Intervju

Zgodovinar Tomaž Nabergoj, nam je zaupal nekaj o vitezih

Arheolog in zgodovinar Tomaž Nabergoj meni, da je znanja, čeprav se pridobiva skozi leta, vseeno vedno premalo. Teme, kot je viteštvo, so zelo kompleksne, zahtevajo obravnavo raznovrstnih virov ter nekajletno pripravo. Tako sta s kolegom Tomažem Lazarjem, soavtorjem razstave Vitez, dama in zmaj v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi, koncept razstave naredila že leta 2005.

Bruno Šimleša: Ljubezen se ne more roditi na prvi, lahko pa se na 121. pogled

Zaradi spleta okoliščin je hrvaški sociolog in pisec duhovne literature Bruno Šimleša odraščal bolj ali manj izolirano. Vedno se je trudil biti modrejši, bolj pošten, doslednejši in teorije, ki jih je poznal, pretvoriti v prakso. Bilo mu je pomembno, da se potrudi postati čim bolj zrela, samozavestna in varnejša oseba, ki bo imela identiteto in poštenost.

Svetlana Sovrè o slikarstvu

Akademski slikar Savo Sovrè je v nekem trenutku svoje bogate ustvarjalnosti – deloval je kot slikar, portretist, ilustrator in opremljevalec knjig, poleg slikarstva pa je študiral tudi violino in bil dolgoletni član Radijskega orkestra v Ljubljani – začutil željo, da bi svoje znanje nesebično posredoval ljubiteljem likovne umetnosti.

Intervju: Nana Milčinski, verjame v dobro

Dramaturginja, režiserka performerka in pevka Nana Milčinski je bila za vsako stvar pripravljena zelo veliko narediti in žrtvovati, čeprav je imela v družini za vzgled dedka in očeta. Tako je ne gane nobena kritika, če je zadovoljna s tem, kar je naredila, ker ve, kaj je naredila, in ve, da je od sebe dala maksimum. Pomiri jo tudi zavedanje, da v danem trenutku ni bila sposobna narediti bolje, predvsem pa ne drugače.

Intervju: Damira Skansi je tradicionalno mediteransko kuhinjo posodobila

Damira Skansi je rojena Splitčanka, politologinja, ki je magistrirala iz mednarodne politike in kot novinarka delala za Slobodno Dalmacijo ter pri tedniku Feral Tribune. Na splitski in ljubljanski univerzi je predavala sociologijo, trenutno pa se ukvarja z gastronovinarstvom.

Intervju: Oriana Girotto o ljubezni do kuhanja

Na TV3 se je začela nova zabavno-tekmovalna kuharska oddaja Sol in poper, ki jo vodi Oriana Girotto, tudi sama velika ljubiteljica dobre hrane in raznovrstnih okusov. Z Oriano smo poklepetali o tem, kako se sama znajde v kuhinji, in odkrili njene gurmanske strasti.

Intervju: Darja Groznik želi prispevati k temu, da bo naša družba boljša

Odgovorna urednica 1. programa Radia Slovenija Darja Groznik je pred nekaj meseci prevzela prostovoljno funkcijo predsednice Zveze prijateljev mladine (ZPM), močno razvejane organizacije, ki skrbi za dobrobit otrok, ima zelo bogato ter tehtno zgodovino in skoraj šestdesetletno tradicijo. Darji bo poleg velike odgovornosti omogočila tudi, da dela nekaj koristnega za našo družbo.

Zlatan Čordić - ZLATKO

Hočeš nočeš te rap potegne in pritegne še posebej zaradi svojih neposrednih besedil, za katera Zlatko pravi: "Ni velike filozofije, s svojim delom bi rad vplival na družbo, da bi ponovno postala bolj moralna in bi končno razumeli, da je znanje, ki ga imaš, treba deliti z drugimi."

Intervju: Julijana Krapež se najbolje počuti v kuhinji

"V kuhinji sem začela delati kot študentka, da bi zaslužila nekaj denarja, in sem najprej pomivala posodo," začne svojo zgodbo Julijana Krapež, danes vrhunska kuharica, ki jo je Slovenija spoznala v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa.

Intervju: Urška Habjan, ustvarjalka nakita z urnimi mehanizmi

Urška Habjan želi s svojim nakitom ostati unikatna, svoja. Čeprav razmišlja o širitvi, ne bi rada šla v industrijo, le rešitev bo morala najti, da bo lahko nekako ugodila povpraševanju. S svojim nakitom pa sporoča: Bodi drugačen, upaj si!

Intervju: reper Challe Salle

Challe Salle meni, da je še posebej pomembno, da si, kar si, in izražaš sebe ter stojiš za tem, kar poveš.

Intervju: Sara Goršek Bobek, o dietah in prehrani

Med strokovnjaki iz Healthnessa, ki skrbijo za Melitino in Mihovo celostno preobrazbo, je tudi nutricionistka, uni. dipl. inž. živilske tehnologije Sara Goršek Bobek, ki pravi: "Stranke običajno pridejo in rečejo: Vse diete sem poskusila, zdaj sem pa prišla k vam. Strokovnjaki v Healthnessu se trudimo, da mora posameznik, ko gre od nas, znati živeti naprej brez nas in se ne sme več rediti."

Intervju z Melito in Miho, izbrancema za celostno preobrazbo

V oddaji Dobra ura na RTV Slovenija so Melito Drev Bakirkaya in Miho Umka izbrali za celostno preobrazbo, ki bo trajala vse leto, potekala pa bo v Health­ness centru za zdravo življenje. Skupaj z oddajo Dobra ura bomo spremljali in predstavljali, kaj pomeni in kakšna je celostna preobrazba. Melita in Miha Health­ness obiskujeta že dobra dva meseca.

Intervju: Klemen Klemen

Klemen Klemen upa, da se poslušalci lahko prepoznajo v komadih ali vidijo, da niso sami, ampak imajo vsi kakšno reč. Ljudem poskuša povedati, da vsi delajo napake ...

Pogovor z ustvarjalno mamo in hčerko

Anemari Laureni in Kaja Gasparini sta mama in hči, predvsem pa ustvarjalki, ki se že vrsto let ukvarjata z unikatno poslikavo usnja in uporabnih usnjenih izdelkov. Anemari je na svojo ustvarjalno pot stopila že pred 24 leti, Kaja pa ustvarja z usnjem zadnjih osem let. Čeprav imata vsaka svojo galerijo – Anemari Manus v Radovljici, Kaja pa Manitas na Bledu – pravita, da si nista konkurenčni. V ustvarjanju se dopolnjujeta in predvsem podpirata.

S šivanjem v boj nad duševno in socialno stisko

Altra, nevladno društvo na področju duševnega zdravja v skupnosti, ima v okviru programa dnevnega centra tudi podprogram šivalnica. "V njej je zaposlena mentorica šiviljske delavnice, tudi sama članica Altre, v šiviljsko delavnico pa se vključujejo uporabniki psihiatričnih storitev, samo delo pa je prilagojeno njihovim zmožnostim in sposobnostim," pripoveduje predsednica društva Amalija Klopčič.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri