Intervju

Aleksandra je napisala knjigo skozi oči alzheimerjevega bolnika

"Knjiga je bila zame kot zdravilo, čeprav bolečina ostaja. Je kot gnojna rana, ki sem jo že vsa ta leta, še preden je oče umrl, želela dati v obliko knjige, pa ni šlo. Kadar sem se lotila pisanja, je vedno izpadlo kot pritoževanje, jamranje, jadikovanje, patetika, čeprav sem pisala, kot je bilo. Kar naenkrat sem dobila zamisel, da zadevo pokažem skozi očetove oči. Ko sem to ugotovila, sem knjigo napisala v dveh tednih," pove Aleksandra Kocmut o nastanku knjige Čisto sam na svetu, v kateri predstavi videnja sveta skozi oči bolnika z alzheimerjevo boleznijo.

Varstvo starejših na daljavo

Strokovnjaka s področja telekomunikacij Matej Trobiš in Primož Štupica sta združila poslovno idejo in tehnično znanje s spremenjenimi navadami in potrebami starejše generacije, ki si želi čim daljše in čim kakovostnejše samostojno življenje. Ustanovila sta podjetje Tele-SOS, katerega poslanstvo je dvig kakovosti in podaljševanje samostojnosti ljudi v zrelih letih.

Feri Lainšček: "Še vedno verjamem v ljubezen"

Še veliko tega je, kar nam s svojim pisanjem lahko podari Feri Lainšček. To tudi potrjuje s svojim najnovejšim romanom Orkester za poljube. V dramatični ljubezenski zgodbi ne manjka poetičnih trenutkov, čeprav Tereza edina preživi ljubezenski trikotnik med svojo edino in veliko ljubeznijo, pokojnim možem Pavlekom, ter med mestnim velikašem Goldinskim.

Otroci in šport - treba se je naučiti zmagovati, še bolj pa izgubiti in se znova pobrati

Šport je življenje. S seboj prinaša srečo, žalost, veselje in solze.

Pivo Pelicon - novo slovensko pivo

Mlada Ajdovca, Matej Pelicon in Anita Lozar, sta ljubitelja piva, ki sta se odločila odpreti lastno pivovarno. Za začetek sta se odločila ponuditi tri stile piva Pelicon in zdaj je njun glavni cilj predstaviti jih navdušencem, ki jih je vsak dan več, ne samo doma, ampak tudi v tujini.

Intervju s predsednico Društva za pomoč osebam s posebnimi potrebami Vesele nogice

Ko se staršem rodi otrok s posebnimi potrebami, se jim običajno poruši svet in veliko jih tudi obupa. Redki pa so tisti, ki jih takšna izkušnja naredi še močnejše. Spomenka Valušnik je ena od takšnih ljudi. Je predsednica društva Vesele nogice, in kot sama pravi, je vsak dan za njo prekratek, da bi uresničila vse, kar si zastavi.

“Svet čajev je čudovit svet, poln arome, barv in nepredstavljivih rešitev za veliko naših tegob”

Laura Jamšek je tradicijo podjetja Jasmin čaji, ki je na slovenskem trgu že 20 let, pripeljala v središče prestolnice. Odprla je trgovino Tea Time s čaji in čajnim priborom ter uresničila svoje sanje.

Ingrid Gortan: "Vsaka dobra umetnina mora komunicirati na najširši način"

To, da verjame, da vsako dobro glasbo poganja želja po deljenju, je hkrati tudi njeno poslanstvo po službeni dolžnosti, saj kot vodja programa resne glasbe, opere in baleta v Cankarjevem domu muzikologinja Ingrid Gortan skrbi, da dela ustvarjalcev resne glasbe dejansko pridejo do poslušalcev.

Intervju s predsednikom Slovenskega veganskega društva Milanom Mrđenovićem

Vegani se ne prehranjujejo z živalskimi proizvodi in v vsakdanjem življenju ne uporabljajo živalskih izdelkov – to je način življenja, ki ga sprejme majhen odstotek ljudi, pa vendar jih je po svetu in tudi v Sloveniji čedalje več.

Intervju z igralcema Pio Zemljič in Markom Mandićem

Pia Zemljič, igralka celjskega gledališča, meni, da sta s soprogom Markom Mandićem, igralcem ljubljanske Drame, bila preklemansko pogumna, ker sta se lotila predstave Zapiranje ljubezni v režiji Ivice Buljana za Mini teater. Ta sicer govori o prekinitvi partnerskega odnosa, Marko pa pove, da je pri delu z Ivico kot v vati, čeprav dela stvari, ki niti slučajno niso povezane z vato. Ravno v tem se oba 'najdeta', saj se jima ne zdi odveč potruditi se za stvari, ki odpirajo.

Po svetovnem košarkaškem prvenstvu v Ljubljani je o košarki sanjal vsak fantič

Otroški in mladinski avtor najbolj branih knjig Primož Suhodolčan, med drugim je napisal tudi knjigo Košarkar naj bo!, je ob EuroBasketu napisal zgodbo o Lipku in Košoroku.

Tamara Kozlovič o spremljevalnih aktivnostih EuroBasketa

Koprčani bodo med EuroBasketom imeli dve navijaški središči; v Taverni, ki bo delovalo predvidoma do konca evropskega prvenstva, in na Ukmarjevem trgu, kjer bo veselo med 4. in 9. septembrom. Obe prizorišči bosta namenjeni predvsem prenosu košarkarskih tekem, hkrati pa bosta imeli pester spremljevalni in kulturno-zabavni program, pove vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič, univ.dipl.org.

Petra Plestenjak Podlogar ustvarja čudovite lesene kreacije

Rezljani leseni modeli za izdelovanje okrašenega peciva iz medenega testa, ki so se v Evropi pojavili v 15. stoletju, imajo danes v glavnem le še okrasni značaj. Ena od lokalnih rezbarskih delavnic modelov se je razvila tudi v Škofji Loki, kjer tamkajšnjo in družinsko tradicijo rezbarjenja modelov vztrajno in po svoje nadaljuje Petra Plestenjak Podlogar.

"EuroBasket bi moral narod in ekipo združiti v eno"

Evropsko prvenstvo v košarki pa ni le priložnost za košarkarje, da se pokažejo v najboljši luči, od njega si med drugim precej obeta tudi Turizem Ljubljana. Petra Stušek, vodja odnosov z javnostmi, pove, da želijo obiskovalce z Ljubljano in njeno turistično ponudbo očarati do te mere, da se ti vrnejo v Ljubljano tudi kot zasebni gostje ter da navijači in drugi obiskovalci prvenstva v Ljubljani podaljšajo bivanje že med prvenstvom, in to za dan, dva ali celo več.

"Astma je ena izmed najpogostejših neozdravljivih bolezni"

Dr. Arjana Maček Cafuta, dr. med, ki dela v Specialistični ambulanti za pljučne bolezni in alergologijo v Ljubljani, pravi, da je astma, kot vsaka bolezen, zagotovo tudi malo psihosomatska. Pomembno je hitro in redno zdravljenje, takoj ko človek začuti, da ne more normalno dihati.

Primož Velikonja: "Reševanje in glasba sta moja strast"

Primož Velikonja, ALS- ERC- in ITLS-inštruktor, vodja reševalne postaje Kočevje pa tudi glasbenik, si težko zamišlja življenje brez reševanja, ker se mu zdi, da lahko naredi še toliko koristnih stvari, in škoda se mu zdi zadevo opustiti. Sicer pa igra bobne v različnih zasedbah, končuje gradnjo snemalnega studia, kjer bo lahko ustvarjal in se sestajal s prijatelji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri