V oddaji Dobra ura na RTV Slovenija so Melito Drev Bakirkaya in Miho Umka izbrali za celostno preobrazbo, ki bo trajala vse leto, potekala pa bo v Health­ness centru za zdravo življenje. Skupaj z oddajo Dobra ura bomo spremljali in predstavljali, kaj pomeni in kakšna je celostna preobrazba. Melita in Miha Health­ness obiskujeta že dobra dva meseca.

Melita

Kako ste živeli pred začetkom celost­ne preobrazbe?

Melita: Stara sem 48 let. Ko sem začela hoditi v Healthness, sem imela 140 kg. Res pa je tudi, da sem letos doživela nekaj težkih udarcev. Najprej smo junija zgubili delo in mi je začelo propadati gradbeno podjetje, potem je našega psa, ki je bil z nami 13 let, zadela kap, tri dni po tem pa še mamo. Dva ali tri mesece sem bila zelo na tleh in tako tudi pridobila nekaj kilogramov.

Kdaj ste jih največ pridobili?

Melita: Največ sem jih pridobila, ko sem prvič nehala kaditi, ko sem bila na ginekološki operaciji in sem zaradi hormonov bila nervozna ter zelo veliko jedla. Pridobila sem jih tudi, ko sem drugič nehala kaditi.

Katera je vaša šibka točka glede hrane?

Melita: Moja najšibkejša točka je, da si med delom nikoli nisem vzela časa in sem prvič jedla šele okoli petih popoldne. Sicer smo pred dvema letoma začeli hoditi na kosila v našo restavracijo, okoli enih, zjutraj pa sem zlila vase liter kave in šla naprej. Verjetno je prehranjevanje z nezdravo hrano, torej testenine, krompir, kruh, tudi pripomogla pri odvečnih kilogramih. V glavnem sem jedla preveč ogljikovih hidratov in premalo zelenjave. Čeprav sem tudi zelenjavo jedla. Seveda pa sem bila premalo aktivna, ker veliko presedim, gibala pa sem se le za vikend, in sicer okoli naše hiše.

melita

Je to vaš prvi poskus, da bi spremenili način življenja in prehranjevanja?

Melita: Ne, ni moj prvi, je pa prvi tako resen.

Kako gledate na priložnost celostnega pristopa k spremembam?

Melita: Ko sem dobila to priložnost, sem pomislila, da je to moja zadnja možnost, da nekaj naredim zase, zato sem se hitro odločila. Vse moje hitre odločitve so bile tudi uspešne.

Ste imeli pomisleke zaradi kamer?

Melita: Nisem imela pomislekov, s tem nimam težav, sem pa preverila pri možu, ali njega kaj moti. Bil je za to, kakor tudi vsi, ki jih poznam.

Zdaj se s svojim življenjem na novo ukvarjate že dva meseca, imate kakšne krize?

Melita: Zagotovo gre za spremembo življenja. Prej nisem imela nobene kondicije, nobenega reda v prehrani, zdaj pa kar naenkrat jem petkrat na dan, in to male obroke. Z nutricionistko sva se pogovarjali, ali lahko kdaj kaj pogoljufam, in dogovorili sva se, da lahko, a po pameti. To mi pomaga, da se lahko navadim na te spremembe. Ni se mi pa še uspelo navaditi, da bi v žepu imela malico. Tudi vadba je zame težka.

Kakšne spremembe ste opazili po dveh mesecih?

Melita: Vse hlače so mi prevelike in imam dosti več kondicije, recimo s tal lahko vstanem brez težav.

Se kaj bojite praznikov?

Melita: Absolutno nič, navadila sem se na novi režim prehrane. Če bomo za praznike imeli recimo purana, ga lahko jem, le kruha ne bom jedla zraven. Saj ne trpim, tudi psiholog pravi: Ni poanta, da bi izvajali nasilje nad vašim telesom, poanta je v tem, da se vi dobro počutite. Ne boste jedli nekaj, česar ne marate, ampak pazili, kako se boste prehranjevali. Navsezadnje imamo ob vadbi nutricionistko, dermatologa, psihologa, splošno zdravnico, imeli smo merjenje telesne mase in pregled krvi za intoleranco ... Gre za spremembo načina dojemanja sebe in življenja. Zdi se mi super in zelo sem vesela, da je prišlo v pravem času.

Miha

Kako ste vi živeli pred začetkom celostne preobrazbe?

Miha: Star sem 35 let, ko smo začeli preobrazbo, sem imel 158 kilogramov in pol. Rediti sem se začel, ko sem začel hoditi v šolo, kar mi je povedala mama. Ko sem prišel domov, sem si ob nalogi in učenju vedno pripravil kaj za jesti. Ko sem zaključil šolanje, sem kilograme ohranil do danes, mogoče sem šel nekaj kilogramov gor ali dol. Zadnjič sem oblekel majico, ki sem jo nosil pri 20 letih, in mi je bila prav. To pomeni, da ni moglo biti tako velike razlike v teži. Očitno jaz in šola nisva bila nikoli prijatelja in mi je učenje bilo stresno.

Kakšne življenjske navade ste imeli?

Miha: Ne pijem alkohola, z gibanjem tudi nimam težav, v šoli sem bil ali pri košarki ali pri kakem drugem športu, tudi smučal sem, potem pa se je z leti to končalo. Nikoli pa nisem cele dneve ležal na kavču pred televizijo. Ko sem zaključil šolo, se je moje rejenje končalo in ostal sem na isti 'kilaži'. Nisem se pa nikoli zažiral, da bi jedel ogromne porcije, jedel sem celo manj kot prijatelji, ki so suhi. Dobil sem toliko, kot sem potreboval, nisem pa porabil več, kot sem dobil, in tako sem obdržal kilograme, kar se tu pozna. Nimam namreč še nobene določene diete, ker se z nutricionistko še dogovarjava za jedilnik. Tako sem le z gibanjem v slabih dveh mesecih zgubil osem kilogramov.

mihaa

Kaj želite doseči s celostno preobrazbo?

Miha: Že dlje sem si govori, da bi moral izgubiti kile, imel sem milijon diet, vsaka je svetovala kaj drugače, ko pa se je ponudila ta priložnost, se mi je zdelo super.

Kakšne cilje ste si zadali?

Miha: Imam cilj, da pridem na 120 kg. Kar se mene tiče, imam življenje urejeno in precej stabilno. Sem se pa odrekel kokakoli, vsake toliko si še privoščim kakšen deci, ko se mi 'zalušta'. Nisem pa naredil nobene drastične spremembe v prehrani, predvsem sem začel gledati na to, kaj jem. Kruha jem čim manj, jem ga le zjutraj za zajtrk, izogibam pa se belemu.

Se pravi, da ste nekaj le spremenili?

Miha: Ko kaj pojem, pa vem, da ni ravno prav, me peče vest, jem pa še vedno normalno. Grem na kosilo, ne jem pa kruha zraven, ker sem se odvadil. Moram se še odvaditi sladkih pijač.

Že čutite kakšne spremembe?

Miha: Po garderobi se zelo pozna, iz omare sem izbrskal hlače, ki jih nisem že dolgo nosil, zdaj pa so mi prav.

miha

Ste v dobri kondiciji?

Miha: Nimam tako zelo hudih težav, ker sem si doma naredil fitnes, kamor hodimo s prijatelji, ni me strah fizičnega napora. Določenih zadev pač ne maram narediti, če pa jih je treba, jih naredim.

Kaj vam povedo prijatelji?

Miha: Rečejo mi, da upajo, da ne hujšam zaradi lepotnih idealov. Prijatelj mi je rekel, da bom pri 30 letih začel skrbeti zase v tem smislu. Nisem začel ravno pri tridesetih, ampak malo pozneje. Mama je rekla, da ko je učenec pripravljen, dobi tudi učitelja.

Napisala: Suzana Golubov

Lisa - 52/2012

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 52/2012

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.