Pest soli, deset litrov vode in kozarec prečiščenega masla po trditvah Dušana M. Z. Badovinca zadošča za kar nekaj dni v puščavi. Dušan zdravi z zvokom, poleg tega pa se v Zavodu za zdravo življenje ukvarja tudi z izdelovanjem zlatega gheeja, ki je kakovostna maščoba, se pravi kuhano oziroma prečiščeno maslo, ki mu skoraj nobena temperatura, niti čas ne prideta do živega. Zaradi tega in tudi zaradi zdravilnih lastnosti mu pravijo tudi, da je zlati ghee.

Ghee

Kaj vas je pripeljalo do tega, da se ukvarjate s prečiščenim maslom?

Dušan: Oče in mama sta s kmetov, ampak pet let smo živeli v Metliki. Ko sta se ločila, sva z mamo šla živet na kmete, kjer smo obnovili kompletno domačijo in postavili novo hišo. Bilo je veliko trdega dela, sem se pa zato vsega naučil. Tako znam zdaj vzgajati vinograd, sadovnjak, delati z živino, upravljati vse stroje, tako na polju kot v gozdu. Obiskoval pa sem srednjo ekonomsko šolo ter pozneje fakulteto za varnostne vede v Ljubljani, ki je nekaj vmes med pravom in kriminalistiko. Fakulteta je že v prvem letniku preizkušala iz 13 različnih predmetov, zaradi česar sem se tudi vpisal.

V drugem letniku sem se priselil h gospodu Marku, ki je imel na mizi himalajsko pojočo posodico. V njej je imel različne drobnarije, ko pa sem ga vprašal, kaj je to, je povedal, da bo to sčistil in mi pokazal, kako deluje, ko najde še palčko. Ko mi je pokazal, mi je bilo zanimivo in vprašal sem ga, ali si jo lahko izposodim. Našel pa sem še eno knjigo in nekaj člankov na spletu. Za rojstni dan sem dobil himalajsko pojočo posodo, ki je bila strojno narejena. Pozneje sem izbrskal podatke o gospe Mojci M., ki se s tem ukvarja in ima celo tečaje.

Zdaj se že skoraj sedem let sam ukvarjam s tem. V osnovi sem zvočni terapevt, glasbil pa imam ravno za manjši kombi. Poleg glasbene terapije je moja profesija tudi izdelovanje gheeja.

Kako ste usklajevali študij varnostnih ved in duhovne sfere?

Dušan: Bil je izziv in priznam, da sem se pri tem kar silil študirati, saj sem poleg drugega imel tudi sedem pravnih izpitov, za katere sem se moral učiti na pamet. Hkrati sem prijateljem in sebi izvajal masaže z zvoki, tako da sem vmes še dvakrat zbolel in se tako sčistil. Če namreč z zvokom delaš na pravi način, se slej ali prej telo očisti, kar pomeni, da se sčisti skozi nos, solze, vročino ... To se mi je zgodilo dvakrat v dveh letih, s čimer se je zgodila transformacija. Takrat se mi je odprlo in začel sem še bolj delovati v skladu z naravo.

Ste se potem začeli izobraževati na tem področju?

Dušan: Naredil sem nekaj tečajev, spoz­nal različne učitelje iz Slovenije in tujine, malo sem šel ven, naštudiral nekaj knjig in veliko delal. Za zdaj imam za sabo več kot 500 nastopov, tako pred skupinami kot individualno. Igram tudi planetarne gonge, didžeridu, več različnih flavt in piščali.

Kako ste prišli do gheeja?

Dušan: Spoznal sem mladega gospoda Gorana, zdaj prijatelja in poslovnega partnerja, ki je prečiščeno maslo kuhal zase in prijatelje. Podaril mi ga je malo skodelico za domov, jaz pa sem – kot vsako stvar – tudi to raziskal. Prišel sem do ajurvede, številnih zanimivosti in odkril, za kaj vse se maslo uporablja.

Kaj sploh je prečiščeno maslo?

Dušan: V osnovi je to edino olje, ki je nepokvarljivo, ne postane žaltavo. Po stotih letih je lonček gheeja vreden tudi do 500 evrov, ker ga bo ajurvedski zdravnik kupil. Ghee, tako kot vino, ki je pravilno shranjeno, spremeni molekularno strukturo, se pravi zori, kar črevo in telo drugače zaznavata. Goranu sem rekel, da imam stik z ljudmi, ki jim je do zdravja, da nastopam za skupine, izvajam zvočne terapije in bi rad, da tem ljudem pripraviva ghee, saj je bilo okoli božiča.

Čez mesec dni mi je ena gospa rekla, da ji je bilo dobro in če ji lahko priskrbim še en kozarec, ki mi ga bo plačala. Tako je dober glas šel naprej in čedalje več je bilo takšnih, ki so želeli imeti prečiščeno maslo. Prvo rundo smo polnili v male kozarce od kumaric in gobic, polovico od tega smo jih podarili, pol pa so jih ljudje pokupili. Nekaj časa je šlo nekako tako, nato pa sva s prijateljico Martino naredila prvo etiketo, tudi spletno stran sem izdelal in začelo se je dogajati. Trenutno je ghee dostopen v približno 70 trgovinah v Sloveniji.

Lahko od tega živite?

Dušan: Da se zadeva razvija naprej in da bi živel spodobno, ne gre brez zvočnih terapij, nastopov, delavnic in vode.

Vode?

Dušan: Vodim tudi vodni projekt. Razvil sem namreč delavnice na tematiko vode, se pravi 'Eko Škrat Vodo' za učence osnovnih šol, vrtce in mladino. Naštudiral sem nekaj knjig s tega področja, tako tudi z vodo delam in živim približno pet let.

Kje pa živite?

Dušan: Že od študentskih časov v Ljubljani.

Kje pa delate prečiščeno maslo?

Dušan: Povezali smo Dolenjsko, Belo krajino in Ljubljano ter tako delujemo prepleteno.

Kako to, da nekaj, kar so odkrili že naši predniki, zdaj ponovno odkrivamo?

Dušan: Predniki so imeli težave s shranjevanjem maš­čobe. Prekuhali so surovo maslo ali pa smetano, s čimer so ugotovili, da takšna maščoba postane nepokvarljiva. So jo pa uporabljali za vse, za mazanje kože, da ne razpoka, ustnic, otroke so mazilili dva tedna po rojstvu vsak dan, da je potegnila vse strupe iz njega, mazali so otroško ritko in povsod, kjer se je koža vnela.

Ghee je zdravilen tudi za oči, sklepe ... Če kanemo kapljico stopljenega gheeja v oči, lahko tudi preverjamo njegovo kakovost. Čist je, če oči ne pečejo.

Kakšen je vaš ghee?

Dušan: Zlati ghee je edinstven. To je potrdila gospa, ki je klasična zdravnica, zdravnica po ajurvedi in še po kitajski medicini, pri jogi pa je ena izmed vrhunskih vaditeljic. Ta ženska je zaradi vsega tega znanja prepotovala ves svet, in ker je Indijka, ghee uporablja že od mladih nog. Imela je priložnost preizkusiti več kot sto različnih gheejev, našega pa tudi kupuje in uporablja, ne glede na to, kje je.

Pove tudi, da je ghee, ki ga izdelujemo, eden izmed najboljših, kar jih je v življenju preizkusila. Zaradi tega si tudi upam reči, da je naš res dober. Poudarek je na tem, da je mleko skorajda vse iz zahoda Slovenije, kjer je največ krav, ki se pasejo v naravnem okolju. Se pravi, da imajo te krave čist zrak, čisto vodo, živo hrano in se gibljejo.

Pri gheeju je pomembno, da je stvar čista, poleg tega pa se je to prepletlo še z zvokom in vodo. Tudi za svoj način življenja lahko rečem, da je čist.

Kako čist?

Dušan: To je spoštljiv odnos do zemlje, ki je naš dom. Iz ekologije, vode in zvoka je prišla težnja, da vztrajam pri tem, in če že kaj delam, naj bo čisto. Če bodo ljudje jedli ghee, naj bo od krave, ki se svobodno giblje.

Omenili ste maziljenje z gheejem. Od kod izhaja ta navada?

Dušan: Beseda ghee izhaja iz besede 'ghrta', ki je stara proto-indoevropska beseda, pomeni pa zajeti v olje ali maziliti. Iz te besede je tudi prišla beseda mesaja ali hristos, se pravi Kristus, ki je ljudi zdravil oziroma jih mazilil z gheejem in olivnim oljem. V prečiščeno maslo in olivno olje je namakal rože, lovor, žajbelj, konopljo, pelin ... Ko človeka premažeš s temi rožami in maslom, te to transformira, preoblikuje.

Ghee ima to lastnost, da karkoli namočiš vanj, esenco snovi popolnoma potegne vase in veže nase. Ko takšen ghee potem precediš, dobiš kremo, ki jo namažeš na človeka, koža pa jo močno absorbira, ker človeško telo izjemno dobro prepozna njeno molekularno strukturo, maščobo – bolje kot katerokoli drugo.

Zato ghee ali mesaja pomeni zajeti v olja ali maziliti. Že od faraonov naprej so ljudi mazilili s tak­šnimi pripravki. Če daš v ghee šentjanževko, bo ta iz nje potegnil esenco, tako da imaš lahko takšen ghee za masažo sklepov in še česa. Ghee se uporablja tudi za izdelavo krem pa tudi v zdravilne namene. Če ga uživaš na žličko ali na kruhu, ti podmazuje čreva, poveča prebavni ogenj, hrana se lepše prebavlja, bolje izkoristi in asimilira, črevo se revitalizira in s tem preprečuje raka, zaprtje in podobno.

Izjemno dobro hrani možgane, gre v mehka tkiva in izjemno dobro podmazuje sklepe. Zaradi tega je med jogisti kuhano maslo top zadeva, saj imajo z uživanjem še bolj prožne sklepe.

Kaj pa je s holesterolom?

Dušan: Nima ga, ker je to pašni proizvod. Če imaš ti kravo le v hlevu, ti ne bo dala dobrega holesterola. Naš ghee smo dali v analizo in ugotovili, da je prisotnih več neškodljivih določenih maščobnih kislin, kar pomeni, da takšen ghee nima škodljivega holesterola. V Zavodu za zdravo življenje vam z gotovostjo ne bomo trdili, da vam bo očistil žile, lahko pa rečemo, da vam jih ne bo mašil. Ampak to velja le za ghee, ki je proizveden iz mleka živine, ki se pase.

Kako usklajujete življenje v urbani sredini s potrebo po usklajenosti z naravo?

Dušan: S punco živiva na Barju, kjer greva s psičkoTaro le čez cesto in smo že med fazani in srnami. V hiši sta tudi pisarna in skladišče. Dekle ob meni, Anita Nina Kajtezović, je zelo dobra vaditeljica joge in izjemna v či gongu, edina v Sloveniji, ki se profesionalno ukvarja z ženskim či gongom. Med drugim že dolgo pijemo le živo vodo, kar pomeni, da grem tedensko vsaj enkrat na izvir, kjer natočim 60 litrov vode. Ko jo napolnim, jo zavijem v odeje, da ima temo, mir in jo dam v avto, doma pa v staro kmečko leseno skrinjo in prostor, kjer ni žic, sevanj in je tema. Tako zadrži naravno vibracijo.

Torej vam je tudi kakovost vode zelo pomembna.

Dušan: Prvo je dihanje, potem voda, tretja hrana, nato gibanje in družba. To je pet korakov in če ima človek teh pet korakov vsaj deloma urejenih, bo zdrav in koristen temu planetu. Ko imamo to pri sebi razčiščeno, potem se rodi spoštovanje do prve mame, ki je mama zemlja – narava. Dolžnost vsakega zemljana je, da spoštuje in ceni zemljo, potem ima lahko tudi odnos do sebe oziroma vzajemno. Če imamo odnos do sebe in zemlje, je posledično tudi družba zdrava.

Tudi vse, kar spremlja ghee, je v istem duhu.

Dušan: Prične se pri eko embalaži, dobavnicah, računih, tisku, vrvici, ki je iz konoplje, steklu, ki ga informiramo, in načinu komunikacije z javnostjo.

Kako delate prečiščeno maslo?

Dušan: Iz mleka narediš smetano, iz nje surovo maslo, ki ga daš v lonec in na ogenj, nato pa na najmanjšem možnem ognju počasi kuhaš 48 ur. Maslo na tem ognju zori, spremeni molekularno strukturo, se sčisti, kar pomeni, da izgubi laktozo, kazein, beljakovine, ogljikove hidrate, vodo in vse nečistoče. Ko ga ješ, na črevesju nič ne ostane, v tekoči obliki je zlate barve in je čista energija. Če ga uporabiš za svečo, je plamen brez saj, skratka najčistejši.

Je za notranje in zunanje uživanje, in sicer v obliki krem za različna vnetja, na njem lahko scvreš originalni dunajski zrezek, ki je po vseh kuharskih knjigah vedno cvrt le na prečiščenem maslu. Najboljši krof je bil vedno cvrt na gheeju. Profesionalni kuharji običajno kuhajo samo z njim. Na njem lahko cvreš in pečeš vse do tempreature 250 stopinj, ker se šele takrat začne kaditi. Tudi pomfri lahko delaš na njem, potem pa ga lahko precediš in vrneš v kozarec, saj z njim ni nič narobe. Naslednjič lahko na njem ponovno spečeš pomfri.

Vsa zelenjava in gobe so super, če pa delaš piškote ali peciva z njim, ga daš 30 do 40 odstotkov manj, ker nima vode, piškoti pa so tako dalj časa sveži in bolj krhki. Če recimo delaš čokoladne pralineje z gheejem namesto z maslom, se čokolada ne posuši in ne postane bleda, temveč je dalj časa svetla, mehka in prožna.

Kaj je tisto, kar vaš ghee uvršča med edinstvene?

Dušan: Če želiš imeti pravi ghee, je veliko dela. Moraš imeti pravo surovino, ki jo je treba plačati, si vzeti čas in biti vesten. Če pa želiš narediti piškote na gheeju, moraš imeti tudi denar, vsekakor pa je takšna hrana bolj zdrava in okusnejša. V nasprotju z gheejem, ki ga delajo v tujini, pri nas ghee skuhamo na ognju, skuhanega tudi obogatimo z zvokom gonga ali školjke. Ko se ghee hladi in počiva, vzamemo morsko školjko, ki jih kot hobi oblikujem v glasbilo. Školjka namreč raste po zlatem rezu in ima v sebi fibonaccijevo zaporedje. Ko vanjo zatrobiš, dobiš zvok po zlatem rezu, kar je eden najbolj popolnih zvokov na zemlji in velja za najstarejšo metodo zdravljenja oziroma je najstarejše zvočno orodje, uporabljano v zdravilne namene.

Ko je snov, kot je ghee, izpostavljena zvoku, se tega tudi navzame. Druga stvar je še ta, da ima vsaka kravica na etiketi skrbno izdelan detajl, na podlagi katerega je vsak kozarček tudi informiran. Vsak kozarček, preden ga kupec dobi v roke, je vsaj 16-krat v naših rokah.

Živite po ajuvederskih principih?

Dušan: Da, tudi po teh. Zaužijem odstotek mesa na mesec, včasih so to kakšne sardele, ki so čista in mlada riba. Upoštevamo, da je večina hrane po pH-ju bazična. Sicer mi ni treba veliko pojesti, ker več ne rastem. Jem čisto hrano in zaradi tega potrebujem manjšo količino hrane, ker je večji izkoristek. Če recimo pojem kos kruha, ki je pečen v krušni peči iz naravno pridelanega žita, zraven ne potrebujem ničesar drugega, ker je že kruh sam po sebi celosten. Ves čas pa jem tudi ghee, veliko energije pa dobim tudi od pitja žive vode, sonca, gibanja s psom in dela.

Kriminologiji ste se odpovedali?

Dušan: Če bi se odločil in naredil še diplomo, bi najverjetneje tudi dobil službo, a sem se zavestno odločil drugače. Tako zdaj delam petke in svetke, si krojim urnik, dobesedno sam sebi režem kruh in delujem čisto. Odločitev je zahtevala pogum, saj so se recimo, ko sva s prijateljem Goranom naredila prve kozarčke gheeja, takrat še brez etikete, številni posmehovali in naju niso podpirali.

Več o zdravilnih učinkih gheeja si lahko preberete tukaj.

Napisala: Suzana Golubov • Fotografije: Goran Antley