organa si hvaležen vsemu svetu"

"Moral sem se vsemu skupaj prilagoditi, postaviti načrte na novo. Edina posledica, ki jo imam, je, da dvakrat na dan jemljem tablete in da imam brazgotino, drugo je vse v redu," opiše svoje življenje pred presaditvijo jeter in po njej 29-letni Matej Vrščaj.

Alenka Košir: "Otroci posnemajo življenjski slog staršev"

Alenka je kot zaposlena mama osem let iskala izgovore za vadbo, nato pa se je odločila, da bo korenito spremenila način življenja. Oblikovala je svoj program VIIT® - vodeni interdisciplinarni intenzivni trening, pri katerem ženska lahko hitro doseže vidne rezultate. In jih najprej dosegla sama. Danes pa vodi treninge in drugim pomaga na poti do bolj zdravega življenja.

Po presaditvi pljuč Alja živi življenje, ki ga prej ni imela

Šest let po presaditvi pljuč 21-letna Alja Klara Ugovšek pove, da gre lahko zdaj kamorkoli. Njena mama, Slavka Grmek Ugovšek, ki je hkrati tudi predsednica Društva za cistično fibrozo Slovenije, s katero se je vse skupaj tudi začelo, pa doda: "Ima povsem normalno življenje, ki ga v otroštvu ni mogla imeti. Njena pljuča niso primerljiva s prejšnjimi."

Intervju s predsednico Zavoda RS za darovanje organov Danico Avsec

Anesteziologinja in specialistka perioperativne intenzivne medicine, direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Danica Avsec, bi rada ljudi spodbudila k temu, da razmišljajo o darovanju organov in tudi o možnosti, da bi bili sami prejemniki ali njihovi bližnji. "Letošnja odklonitev, ki je 33-odstotna, je za naše razmere previsoka. To pomeni, da imamo do zdaj 40 darovalcev in jih je poleg tega 20 zavrnilo darovanje, torej bi lahko imeli še 20 darovalcev, kar bi pomenilo veliko število dodatnih organov, s katerimi bi zelo lepo pomagali drugim ljudem v stiski."

Učenje skozi zabavo: Z družabno igro spoznajmo Slovenijo

"Igra je zelo raznolika, spodbuja soudeležbo, poslušanje in razmišljanje – velikokrat so namreč odgovori skriti v vprašanjih ali v opazovanju igralne plošče. Od igre boste resnično odnesli uporabno znanje o Sloveniji. Pri sestavljanju vprašanj smo uporabljali gradivo celotne Enciklopedije Slovenije, Sloveniko, Aževednik, Slovenski etnološki leksikon, Živalstvo Slovenije in še kaj," med drugim pove urednica Maja Ogrizek o izvirni družabni igri o Sloveniji – Veliko potovanje po Sloveniji.

Pogovor z likovno terapevtko Ireno Valdes

Irena Valdes se ukvarja izključno z likovno terapijo, ki predstavlja zelo učinkovit način pomoči otrokom z vedenjskimi, čustvenimi, ter kognitivnimi težavami. Risanje, ter druge oblike likovnega ustvarjanja, lahko namreč pomagajo otroku izraziti čustva ali težave, ki jih zaradi različnih razlogov ne more ubesediti.

Mirjana Frankovič o spremembi slabih prehranjevalnih navad

Leto se počasi izteka in običajno vsi čakamo na novo letnico, da bomo lahko končno sprejeli nove sklepe in si spremenili življenje. A zakaj bi čakali? Pri Lisi smo se skupaj s prehransko svetovalnico Valeo odločili, da izbrani bralki spremenimo življenje že do konca starega leta. A tokrat ne govorimo o običajnem hujšanju, ampak o pravi spremembi življenjskih navad. Za uvod smo se pogovarjali z Mirjano Frankovič, direktorico svetovalnice Valeo.

Božidar A. Kolerič o svojih energetskih slikah

"Pravijo, da moje slike niso zgolj estetski dodatek, ampak so dejavne, so žive," pove, kako drugi doživljajo njegove slike Božidar A. Kolerič, k čemur še doda, da niso zgolj izliv frustracij na platno, ampak so narejene z določenim namenom za določeno osebo, prostor, posel, karkoli. Predvsem gre za njegov način življenja, nekaj, v kar verjame in vlaga vse, kar je.

"Otroci v dveh jezikovnih sistemih hitreje in bolj intuitivno sprejmejo razlike"

V prvi vrsti mami Sandri Sešek Brajko, ki je danes direktorica vrtca Moje sanje, se je ideja za osnovanje dvojezičnega vrtca porodila pred tremi leti, ko je iskala varstvo za sinčka. "Ob pregledu ponudbe vrtcev sem zaznala prostor za zanimivo poslovno priložnost, hkrati pa sem videla možnost, da svoje izkušnje iz mednarodnega okolja ter strast do materinstva in vzgoje združim v lastnem vrtcu."

Magnifico o velikem uspehu glasbe iz filma Montevideo, bog te video

Medtem ko je prvi film igralca Dragana Bjelogrlića Montevideo, bog te video že uspešno zaokrožil po festivalih ter bil predvajan tudi na Kitajskem, je avtor glasbe za film Robert Pešut Magnifico doživel, da je ljudstvo njegove filmske komade vzelo za svoje, beograjska filharmonija pa je precejšni del njegovih skladb celo odkupila.

Sekumady Conde: "Slovenski mediji se premalo zavedajo svoje odgovornosti"

V javnosti je poznan kot prvi temnopolti voditelj poročil na nacionalni televiziji, in čeprav je za svoje televizijsko delo že prejel viktorja, je še mnogo več od tega. Je avtor številnih pesniških zbirk in gledaliških predstav, povezovalec različnih prireditev in dober poznavalec afriške kulture.

Intervju s solistko SNG Opere in baleta Tjašo Kmetec

Solistka SNG Opera in balet Ljubljana Tjaša Kmetec si ni mislila, da se bo ukvarjala s plesom, čeprav je balet in ritmiko začela obiskovati pri štirih letih. Malo so jo hvalili, da je v redu, pa je kar nadaljevala in prišla do poklica. Ni sanjala, da bo balerina, saj se ne izpostavlja rada, vseeno pa na odru zelo uživa.

Intervju s tremi generacijami žensk

Tri generacije žensk, 65-letna Barbara Rabič, njena 45-letna hčerka Petra in vnukinja, enajstletna Aiko Zakrajšek, so med seboj močno povezane. Vse tri lepote nikakor ne enačijo le z lepim zunanjim videzom, prisegajo namreč na notranje bogastvo, ljubeče odnose, večno vedoželjnost in seveda urejenost.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri