Kakšen čudovit užitek, ko se iz kuhinje širi omamen vonj po piškotih in kuhanem vinu. Predstavljamo najpomembnejše božične začimbe.

1. Kardamom je sladkastega in ostrega okusa. Uporabljamo ga za medenjake in drugo medeno pecivo ter kekse z limono. Previdno pri odmerjanju!

2. Žafran iz cvetov istoimenske cvetlice testo obarva rumeno. Zaradi grenke in ostre arome bodite previdni pri odmerjanju. Pred pripravo peciva nitke žafrana zrežite in jih raztopite v tekočini.

3. Vanilja ne sme manjkati v skoraj nobenem pecivu. Uporablja se postrgana sredica iz razpolovljenega stroka. Še posebej žlahtno in močno aromo ima burbonska vanilja.

4. Janeževa zvezda ima sladkast okus po lakricah in jo pogosto uporabljamo predvsem za okrasitev, na primer v kuhanem vinu. Mleti janež lahko uporabite v medenjakih in orehovih piškotih.

   

5. Ingver se za peko uporablja v mleti obliki in poskrbi za edinstveno pikantno citronasto aromo ingverjevih piškotov in drugega peciva. Pozimi nas bo čaj z rezinami svežega ingverja lepo pogrel.

6. Muškatni orešek popopra medenjake. Oranžen muškatni cvet je blag in se lepo poda k makronom. Pred spanjem nas prijetno pomiri toplo mleko s ščepcem muškatnega oreščka.

7. Klinčki poskrbijo za blago ostrino medenjakov. Čudovito odišavijo začimbni kolač, kuhano vino in grog, z njimi pa lahko začinimo tudi enolončnice, pečenke in rdeče zelje.

8. Cimet seveda sodi v cimetove zvezdice in večino božičnega peciva, nepogrešljiv pa je tudi v kuhanem vinu in punču.

Recept za mednejake

  

Sestavine:

  • 80 g koruznega/jedilnega škroba
  • 260 g pšenične bele moke
  • 115 g temnega nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 1/3 čajne žličke cimeta
  • 1/3 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/8 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/8 mletega črnega popra
  • 1 čajna žlička burbonskega vaniljevega sladkorja
  • 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 1 jajce
  • 60 g kostanjevega medu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 125 g masla sobne temperature
  • Sestavine za sladkorni preliv:
  • 200 g sladkorja v prahu
  • približno 4 žlice hladne vode
  • 1/2 vaniljevega stroka
  • ščepec mletega ingverja in cimeta

  

Navodila za pripravo:

V posodo presejete moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodate muškatni orešček, cimet, mlete klinčke, poper in sol ter vsebino premešate. V manjši posodi stehtate med. Maslo, trsni sladkor in vaniljev sladkor mešate z ročnim mešalnikom, dokler ne dobite rahle in puhaste zmesi. V takšno zmes na hitro vmešate jajce. Mešate torej samo toliko časa, dokler se sestavine ne povežejo. Takrat dodate med in prav tako mešate, dokler se lepo ne vmeša v ostale sestavine. Medeni zmesi dodate zmešane suhe sestavine in vsebino mešate, dokler ne dobite testa. Iz njega oblikujete kroglice v velikosti oreha. Kroglice za slabo uro daste v hladilnik, nato pa na pekač, obložen s papirjem za peko, in za 13-14 minut v pečico, segreto na 180 stopinj. Položite jih na zgornjo tretjino pečice. Pečeni morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti, da držijo obliko. Takšne pustite, da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi nežno strdili. Ko so medenjaki hladni, pripravite sladkorni preliv. Vaniljev strok razpolovite in polovici stroka odstranite semena. V posodo stresite vse sestavine in jih z metlico stepate, dokler ne dobite lepe gladke zmesi brez grudic. Preložite jo v manjšo posodico. Medenjake potopite v sladkorni preliv in položite na rešetke, da odvečni preliv steče stran in se preliv nežno strdi.

  

Dober tek !