Janez Šušteršič je na prvi pogled videti športen tip, ki so mu blizu gore, narava in zdrav način življenja.

In Janez je danes zares zdrav, klen, postaven Gorenjec v najlepših letih, ki rad razvaja svoje štiri hčerke in simpatično ženo Katjo. A še pred dobrim letom dni je imel Janez 60 kilogramov več, njegovo telo pa je bilo tako okorno, da se je le še težko igral s svojimi otroki.

Najprej je šla v akcijo žena

Prva se je v družini hujšanja lotila žena Katja, saj je spoznala, da mora zaradi svojega zdravja in svojih hčerkic bolje začeti skrbeti zase in za svoje zdravje.

"Pri nekdanji sošolki, ki je hujšala po programu Nove podobe, ki ga je zasnovala Nina Kovač, sem videla zares odličen rezultat, zato sem se odločila, da poskusim. Zdaj je že tri leta, odkar sem napisala mail Nini, in leto dni, odkar vzdržujem težo, prej pa sem izgubila 35 kilogramov. No, zdaj se je malo ustavilo, a se trudim, da bi še shujšala in upam, da bom zbrala voljo."

Janez zelo premišljeno na dieto

Janez je najprej le opazoval, kako gre ženi. Ni tip, ki bi se v stvari zaletaval in se jih lotil nepremišljeno. Potem je videl, da je Katja začela izgubljati kilograme in se je projekta lotil tudi sam.
"Ko sem pri Katji videl rezultate, sem se odločil, da tudi sam poskusim, zlasti ko sem videl, kakšen je jedilnik, da je na njem praktično vse. Med hujšanjem sem jedel tudi pico, celo burek, testenine, na vrsto pridejo tudi sladice, a poudarek je na pravilnem kombiniranju. Skupaj lahko ješ meso in zelenjavo ali krompir in zelenjavo ali zelenjavno juho in sladico …­ skrivnost je v pravilnih, uravnoteženih kombinacijah. No, nikoli nisem bil lačen," mirno pripoveduje Janez, ki pravi, da vse od svojega 15. leta ni imel take teže, kot jo ima danes, pri 42 letih.

"Nisem želel, da bi mi z jedilnika kdo črtal mlečne izdelke, to ima res rad. Tudi počasi se naučiš jesti drugače, na primer včasih sem z lahkoto zmazal normalno pico, danes težko pojem otroško."

Začetek prenove

"Najprej sem bil skeptičen, saj človek preveč posluša o nekih čudežnih tabletkah. A bil sem že blizu 150 kilogramov, težko sem si že zavezal čevlje, poleg tega imava še štiri majhne hčerke in tudi igra z njimi mi je postajal vse težja. Vedel sem, da moram nekaj spremeniti, in ko sem pri Katji videl rezultate, sem se odločil," pravi Janez, ki nikoli ni bil ravno suhec, a teža je bliskovita skočila tam po 15. letu starosti: "Potem so se kilogrami kar začeli nabirati. No, ko sem začel hujšati pri Nini, je seveda na začetku šlo vse zelo hitro, kilogrami so kopneli, potem pa se je ustavilo. A mi je Nina rekla: "Poglej, vsak teden greš kilogram dol, to pomeni 52 kilogramov na leto, to pa vendar ni tako slabo." Ta matematika mi je bila všeč, zato sem vztrajal. Pri tem programu mi je všeč tudi to, da je med svetovalcem in klientom neko zaupanje. Nini sem vedno povedal po resnici, zakaj kakšen teden nisem izgubil nobenega kilograma ali sem se za kakšnega celo zredil. Tam okoli novega leta imam vedno dva greha – pršut in francosko solato. Če lažeš, tako ali tako lažeš sam sebi. Hujšal sem zase," pravi Janez, ki ima danes okoli 90 kilogramov in nekajkrat na teden hodi teč: "Že od 8. razreda osnovne šole nisem imel tako malo kilogramov, občutek je fantastičen, enkraten. Se pravi, da sem bil 28 let pretežek. No, zdaj čakam še na operacijo, odpravo odvečne kože, in klic pričakujem prav te dni."

Uravnoteženo prehranjevanje

Janez poudarja, da se program Nova podoba ukvarja predvsem z drugačnim, bolj zdravim in uravnoteženim prehranjevanjem: "Nina je rekla, da je težava, da večina ljudi, ki hujša in telovadi, oboje povezuje. Ko neha hujšati, neha telovaditi in obratno, to pa potem postane začaran krog. Moj prvi namen je bil, da začnem drugače jesti. No, ko sem dosegel cilj 90 kilogramov, pa sem začel še teči. Če bi mi pred tremi leti kdo rekel, da bom jaz kdaj tekel, bi ga resno vprašal po njegovem zdravju. Zdaj tečem vsak drug dan, in sicer okoli 10 kilometrov. Res se dobro počutim."

Odzovi okolice

Seveda je Janezovo novo podobo opazila tudi okolica, tisti, ki ga sploh spoznajo: "Nekateri me pohvalijo, kako sem lepo shujšal, nekateri pa me celo vprašajo, ali sem kaj bolan. Nekaj pa je bilo tudi takih, ki me enostavno niso spoznali." Seveda pa so zadovoljne tudi hčerke, ki ga zelo rade pohvalijo, kako dobro je videti: "Ja, hčerke so zadovoljne, rade me pohvalijo. Zdaj se upam z njimi sesti tudi na sanke, prej sem se bal, da bom kaj polomil. Proti koncu nisem mogel več kupovati oblek v vsaki trgovini, saj mi nič ni bilo prav, vse sem imel XXL. Zdaj je to veliko bolj prijetno opravilo in tudi to, da moram zamenjati praktično vso garderobo, je povsem prijeten strošek."

Hčerke potrebujejo zdrave starše

"Na splošno je vsa družina zamenjala prehrano in tudi otroci ne pogrešajo sladkarij. Kruha praktično ne jemo. A seveda hčerke niso nič prikrajšane, saj jemo vse, zelo rade imajo zelenjavo in solate," pravi žena Katja, ki ima kar veliko dela s štirimi hčerkicami, starimi deset in šest let ter petletnima dvojčicama: "Ena od dvojčic ima tudi posebne potrebe. Tudi zaradi otrok in naše Nine, ki ima posebne potrebe, sem se odločila, da moram poskrbeti zase in za svoje zdravje, saj me deklice zares potrebujejo. Je pa najhujši sovražnik mojega zdravja in tudi povečane teže stres," pravi Katja, ki se po službi najraje ukvarja s svojimi hčerkicami, zvečer pa popolnoma utrujena le pade v posteljo: "Ne za tek nimam energije. Včasih me Janez pripravi, da grem na orbitrek."

Besedilo:Tina Lucu; Foto: Igor Zaplatil

Liza - 12/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 12/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.