Intervju

TipoRenesansa, kjer nastaja prav posebna umetnost

V studiu tipoRenesansa na Križevniški ulici v Ljubljani kaligraf Marko Drpić s stroji za tehniko visokega tiska – tiskanje s svinčenimi črkami – obuja in uporablja znanje in poklice tiskarstva. Studio nima praktično ničesar skupnega z muzejem, saj je v njem vse dotakljivo in funkcionira. TipoRenesansa je pač oblikovalski studio, ki ima namesto sodobnih tiskalnikov staro tiskarsko opremo.

Intervju z geologom Dr. Milošem Bavcem

Za svoje in delo kolegov na Geološkem zavodu Slovenije, na oddelku Geološke karte, geolog dr. Miloš Bavec pravi: »Naša raziskovalna ekipa se ukvarja s poznavanjem geologije Slovenije, se pravi z geološkim kartiranjem, drugi del je aktivna tektonika, povezana s potresi, podzemnimi vodami ... Bolj ali manj gre za poznavanje zgodovine in sedanjega stanja v Sloveniji.« Za Slovenijo z gotovostjo zatrdi, da je lepa, ima lepe hribe, je dinamična in se še vedno razvija.

Dr. Andrej Rahten nam predstavi Habsburžane

Po skoraj 20 letih raziskovanja ene izmed najstarejših in največjih vladarskih dinastij v Evropi, ki je vladala 645 let in trajno vplivala tudi na Slovence, dr. Andrej Rahten, višji znanstveni sodelavec ZRC SAZU, izpostavi, da je habsburška monarhija v številnih ozirih lahko vzor mednarodnega in medkulturnega sodelovanja, sobivanja, ki se nam danes v EU zdi nekaj povsem normalnega, stara Avstrija pa je takšno izkušnjo že poznala.

Intervju: Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer

Kljub številnim potrditvam in nagradam, kot je recimo zadnja, modra ptica za mladinsko knjigo Kot v filmu, pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer pravi: "Nikoli se nisem zavedal svojega talenta, prej je nasprotno. Še danes me je strah. Včasih se moram prav potruditi, da rečem: Saj to pa znam. Pa v resnici ne mislim povsem tako. Ne gre za lažno skromnost. Pred prvo vajo imam vedno blazno tremo, kot da nisem naredil sto in več predstav, pred začetkom pisanja knjige prav tako. Čeprav potem, ko delaš, vidiš, da že nekaj znaš in ni tako težko, kot je bilo pred 30 leti, vseeno pa imam vedno tremo."

Največja dota za starost je tisto, kar je bilo narejeno v preteklih letih

"Poleg gibanja vzdržljivostnega tipa v naravi je smiselno dajati poudarek tudi vsebinam, kot je ples. Ples je za starejše ena izmed boljših vsebin, saj je po koordinacijski strukturi kompleksna ter zahteva prilagajanje okolici, partnerju in glasbi, s tem pa se vključuje bogato gibalno in kognitivno delovanje," poudarja docent, dr. Nejc Šarabon.

Intervju s košarkarjem Radoslavom Rašom Nesterovićem

Radoslav Rašo Nesterović, ki ima za seboj dolgo košarkarsko kariero, med drugim 12 let igranja v NBA, in se je športno upokojil pri 35 letih kot najbolje plačani slovenski športnik, zdaj uživa družinsko življenje. Ambasador Eurobasketa 2013 pa dandanes ne izstopa več le zaradi višine in zavidljive športne kariere, temveč tudi kot zastopnik življenjskih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju drugih.

Če telo ni zdravo, tudi duh ne more biti, in obratno

Duško Petrović je pred dobrimi 20 leti s trgovinico na Trubarjevi ulici v Ljubljani zaoral ledino v ekološki ponudbi pri nas. Z vztrajnostjo in srčnostjo med ljudmi širi zavest o pomembnosti zdravega načina življenja, katerega pomemben del je hrana iz ekološke pridelave.

Lili Sorum, Lisina nova numerologinja

Številke, matematika ... Ne, LiLi SoRuM nikoli ni bila navdušena matematičarka, bolj se je navduševala nad jeziki, plesom, preučevala je vse, kar je vsaj malo povezano z Južno Ameriko in starim Egiptom, glasno še vedno zastopa pravice živali, že kot otroka so jo močno bolele vse krivice, celo Indijancev v daljnih krajih. Potem je prišlo obdobje, ko je vse dneve preživela v knjižnici in med vsemi zanimivimi knjigami odkrila numerologijo. In bolj je preračunavala in obračala številke, bolj jo je numerologija navduševala.

Dan Downovega sindroma: Obstaja drugi svet, ki nas zelo bogati

21. marec je dan Downovega sindroma. O svetu, ki tako zelo bogati, o osebah z Downovim sindromom in o njihovih vrednotah je za revijo Lisa spregovorila dr. Valerija Bužan, klinična psihologinja in direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo.

Intervju z ustvarjalko Andrejo Krašna

Andreja Krašna je ustvarjalka, za katero bi lahko rekli, da ima čarobne roke. Četudi ne verjamete v čarovnijo, vas bo zagotovo prepričal pogled na njene raznolike izdelke.

Svetlana Makarovič o življenju in neživljenju

Svetlana Makarovič si je po možganski kapi opomogla, še ima ustvarjalno kondicijo, čeprav pravi, da že čuti možganski propad zaradi starosti. Vsekakor pa se v njeni 'družbi', bodisi da berete njeno poezijo bodisi gledate katero od otroških predstav ali recitalov, ne morete izogniti bridkosti, grozi, grenkobi, bolečini, žalosti, kakor tudi ne neprekosljivi lepoti, toplini, nežnosti, humorju, čisti in jasni misli, podani tako, kot zmore le ona. V čudovitem jeziku, z vso melodiko in ritmom, ki ga slovenščina premore.

Intervju s Tadejo Mihič iz Mesarstva Krušič

Afera s konjskim mesom je trenutno najbolj vroča prehrambna tema v Evropi, ki iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Konjsko meso se pri nas sicer bolj redko znajde na vsakodnevnem jedilniku, zato nas je zanimalo, kakšne so njegove lastnosti in kak­šno vrednost ima v prehrani človeka. O konjskem mesu smo se pogovarjali s Tadejo Mihič iz Mesarstva Krušič, edine specializirane konjske mesnice v Sloveniji.

Intervju z igralcem Mustafo Nadarevićem

Kako se je izkazal srbski film režiserja Gorana Paskaljevića Kad svane dan na letošnji podelitvi oskarjev, smo videli 24. februarja. Da pa v njem blesti igralec Mustafa Nadarević, so že potrdile projekcije na različnih festivalih. Izkušen in eden od najbolj prepoznavnih karakternih igralcev nekdanje Jugoslavije pa je sodeloval tudi z našim režiserjem in scenaristom Goranom Vojnovićem, in sicer v filmu Piran Pirano. Lisa se je z igralcem pogovarjala med njegovim kratkim postankom v Sloveniji.

Severa Gjurin, ne mara parfumov, saj meni, da se moramo ljudje zavohati

"Počasna", a v zadnjem času avtorsko vse bolj stabilna pevka Severa Gjurin je naredila kar nekaj skladb skupaj z bratom Galom. Ta je namreč za skupino Olivia naredil vse sam, medtem ko je ona imela dovolj dela s svojim vokalom. Zelo je srečna, ker sta komad Kakor da se nič ni zgodilo naredila skupaj, a veseli se tudi skupnega in lastnega napredovanja.

Zaljubljeni in polni idej!

Kamala in Katarina radi uporabljata svojo glavo in srce. Občudujeta življenje, radi spoznavata nove svetove, potujeta in ustvarjata. Raziskujeta okuse in iščeta načine, kako iti vedno višje (ali pa globlje, kakor se vzame). Kreativni sta vsaka na svojem področju, še bolj pa takrat, ko sodelujeta. Njuni skupni projekti so jima v velik izziv in še večje veselje, zato upata, da bosta z njimi razveselili tudi druge.

Intervju: Stanislav Pejovnik o krizi na univerzi

Rektorja ljubljanske univerze, prof. dr. Stanislava Pejovnika, najbolj skrbi, da bi velike socialne razlike pripeljale do tega, da del mladih ljudi preprosto ne bi več imel enakega dostopa do vsega, kar je imela njegova generacija. Skrbi ga tudi to, da od leta 2011 univerza vsako leto izgubi približno 10 odstotkov sredstev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri